“Utopljeni” Neila Jordana noir je dobro pisane književnosti

NEIL JORDAN:
Utopljeni

Od dobitnika Oscara, Zlatnog lava, Srebrnog medvjeda, nagrade BAFTA i Guardianove nagrade za najbolju prozu. Nalik na filmove ‘Šesto čulo’, ‘Vrtoglavica’ i ‘Prozor u dvorište’.

Jonathan je engleski privatni istražitelj koji sa ženom i kćeri živi u neimenovanu suvremenom gradu čije se koordinate nalaze negdje u ugarskom dijelu nekadašnje Austro-Ugarske. Upravo u vrijeme u koje u tom gradu započinju socijalni nemiri, prosvjedi i val nasilja, on istražuje slučaj davno nestale djevojke i, proganjan bračnom i životnom krizom, polako se počinje gubiti u kolopletu kaosa, anarhije, onirizma i manirizma… Roman Utopljeni poznatoga prozaika i još poznatijega scenarista i redatelja Neila Jordana izrazito je uspjela slitina različitih filmskih i književnih žanrova, tendencija i odlika.

Nalik na esteticističke romane Mrtvi Bruges, Petrograd i Smrt u Veneciji, ovo je djelo u svojoj izvedbi pripadno prozama simbolizma, secesije, fin de sièclea. Sve je tu: maglovitost, mutnoća, koprena, somnambulizam, opijenost gradom, arhitekturom, ulicama i dvorištima, (barokna) glazba, atmosfera zalaska i propadanja, fantastika, odrazi i obrisi, simboli, lik društvenog autsajdera kojega nešto metafizičko progoni i nadilazi njegove spoznajne dosege…

Jordanov roman pisan je jednostavnim, preciznim i lijepim jezikom, ispunjen je sjajnim lirskim pasažima, sadrži zanimljivu priču kojoj ne škodi ni učinak déjà vua, nego podcrtava citatnost, a osobita su vrijednost filmični, brzi i živi dijalozi, oslobođeni okova navodnika. Ukratko: misterij, ali misterij dobro pisane književnosti.

„Jordanova vjera u jezik apsolutna je, kao i njegova vještina.”
– Irish Times

„Njegov filmski senzibilitet donosi očaravajuću prozu.”
– Sunday Times

„Njegovi dijalozi i karakterizacija sjaje.”
– Independent on Sunday

„Jordan je izvrstan u anatomiji ljubomore… Metafizički triler s nadnaravnim obratom u kojem je raspoloženje ono što je najupečatljivije… Evocirajući osjećaj odsutnosti i gubitka.”
– Times Literary Supplement

O autoru:
Neil Jordan rodio se 1950. u Sligu. Njegova prva zbirka kratkih priča ‘Noć u Tunisu’ osvojila je 1979. Guardianovu nagradu za najbolju prozu, a među njegovim kasnijim romanima još su i ‘The Past’, ‘Sunrise with Sea Monster’, ‘Shade’ i ‘Mistaken’, odreda popraćeni pohvalama kritike. Filmovi koje je napisao i režirao dobili su brojne nagrade, među kojima su i Oscar (Plačljiva igra), Zlatni lav u Veneciji (Michael Collins), Srebrni medvjed u Berlinu (Mali mesar) i više nagrada BAFTA (Mona Lisa I Plačljiva igra). Živi u Dublinu.

ULOMAK IZ KNJIGE:

“Ondje, rekla je.
Gdje, upitao sam.
Ondje je, negdje u tim zgradama.
Nagorjelima?
Gorio je zemljovid, a ne grad.
Možeš li biti sigurna, upitao sam.
I mogao sam zamisliti kako je neki dio grada sada u plamenu. To je imalo jednako toliko smisla koliko i ono što se upravo dogodilo u toj prostoriji.
Pokušavaš se šaliti, rekla je. A šale neće pomoći.
Onda, gdje je, upitao sam.
Negdje, odgovorila je, u tim nagorjelim ulicama.
U bordelu, upitao sam.
Tko je spomenuo bordel? Rekla sam u nekome sobičku iz kojeg ne može izaći.
Meni to izgleda kao da je riječ o bordelu, rekao sam. A tako se čini i njezinu ocu, pomislio sam.
A ja sam gotova za danas, rekla je ona. I s tobom, i s Phoebe, i s malom Petrom.
Možeš isto to izvesti i na Google Mapsu?
Ne, rekla je. Ja sam ti analogna cura. Kod mene ništa nije digitalno. Sada ću se odmoriti ako nemaš ništa protiv. Ti odvedi Phoebe veterinaru zbog luksacije patele, a Gertrude ti neće ništa naplatiti.
Ništa?
Besplatno. Kako vi ono kažete? Gratis.”

[izvor informacije Naklada Ljevak]