Kako je ženska posada Maidena zauvijek promijenila nautički svijet

Zagreb, 12. listopada − U hrvatskim kinima od 21. listopada 2020. počinje prikazivanje dokumentarnog filma ‘Jedriličarke s broda Maiden’, britanskog filmaša Alexa Holmesa. Biografski doks o skupini nautičarki, na čelu s tada 24-godišnjom skipericom Tracy Edwards, bilježi povijesni poduhvat iz 1989. godine kada je po prvi put jedna ženska posada oplovila svijet u jedriličarskoj utrci Whitbread, do tada namijenjenoj isključivo muškarcima. Time su se definitivno upisale u povijest nautičkog svijeta, ali što je još važnije, uspjele suprotstaviti se predrasudama svoga vremena.

Fotografiju ustupio Restarted
Glavna skiperica Maidena i kreatorica poduhvata kojemu je malo tko davao šansu, buntovna Tracy Edwards, već je nekoliko godina ranije preplovila svijet u istoj utrci, ali tada tek u ulozi brodske kuharice. Na putu prema ispunjenju svog sna nailazila je, bez iznimke, samo na prepreke. Konkurenti u utrci nisu joj davali baš nikakve šanse, od pomoći nije bilo ni sveprisutno seksističko izvještavanje tadašnjih medija čiji je podozrivi tretman njezine ekipe danas teško i zamisliti, a o sponzorima nije mogla ni sanjati jer je većina bila uvjerena da će zajedno sa svojom posadom ‘umrijeti na moru’, što bi im samo donijelo loš publicitet. Bez novca i adekvatnog zaleđa, izložena sveopćoj poruzi muških kolega, zbog nedostatka sponzora umalo je odustala, no samo nekoliko mjeseci pred utrku, misija je spašena financijskom intervencijom jordanskog kralja.

Svu težinu ovog poduhvata (9 mjeseci na moru i prijeđenih 33 tisuće nautičkih milja, od engleskog Southamptona preko Južnog pola do polazne luke) i euforiju njegova uspjeha, redatelj Alex Holmes prenio je iznimno uzbudljivo i dirljivo. Struktura ovog uzbudljivog nautičkog dokumentarca oslanja se prvenstveno na dragocjen arhivski materijal (dramatične snimke s Maidena i onodobni medijski izvještaji) i recentne razgovore s protagonisticama koji su snimljeni trideset godina kasnije. Film se gleda netremice, čak i ako o jedrenju ne znamo ništa.

Premijerno prikazan u Torontu, te nakon toga Sundance Film Festivalu te brojnim drugim festivalima diljem svijeta, ovjenčan panegiricima kritike i publike, ‘Jedriličarke s broda Maiden’ kreću na kino-turneju diljem Hrvatske premijernom projekcijom u zagrebačkom Dokukinu KIC u srijedu, 21. listopada 2020.

Distributer filma je Restart Label.

Maiden – IMDb

[izvor informacije Restart Label]

Facebook