Pod zvjezdanim nebom betinske rive zatvoreno je treće izdanje festivala sa nikad više prikazanih filmskih ostvarenja. Ove godine se na festivalu je 41 kratkometražni film stranih te domaćih autora natjecao u konkurenciji za nagradu Kalafat.

Na početku ceremonije zatvaranja s par se prikladnih riječi brojnoj publici obratio direktor festivala Frane Bilić: “Zahvaljujem svoj publici ovih dana, nadam se da ste uživali na našim novim lokacijama, hvala svima koji su došli i vidimo se i sljedeće godine!”

Također podijeljene su prikladne zahvalnice sudionicima “Stop-animation” radionice čiji smo uradak također imali prilike pogledati. Sudionicima BAFF Kampusa pod voditeljskom palicom Renate Baretića, kao i volonterima, također su uručene diplome.

Glavni dio večeri bilo proglašenje ovogodišnjih dobitnika kratkometražnih filmova.

Stručni žiri u sastavu Maja Gros (producentica), Marko Njegić te Ivica Perinović (filmski kritičari) odabrao je 7 najboljih ostvarenja.

Pobjednik u kategoriji animiranog filma je čileanski dječji film “Dječak i planina” redateljskog para Santiaga Aguilere te Gabriela Monreala.

Makedonski film Georgija Unkovskog “Naljepnica” laureat je u konkurenciji najboljeg stranog igranog filma, dok je “Vidim u mraku” najbolji strani dokumentarni uradak.

Najbolji hrvatski dokumentarni film mladog autora je “Glava u balunu” redatelja Mladena Stanića,dok je “Mila” redatelja Karla Voriha osvojila posebno priznanje u navedenoj katgeoriji. “Južno voće” redatelja Josipa Lukića najbolje je igrano ostvarenje također mladog autora. U navedenoj kategoriji posebna priznanja osvojili su filmovi “Kućica” za dramaturgiju te film “Druker” za kinematografiju.

Glavni pobjednik kategorije najboljeg domaćeg igranog filma je “Slice of life” Luke Hrgovića i Dine Juliusa dok je “Groblje slonova” Filipa Mojzeša osvojio posebno priznanje.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je uradak redateljice Ines Jokoš – “Izlazite li vanka”, dok je “Još jedan odlazak” redateljice Renate Poljak osvojio posebno priznanje.

Ovim putem čestitamo svim dobitnicima i vidimo se sljedeće godine!

A nakon zatvaranja festivala i dodjela nagrada prikazan je dugometražni film izvan konkurencije “Mater” redatelja Jure Pavlovića na oduševljenje publike koja je uz vrstan film uživala i u jedinstvenom morskom kinu iz betinskih gajeta.


KALAFAT ZA NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI FILM OSVAJA…

Zadnjeg festivalskog dana, nakon što je publika imala priliku pogledati sve filmove, proglašeni su dobitnici Betina Film Festivala u sedam kategorija te dodijeljena sedam posebnih priznanja. Nagrade su dodijeljene na jednoj od novih festivalskih lokaciji Kino Rivi uz sail-in kino.

Glavna nagrada hrvatskih kategorija je ‘’Kalafat’’ i ona odlazi upravo u ruke vođama autorskih timova – redateljima kao predvodnicima autorskog pečata. Posebna priznanja dodjeljuju se drugo plasiranim filmovima po stručnom mišljenju žirija, a ove godine zbog izvrsnosti filmova mladih autora posebna priznanja su uz redatelja kao autora filma dodijeljena i glavnoj kameri te dramaturgiji – za rad na filmu.

Najbolji kratkometražni hrvatski igrani film:
Slice of life r. Luka Hrgović i Dino Julius
‘’Ovo nam je prva festivalska nagrada u Hrvatskoj te ujedno i hrvatska premijera filma nakon Tokija, Los Angelesa, Berlina i španjolskih filmskih festivala tako da smo jako sretni što je upravo naš film osvojio nagradu i jako smo počašćeni odlukom žirija.’’Luka Hrgović i Dino Julius.
Komentar žirija:
Produkcijski gledano mini masterpiece i svojevrstan hommage žanru.

Posebno priznanje osvaja ‘’Groblje slonova’’ r. Filip Mojzeš.

Najbolji kratkometražni hrvatski igrani film mladog autora:
Južno voće/ Summer fruits r. Josip Lukić
‘’Pozdrav veliki Betina Film festivalu i žiriju koji je nagradio film. Polaskan sam jer su me prepoznali kao mladog autora i to će me još dugo držati. Hvala puno i nadam se da će doći bolja vremena pa ćemo se i uživo družiti.’’Josip Lukić.
Redatelj je tijekom festivala napunio 36 godina i stoga smo sretni što mu je u zadnjim trenucima dodijeljena upravo ova nagrada iako ne sumnjamo kako ćemo ponovno gledati autorova ostvarenja u nekim drugim kategorijama.
Komentar žirija: Film sirovih emocija i realistične glume.

Upravo je ova kategorija bila najneizvjesnija i po ocjenama žirija drugo rangirani filmovi izjednačeni, te su s obzirom na izvrsnost filmova dodijeljena i posebna priznanja ne samo redatelju već i osobama na filmu. Mladi autor Jakov Nola ostvario je dva posebna priznanja za rad na režiji i scenarij. Posebna priznanja su kako slijedi:
Druker, r. Rino Barbir za režiju te za kinematografiju Tomislav Sutlar
Kućica, r. Jakov Nola za režiju i za dramaturgiju

Nagradu za film Kućica preuzeo je producent filma Danijel Popović koji je izrazio veliko zadovoljstvo za ovo priznanje:
‘’U ime cijele ekipe i osobno sam presretan što je film prepoznat i priznat na vašem festivalu. Ovo je druga nagrada u tjedan dana za film koji je tek nedavno započeo svoj festivalski život i publika i struka prepoznaje film iza kojeg stoji velik trud. Festivali su se vratili na svoje i Kućica je imala lijepi ljetni put što se tiče filmskih festivala i nadamo se kako će se tako i nastaviti u budućnosti. ‘’

Najbolji kratkometražni hrvatski dokumentarni film:
Izlazite li vanka?, r. Ines Jokoš
Redateljica se putem videa zahvalila žiriju na nagradi i rekla kako joj je žao što nije u mogućnosti prisustvovati na zatvaranju festivala, te presretna što je publika odlično reagirala na njen film.
Komentar žirija: Intimna freska iz života dvoje napuštenih i izgubljenih duša
Posebno priznanje za režiju dodijeljeno je filmu Još jedan odlazak, r. Renata Poljak

Najbolji kratkometražni hrvatski dokumentarni film mladog autora:
Glava u balunu, r. Mladen Stanić:
‘’Jako sam sretan i zadovoljan u ime cijele ekipe što smo osvojili nagradu i što je žiri prepoznao film. Tko god je odrastao u Splitu u jednom trenutku našao se u takvom okruženju, igrao je nogomet i sjedio na zidiću i sudjelovao u takvim pričama. Nisam želio raditi film koji govori je li to u redu ili ne – to je film o zidiću, jer u Dalmaciji nema kafića bez zidića. Film je ove godine krenuo na filmske festivale i drago nam je što smo osvojili betinskog Kalafata za najbolji dokumentarni film mladog autora i nadamo se kako će ih biti i ubuduće.’’
Komentar žirija: Direktan i neuvijen pogled na suvremena stajališta mladih.

Posebno priznanje osvaja ‘Mila’ redatelja Karla Voriha.

Najbolji kratkometražni međunarodni igrani film:
Naljepnica/Sticker r. Georgi M. Unkovski (Makedonija)
Komentar žirija: Crno humorni prikaz začaranog kruga balkanskog apsurda.

Najbolji kratkometražni međunarodni dokumentarni film:
Vidim u mraku, r. Lana Bregar (Slovenija)
Komentar žirija: Dirljivi dokumentarac o potrebi za svjetlom u najvećem mraku.

Najbolji animirani film:
Dječak i Planina, r. Santiago Aguilera i Gabriel Monreal (Čile)
Komentar žirija: Inspirativna priča o neutaživoj želji za ostvarivanjem životne strasti.

Direktor festivala, Frane Bilić zahvalio svim pokroviteljima, partnerima i sponzorima koji su ostali uz festival i ove godine te se svim autorima koji su prijavljivali svoja ostvarenja na festival te čestitao dobitnicima nagrada.

U utrci za festivalsku nagradu 3. Izdanja Betina Film festivala čestitamo svim pobjednicima i veselimo se novim filmskim avanturama!

[izvor informacije Betina film festival]

Facebook