Novi filmovi koji će igrati u kinima, ne u multipleksima koji su do daljnjeg zatvoreni, u nezavisnim kinima bit će filmovi snimani u nezavisnim produkcijama kojima nije cilj biti u vrhu top liste gledanosti i inkasirati milijune dolara. Multipleksi će biti zatvoreni do daljnjeg, i nema nikakvih indicija kada bi mogli proraditi. Korona pandemija se tek zahuktava, ovo što se trenutno događa možda je još uvijek prvi val iako se medijski proglašava drugim valom. A prošlo je samo pola godine, a cjepiva nema ni na vidiku. Najoptimističnije procjene su da bi se cjepivo moglo početi upotrebljavati je tek druga polovica iduće godine. Teoretičari zavjera posebno su nepovjerljivi prema znanosti, čak su u čitavu priču upleli i 5G mrežu i Billa Gatesa. A cjepivo je samo sredstvo kontrole nad ljudskim rodom… Oko cjepiva će se još mnogo toga odigravati, ali je činjenica da je korona uporno prisutna, i da se i dalje vrlo malo zna o njoj. Globalna pandemija se obrušila i na filmsku industriju, pogotovo na prikazivačku. Ako multipleksi prorade u toku iduće godine, to bi bilo odlično, ali najvjerojatnije će njihovo otvaranje biti u 2020. godini. Ako uspiju do tada financijski preživjeti. A i tada će raditi u sasvim novim uvjetima. Jer gledanje filma u kinu na velikom platnu je ipak sasvim drugačiji doživljaj od onog kada ga gledate kod kuće bez obzira kakvo imali kućno kino.

Velike major kompanije se pripremaju za predstojeće razdoblje. Jedan od prvih filmova čija je premijera odgođena za jesen je novi ‘James Bond’, međutim i taj termin je sada u pitanju. Kako bi se zadržao prikazivački tempo, najvjerojatnije ćemo nove blockbustere gledati na streaming platformama, što i nije tako loše. Druga mogućnost su njihova izdanja na DVD-i Blu Rayju, što ovaj prostor stavlja u nepovoljan položaj. Kod nas (u Hrvatskoj) zastupnici major kompanija (također i nezavisni distributeri) su odustali od izdavanja filmova na DVD-u i Blu Rayju, i orijentirali se na kabelsku televiziju s filmovima za koje imaju prava. Što se u konačnici pokazalo kao dvosjekli mač. U tu priču je uskočio Menart i kao zastupnik nekoliko major kompanija konce izdavao samo probrane hitove zanemarivši filmsku klasiku. Tako smo postali jedna od rijetkih zemalja EU-e koja je po pitanju filmskog izdavaštva došla do samog dna. Ljubitelji filmova snalazili su se na razne načine, i kupovali DVD-e i Blu Ray filmove s hrvatskim titlovima, a koji kod nas nikada nisu objavljeni, u drugim zemljama EU-e, a čak i zemljama izvan nje. Međutim, to je sasvim jedna druga priča za koju bi trebale biti zainteresirane i neke filmske institucije, ali one kao da ne znaju ništa o tome. Možda i ne znaju, ne možemo ih kriviti, jer bi se netko trebao time sustavno baviti.

Jedno od rješenja u ovoj situaciji je da se distributeri vrate filmskom izdavaštvu (DVD i Blu Ray), i na taj način ‘pregrme’ ovaj korona razdoblje. Do tada u ljetnim mjesecima ljubitelji filmova nove naslove mogu gledati na filmskim festivalima čija je velika prednost da se odigravaju na otvorenom. Festivalski selektori su se potrudili i doveli na svoje festivale dobre i zanimljive filmove, opet za određenu publiku. Ona ‘ovisna’ o komercijalnom filmu, još će se malo strpiti ako se ne iznađu druge mogućnosti, kao streaming servisi ili DVD i Blu ray izdanja filmova.

Do daljeg ćemo u ovoj rubrici povremeno predstavljati nove filmove koji igraju u kinima.

Robert Jukić
U Zagrebu, 30.07.2020.

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis i IMDb]