25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival otvoreni su u utorak 8. rujna projekcijom filma Glas Ognjena Sviličića na Foginovom kupalištu

25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival održavaju se od 8. do 12. rujna 2020. u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

Otvaranje su posjetili brojni važni gosti te se obratili posjetiteljima. Okupljene su pozdravili Andreja Navijalić, zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca,  Marija Medić, pročelnica Upravnog odbora za školstvo Karlovačke županije, Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Christopher Marchich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Damir Tomić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvoje Nekić, potpredsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Marina Burić, ravnateljica Turističke zajednice Grada Karlovca te Suzana Šnajder i Mladen Horvatin iz Zajednice tehničke kulture Karlovac i Karlovačke županije.

Snimio Demjan Rožman (Izvan fokusa)

Andreja Navijalić, zamjenica gradonačelnika pozdravila je sljedećim riječima “Srdačno vas pozdravljam ovdje pod zvijezdama na jednoj od otvorenih pozornica našega grada, Foginovom kupalištu. Lijepo je znati da postoje mladi entuzijasti koji i u ovo doba, kada je vrlo važno biti oprezan, organiziraju ovu manifestaciju. Velik broj filmova iz cijelog svijeta pristigao je na naš festival. Pozdravljam vas u ime gradonačelnika Grada Karlovca, gospodina Damira Mandića. Zadovoljni smo što film živi u Karlovcu sve ove godine zahvaljujući i Kinoklubu Karlovac i svim onim entuzijastima koji su nam ga donosili na naše različite pozornice. Sigurni samo da ćemo zahvaljujući europskim fondovima sljedeće godine imati skele na Kinu Edison i imati festival u tom okruženju. Još jednom čestitke svima koji su sudjelovali u organizaciji festivala, svim volonterima, svim ljudima dobre volje koji su pomogli da festival traje već godinama i čestitam unaprijed onima koji će biti nagrađeni.

Marija Medić, pročelnica Upravnog odbora za školstvo Karlovačke županije izjavila je: “Čestitke svima na hrabrosti koji ste nam se pridružili i nadam se da ćete se osjećati ugodno kao i svih ovih godina usprkos ovim teškim okolnostima. Prenosim velike čestitke zamjenice župana gospođe Martine Furdek Hajdin i gospođe Vesne Hajsan Dolinar. Ova manifestacija je zadržala našu potporu unatoč krizi i koroni jer je jedna tradicija koju ne želimo prekinuti. Drago nam je što ste prerasli Karlovac i što ste sada na sve četiri rijeke.”

Christopher Marchich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra rekao je: “U ime Hrvatskog audiovizualnog centra i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek pozdravljam vas sve. Zahvalan sam organizatorima na impresivnoj ogranizaciji i programu. Filmska edukacija je bitan dio našeg nacionalnog programa na kojem moramo dosta poraditi da ga ostvarimo, a vi ste tu jedan primjer koji nam može biti uzor. Kažu da nije u šoldima i poslu sve, ali mislim da barem što se tiče posla, to je bitan dio našeg života i jako je važno naći nešto što nas motivira da idemo rado svako jutro na posao i radimo. A  to nudi naša filmska djelatnost. Nadam se da ćete svi vi koji ćete proći ovaj program biti motivirani da radite dalje na svojim karijerama u našoj djelatnosti i da ćete tu naći i uspjeha i zadovoljstva.”

Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac iznenadila je okupljene na otvaranju najavivši još jednu dodatnu projekciju koja će biti održana u subotu u 20 h na Foginovom kupalištu u Karlovcu. Prikazat će se film Tereza 37 redatelja Danila Šerbedžije koji je na nedavno završenom Pulskom filmskom festivalu osvojio Veliku Zlatnu arenu te je nagrađen za režiju, a Ivana Roščić za sporednu ulogu, Lana Barić za scenarij, Snježana Gorup za masku te Dubravka Turić za montažu.

Na otvaranju je predstavljen i stručni žiri koji će koji će odlučivati o nagradama Revije i Festivala u sastavu Irena Krčelić, samostalna umjetnica, scenaristica i dramaturginja, Mato Ilijić, montažer i nastavnik filmske montaže te Sydney Levine, eduaktorica i konzultantica u filmskoj industriji. Zajedno s njima o nagradama će odlučivati i žiri mladih, tj. žiri srednjoškolaca čija su imena također predstavljena.

Snimku otvaranja možete pogledati ovdje: https://tinyurl.com/y3towd83

A danas, 9. rujna u 20:30 sati u blizini rijeke Kupe, na trgu uz zgradu Općine Kamanje gledamo film Ideš? Idem! Ljube Zdjelarevića, u kojem Veronika prihvati poziv prijateljice Kaje da se njoj i Vidu pridruži na avanturističkom putovanju od Zagreba do Istanbula, kako bi izliječila slomljeno srce nakon prekida s Franom.

U četvrtak, 10. rujna selimo na rijeku Mrežnicu, na Gradsko kupalište u Dugoj Resi gdje će u 20:30 sati biti prikazano nekoliko filmova nekadašnjih laureata festivala koji su stasali u priznate autore. Na rasporedu su The Stamp Lovre Mrđena,  6 pola 7 Dalije Dozet, Stepska lisica Andrije Mardešića i Izlazite li vanka? Ines Jokoš.

U petak, 11. rujna u 21 sat program je pored rijeke Dobre, u dvorištu Frankopanskog kaštela u Ogulinu, a bit će prikazan Mater,  dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Jure Pavlovića.

Dnevni raspored ispunjen je natjecateljskim projekcijama koje je moguće pratiti online, a detalji se mogu pronaći ovdje: https://frff.com.hr/screeningschedule2020

Ujedno vas pozivamo da putem interneta glasate za vama najdraži film, kako bi konkurirao za Nagradu publike.

Nastavljamo rasti kao globalni festival s mnoštvom zanimljivih i kvalitetnih prijava. Filmovi su do četiri rijeke pristigli sa svih kontinenata iz čak 99 zemalja svijeta, od Singapura, Kine, Sjedinjenih Američkih Država do Bolivije, Urugvaja, Mozambika i gotovo svih europskih zemalja.

Od ukupno 1.445 prijavljenih filmova, na Four River Film Festival odabrano je njih 28. U kategorijama igranog i animiranog filma imamo po 10 filmova. U program je uključeno i 5 dokumentarnih filmova te 3 filma slobodnog stila. Najvećim brojem prijava ističu se autori iz Indije s čak 183 prijavljena filma.

Popis selekcije 13. FRFF-a dostupan je na poveznici: https://frff.com.hr/competitionfrff2020

Za 25. Filmsku reviju mladeži prijavljeno je 187 filmova autora iz Hrvatske u dobi od 14 od 20 godina, a u sklopu patkastične konkurencije odabrana su 43 filma među kojima je najzastupljenija kategorija igranog filma sa 17 filmova. Zatim slijede kategorija slobodnog stila sa 12 filmova, animiranog filma sa 9 filmova te dokumentarnog filma sa 5 filmova. Najzastupljeniji klubovi su Udruga Blank, FKVK Zaprešić, Kinoklub Karlovac, Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba te Škola likovnih umjetnosti iz Splita.

Popis selekcije 25. FRaMe-a dostupan je na poveznici: https://frff.com.hr/competitionyff2020

Broj prijava (1.632 filma sveukupno) koji raste iz godine u godinu, unatoč nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu, svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje, kako u regiji, tako i na međunarodnoj razini. Poimanje istih kao važnih platformi za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva mladih postaje važnije i zastupljenije nego ikad.

Iz ove bogate ponude prijavljenih filmova, o uvrštavanju u program odlučivali su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije i nastavnica filma, Boško Picula, filmski kritičar te Dinka Radonić, snimateljica i redateljica kao članovi selekcijske komisije.

[izvor informacije www.hfs.hr]