Novi roman Elene Ferrante Lažljivi život odraslih – u prijevodu Ane Badurine i izdanju Profila –  čim je stigao u knjižare izazvao je golemi interes čitatelja.

Za dugo očekivani roman jedne od najhvaljenijih autorica našeg doba Profilu je stigao rekordan broj narudžbi u pretprodaji, no ovakav interes ipak se nije mogao predvidjeti, pa je već prvi dan prodaje odlučeno da se knjiga pošalje u dotisak. Napominjemo da prva naklada romana iznosi za hrvatske prilike visokih 3000 primjeraka.

01. rujna 2020., roman Lažljivi život odraslih istodobno je objavljen u 28 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

To je ujedno i prvi roman Elene Ferrante nakon serijala Genijalna prijateljica, a o njemu se već mjesecima govorilo kao o jednoj od najiščekivanijih knjiga godine. Veliki interes hrvatskih čitatelja za roman to je i potvrdio.

Radnja romana smještena je u Napulj ranih 90-ih dvadesetog stoljeća. Giovanna je jedinica u obitelji situiranih srednjoškolskih profesora. Djevojčica koja ulazi u pubertet i koja se mijenja, a njezino lijepo lice, barem kako misli njezin otac, postaje ružno, nalik na ono njezine tete Vittorije. Mijenja li se Giovanna doista? Pretvara li se u svoju tetu, ženu koju jedva poznaje, ali koju njezini majka i otac očito preziru? Postoji li negdje zrcalo u kojem može vidjeti kakva je doista? Giovanna traga za odgovorima u bogatom i siromašnom Napulju prelazeći nevidljive, ali teško propusne granice… Istaknimo i kako je prava za ekranizaciju ovog romana već kupio Netflix.

Romani sjajne talijanske autorice dosad su prodani u milijunima primjeraka diljem svijeta, objavljuju se u više od 40 zemalja, a samo u Hrvatskoj prodani su u 45 tisuća primjeraka. Serijal Genijalna prijateljica, čiji je prvi nastavak objavljen u studenom 2016., od svojeg je izlaska među najprodavanijim knjigama u Hrvatskoj što ga čini i izdavačkim fenomenom.

Elena Ferrante umjetničko je ime talijanske spisateljice čiji identitet nije poznat javnosti jer ga taji još od objave svojeg prvog romana Mučna ljubav 1992. Na hrvatskom su dosad objavljeni prijevodi njezinih romana Dani zaborava i Mučna ljubav te tetralogije koju čine romani: Genijalna prijateljica, Priča o novom prezimenu, Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju te Priča o izgubljenoj djevojčici, a koja joj je donijela svjetsku slavu.

[izvor informacije Profil knjiga]