The Invisible Man (2020.)
Redatelj: Leigh Whannell
Glume: Elisabeth Moss, Aldis Hodge, Storm Reid, Harriet Dyer, Oliver Jackson-Cohen

Herbert George Wells (1866. – 1946.) zaslužan je za literarnog ‘Nevidljivog čovjeka’ koji je objavljen 1897. godine. Od tada snimljeno je mnoštvo verzija ‘Nevidljivog čovjeka’ od kojih ćemo spomenuti nekoliko. Međuratni meštar horora James Whale 1933. snimio je svoju verziju ‘Nevidljivog čovjeka’ u kojoj se glavni junak zbog svoje nesretne sudbine želi osvetiti i podjarmiti čovječanstvo. Film smo nedavno mogli vidjeti na Hrvatskoj televiziji. Ima i drugih pristupa problematici. Romantična SF komedija sa sretnim završetkom ‘Memoari nevidljivog čovjeka’ (Memoirs of an Invisible Man; 1992.) Johna Carpentera u kojoj je Nevidljivac simpatični junak. ‘Čovjek bez tijela’ (Hollow Man; 2000.) Paula Verhoevena zastrašujući je akcijski SF horor u kojem se glavni junak nađe u bezizlaznoj situaciji. Zajedničko svim ovim filmovima, kao i ovom zadnjem (2020.) u režiji Leigha Whannella, jedino je osnovna premisa nevidljivog lika, a ono što se događa oko njega varijacija je na temu.

Uustupio Editus

Moglo bi se misliti kako je nevidljivost prednost, međutim to je prokletstvo, barem u prethodnim filmovima. U najnovijem uratku glavni lik je supruga (Elisabeth Moss) Nevidljivog čovjeka koja trpi suprugova zlostavljanja, da bi na kraju (odnosno na početku filma) pobjegla od njega. Međutim, nakon njegove smrti počinju joj se događati čudne stvari. Žena shvati kako joj je suprug živ i kao nevidljiv može je kontrolirati u svakom trenutku….

Ovaj put ne radi se o nekom čarobnom napitku, već o sofisticiranoj opremi kojom se postiže nevidljivost. Autori su po tematskoj osnovi napravili novu kompliciranu priču koja i nakon završnice ostavlja neka pitanja otvorena (nećemo ih navesti u tekstu kako vam ne bismo pokvarili užitak gledanja). Možda je to napravljeno radi novog nastavka, što nije isključeno ili autorska sloboda interpretacije podložna slobodnom tumačenju. Ljubiteljima SF možda se na prvi pogled neće svidjeti ova mračna verzija Nevidljivog čovjeka, ali joj treba dati šansu novim gledanjem.

Američka glumica Elisabeth Moss najpoznatija je po naslovnoj ulozi u televizijskom, odlično ocjenjenom serijalu ‘Sluškinjina priča’, a gledali smo je i u dobroj drami ‘Kvadrat’ (The Square; 2017.) Rubena Östlund. Redatelj Leigh Whannell snimio je još dva filma: akcijski SF horor triler ‘Upgrade’ (2018.) i horor ‘Astralna podmuklost: Poglavlje 3’ (Insidious: Chapter 3; 2015.)

Robert Jukić, Zagreb, 12.03.2020.

Informacije o filmu:

Nevidljivi čovjek
Goalpost Pictures, Blumhouse Productions, Dark Universe, 2020.
Trajanje: 124 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos | 12-Track Digital Sound
Scenarij: Leigh Whannell
Priča: Leigh Whannell
Roman: H.G. Wells
Glazba: Benjamin Wallfisc
Još glume: Michael Dorman, Benedict Hardie, Renee Lim, Brian Meegan, Nick Kici, Vivienne Greer, Nicholas Hope, Cleave Williams, Cardwell Lynch, Sam Smith

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir (prije korone)

Nevidljivi čovjek – Movie Site
The Invisible Man – IMDb

Facebook