Sadržaj: Na vlažnim, mračnim i opasnim ulicama futurističkog Los Angelesa, usamljeni diler droge pokušava sakupiti dovoljno kredita za kartu do nedostižnih Off World Islands-a, utopijskog raja u kojem se nada ostvarenju novog početaka, daleko od kriminala. U utrci s vremenom, prisiljen je poduzimati očajničke mjere, a njegova će odlučnost biti stavljena na kušnju kad mu se putevi spoje sa pokvarenim policajcem koji ima drugačije planove.

Synopsis: On the damp, dark and dangerous streets of futuristic Los Angeles, one lonesome drug dealer tries to scrape enough credits for the ticket to the elusive Off World Islands, a utopian paradise where he hopes to have a fresh start. Racing against the clock and forced to take desperate measures, his resolve will be tested when he encounters a dirty cop with an agenda of his.

Pune tri godine u nastajanju, ‘Slice of Life’ je passion projekt male grupe mladih hrvatskih filmaša i ljubitelja ‘Blade Runnera’ redatelja Ridleyja Scotta, smješten u kultni futuristički Los Angeles, koji smo imali prilike vidjeti po prvi puta davne 1982. Sve skupa je započelo kao svojevrsni tribute originalnom klasiku i njegovom kultnom nasljeđu koje je stvorio kroz godine. Ali kako je vrijeme prolazilo, te su svi uključeni u izradu ovog projekta izdvajali sve više i više svog slobodnog vremena kako bi san postao stvarnost, Slice of Life je uskoro postao nešto više od “običnog hommagea”, tj. postao je film za sebe. Ponekad je uistinu bilo teško; snimalo se po ekstremnim hladnoćama, i još ekstremnijim vrućinama, ponekad i 20 sati u komadu.

Iako je smješten u isto okruženje i isti svemir, ‘Slice of Life ‘ne slijedi priču legedarnog Ricka Deckarda (Harrison Ford) i njegovu potragu za replikantima. Umjesto toga, ovaj film se bavi životima drugih likova koji pokušavaju preživjeti na opasnim ulicama futurističkog Los Angelesa. Točnije, pratimo sitnog dilera koji pokušava preokrenuti svoj život na bolje, ali njegovu rutinu zakomplicira neočekivani susret sa policajcem koji će ga natjerati da preispita svoje životne ciljeve.

U glavnoj ulozi je Anton Svetić koji je također i scenarist spomenutog filma. Ostatak glumačke ekipe čine Ivica Pustički i Emilia Habulin, dok se Hrgović, osim što je sjeo u redateljsku stolicu, ujedno pobrinuo i za vizualne i praktične efekte. Direktor fotografije je Dino Julius, a originalnu glazbu za film je skladao Tim Žibrat.

Kako bi sa na što bolji način odali počast znanstveno fantastičnim filmovima 80-ih, te postigli specifični vizualni (retro) stil kakvim odišu klasici kao što su ‘Blade Runner’ i ‘Star Wars’, autori su odlučili sve specijalne efekte u filmu napraviti na starinski način, što će reći; uz pomoć minijatura, modela, setova, back projekcija, matte paintinga i praktičnih efekata, odnosno bez trunke CGI-a. Samim time možemo reći da je ‘Slice of Life’ je svojevrsno ljubavno pismo znanstveno fantastičnom žanru osamdesetih. A valja napomenuti i to kako su svi setovi i sve minijature napravljene iz nule, od strane Hrgovića osobno i njegove ekipe.

Dugih 5 godina rada na filmu se itekako isplatilo. Preko “Kickstarter” kampanje koju je filmska ekipa pokrenula skupilo se osamdesetak tisuća dolara budžeta od obožavatelja diljem svijeta (a ne od poreznih obveznika) kako bi film bio dovršen na najspektakularniji mogući način.

Film je napokon bio završen početkom 2019., i napokon je došlo vrijeme da Slice of Life započne svoj “festivalski život”.

Započelo je sa premijerom u Japanu, na Short Shorts Film Festivalu, nastavilo se sa premijerom u L.A.-u na LA Shorts International Film Festivalu, a u tjednima i mjesecima nakon toga film je bio prikazan na festivalima diljem svijeta (Francuska, Australija, Španjolska, Novi Zeland, Srbija, Njemačka, Kolumbija, Slovenija, itd., itd.). Pale su naravno i neke nagrade (kao i popriličan broj nominacija), kao primjerice nagrada za najbolji kratkometražni film na FANTA ELX: Elche Fantastic Film Festivalu, zatim nagrada za najbolji SF na (već spomenutom) LA Shorts International Film Festivalu, nagrada Georges Méliès za najbolje specijalne efekte na SciFi Film Festivalu u Australiji, ili pak Méliès d’argent nagrada za najbolji Europski kratkometražni fantastični film na Grossmann Fantastic Film and Wine Festivalu u Sloveniji.

I najvažnije – na kraju: Jedina trgovina u hrvatskoj gdje možete EKSKLUZIVNO doći kupiti “Slice of Life” je naša knjižara “Stripovi na kvadrat”.

Dino Julius je rođen 1986. godine u Vukovaru. Završio je Opću Gimnaziju. 2009. godine je otvorio svoju produkcijsku kuću, a kao redatelj i scenarist je radio na preko 300 domaćih i internacionalnih reklamnih projekata te nekolicini kratkih filmova. Sa svojim posljednjim projektom, kratkometražnim znanstveno fantastičnim filmom “Slice of Life” osvojio je brojne nagrade na prestižnim internacionalnim filmskim festivalima.

Luka Hrgović rođen je 1986. u Zagrebu. Pohađao je srednju Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Diplomirao je 2011. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek animiranog filma i novih medija. Član je Hrvatskog zavoda samostalnih umjetnika (HZSU) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Bavi se režijom, vizualnim efektima i postprodukcijom na reklamama, glazbenim spotovima i filmovima. Sa svojim posljednim uratkom, kratkometražnim znanstveno fantastičnim filmom “Slice of Life” osvojio je brojne nagrade na prestižnim internacionalnim filmskim festivalima.

Informacije o filmu:

Originalni naziv: Slice of Life
Redatelji: Luka Hrgović & Dino Julius
Autor: Luka Hrgović & Dino Julius
Scenarij: Anton Svetić
Glazba: Tim Žibrat & Vedran Bazdulj
Glumci: Anton Svetić, Ivica Pustički, Ema Habulin, Duje Medić, Niko Sučić, Dejan Gotić, Karla Zelić, Miran Šabić, Luka Hrgović, Nipplepeople as Club DJs

Izdavač: Julius-Film
Godina izdanja: 2020
Žanr: Akcija, Sci-Fi / Znanstveno-fantastični
Format: Blu-ray disk
Broj diskova: 2
Distributer: Julius-Film
Trajanje: 240 min
Jezik: Engleski

[izvor informacije Julius-Film & Stripovi na kvadrat]