U prekrasnom Perivoju Guvernerove palače – Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u nedjelju će i službeno započeti 13. Vrisak. Sad već tradicionalni riječki sajam knjiga i festival autora otvoriti će gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktor festivala Drago Glamuzina.

Nakon službenog otvorenja održati će se i svečana dodjela V.B.Z. nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2020. godine. Žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić odabrao je dobitnika novčane nagrade od čak sto tisuća kuna (što je čini najizdašnijom nagradom te vrste u regiji!). Autora će sigurno razveseliti što će se roman distribuirati u širokoj knjižarskoj mreži i time sigurno ponoviti uspjeh dosadašnjih dobitnika.

U festivalskom dijelu Vrisku posjetitelji će moći uživati do 19. rujna, a najveći dio programa održat će se u hali Exportdrva, te u klubovima Dnevni boravak i Morski prasac. Za sve koji ne mogu doći na jednu od tih lokacija važno je napomenuti da će Vrisak moći pratiti i putem live streama na YouTube kanalu VBZCroatia i portalu 24sata!

No sajamski, izložbeno-prodajni dio tradicionalno počinje znatno ranije pa će se i ovoga puta od 1. do 24. rujna u knjižari V.B.Z. na Korzu te na književnim punktovima na Jadranskom trgu i Bazarigovom prolazu knjige domaćih i stranih izdavača moći pronaći po sajamskim popustima na sniženju od 20 do 80 posto.

Knjige će se pronaći već od 10 kuna, a novi naslovi bit će sniženi 20 %

Vrisak okuplja sve relevantne hrvatske izdavače s novim naslovima i zanimljivim akcijskim ponudama na starije naslove. U sajamskom dijelu sudjeluju ovi izdavači: V.B.Z., Naša djeca, Fraktura, Znanje, Mozaik knjiga, Planetopija, Profil, Fokus komunikacije, Meandar, Felix libar, Leo Commerce, Meandar, Naklada Jesenski Turk, Veble, Sandorf, Stilus knjiga, Naklada Ljevak i mnogi drugi.

Ovogodišnji se Vrisak održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske unije, projekta Rijeka 2020., Tradukija i Hrvatske gospodarske komore-Zajednice nakladnika i knjižara.

Medijski pokrovitelji Vriska su Novi list, Večernji list, HINA, Express, HRT, Hrvatski radio – Radio Rijeka, Kanal RI, Moja Rijeka, Radio Korzo, Tportal, Moderna vremena Info, Radio Istra i Regional Express.

Sve koji neće moći prisustvovati programskom dijelu ovogodišnjeg Vriska sigurno će razveseliti vijest da će cjelokupni program Vriska moći pratiti i putem prijenosa uživo (tzv. live streama) na službenoj mrežnoj stranici Vriska, V.B.Z.-ovom YouTube kanala i portalu 24sata.

Organizatori podsjećaju da će se tijekom svih festivalskih događanja pridržavati propisanih epidemioloških mjera.

Za sve detalje pratite web stranicu VriskaFacebook stranicu Vriska

[izvor informacije V.B.Z.]