Filmski program Queer MoMenti udruge Domino, u suorganizaciji s udrugom Urania, nastavlja se 28. lipnja 2020., s početkom u 20 sati, u Uraniji – prostoru kreacije s adresom na Trgu Eugena Kvaternika 3/3, premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma…

Moje ime je klitoris ; Fotografiju ustupila Uranika

MOJE IME JE KLITORIS
Daphné Leblond & Lisa Billuart Monet / Belgija / 2019. / 80′ /
podnaslovi HR & ENG

Dokumentarni film ‘Moje ime je klitoris’ dijalog je mladih žena o ženskoj seksualnosti. Ponesene osjećajem slobode te hrabrošću i humorom, one dijele svoje iskustvo i priče u želji da promijene svijet oko sebe i afirmiraju pravo žena na informirano seksualno obrazovanje, bez ograničenja i tabua.

Dvanaest se mladih žena u svojim sobama, suočenih s kamerom, obraćaju dvjema redateljicama u potrazi za najintimnijim odgovorima. Protagonistice se prisjećaju vlastitih prvih senzacija, opasnih istraživanja, razgovora u mraku i neočekivanih prepreka. Sve su one, svaka na svoj način, potaknute istim impulsom: potragom za ispunjenom i slobodnom seksualnošću.

Lisa Billuart Monet (1995.) je filmska redateljica francusko-belgijskog porijekla. Studij filma započinje u gradu Corbeil-Essonnes(Francuska), diplomira na odjelu filmskog snimanja pri INSAS (Institut national supérieur des arts du spectacle et des techniques de diffusion)u Bruxellesu. Billuart Monet djeluje kao redateljica i snimateljica dokumentarnih flmova u Belgiji i Francuskoj.

Daphné Léblond (1991.) odrasla je u Sceauxu, južnom predgrađu francuske prijestolnice. Nakon studija filma u Parizu, Léblond diplomira montažu/skript pri pri INSAS (Institut national supérieur des arts du spectacle et des techniques de diffusion)u Bruxellesu. Léblond djeluje kao redateljica i montažerka dokumentarnih filmova.

—–

RECENZIJE

“Važan, sjajan film.” – FOCUS VIF

“Spoj ležernog pristupa i važne teme čini ovaj film iznimnim ostvarenjem.” – LA LIBRE BELGIQUE

“Film koji razbija jedan od najvećih tabua današnjice!” – RTBF

“Moje ime je klitoris, razbijajući brojne društvena ograničenja i tabue, predstavlja radikalan, hrabar, bogat i svjež doprinos svijesti o ženskoj seksualnosti. Pravo žena na Da!, na Ne!, na izražavanje vlastitih čežnji, na vlastite zahtjeve. Bez straha, bez tabua. To je ono čemu stremimo!” – LE SOIR

“Klitoris uzvraća udarac!” – BRUZZ

“Ovaj je film već postao dijelom revolucije,revolucije klitorisa, simbola emancipacije, moći i borbe protiv svakog oblika seksizma.” – PARIS MATCH

“Dokumentarni film koji otvara dijalog često puta zapostavljen.” – AXELLE

“Klitoris, taj nepoznati kontinent!” – MAMMOUTH

—–

QUEER MoMENTI powered by Domino

Redateljice: Lisa Billuart Monet & Daphné Leblond
Direktorica fotografije: Lisa Billuart Monet
Zvuk: Daphné Leblond
Montažerka: Lydie Wisshaupt-Claudel
Montažer zvuka & mix: Pierre Dozin
Glazba: Thibaud Lalanne

Festivali i nagrade: Magritte du cinéma 2019. (najbolji dokumentarni film), FIFF Namur 2019., Dok Leipzig 2019., Festival International Jean Rouch 2019., Pink Screens 2019., Franzsösiche Filmtage 2019., Ramdam Festival 2019.

—–

Podnaslovi: HR/ENG
Cijena ulaznice: 20 kn

—–

Prezentacija pred projekciju: Širenje klitopismenosti

Tehnološki razvoji unazad dva desetljeća od prešućivanog “detalja” klitoris su iznijele i na istaknute članke medija poput Guardiana.

Moć slike učinila je svoje da ono o čemu se šuškalo u stručnim krugovima postane javno dostupna informacija: taj organ sa svim svojim dijelovima veličine je i do 12 centimetara. U kraćem izlaganju uz razgovor pred projekciju saznat ćemo kako su sonogrami i 3D printeri doveli do toga da umjetnice diljem svijeta stvaraju radove nadahnute oblikom klitorisa.

Prezentacija i projekcija dijelom su programa Klitopismenost kojeg udruga Domino provodi od 2018.

Prezentacija i projekcija se održavaju u sklopu programa inicijative Ponosni Zagreb koja okuplja neformalnu grupu LGBTIQ+ aktivistkinja i aktivista uz podršku organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava (LGBTIQ+ osoba). Tijekom lipnja i početkom srpnja će se u organizaciji Ponosnog Zagreba održati niz javnih događaja i akcija kojima novosonovana inicijativa želi obilježiti razdoblje oko obljetnice pobune u Stonewallu.

—–

Projekcija filma i prezentacija realizirani su uz pomoć LELO!

[izvor informacije Uranija]
[izvor informacije Domino]