Osmi Festival svjetske književnosti
Zagreb, 6.–12. rujna 2020.

Osmi Festival svjetske književnosti u organizaciji nakladničke kuće Fraktura, kao i sve manifestacije u 2020., održava se u neizvjesnoj atmosferi, u svijetu koji nanovo staje na noge nakon pandemije. U slučaju Zagreba situacija je dodatno otežana životom nakon potresa. Mnoge su kulturne institucije u centru našega grada stradale 22. ožujka, a jedna je od njih i zgrada Hrvatskoga glazbenog zavoda. Srećom, zahvaljujući entuzijazmu, pravovremenim potezima ravnateljstva i predsjednice Romane Matanovac Vučković, zgrada Hrvatskoga glazbenog zavoda svoja će vrata u obje dvorane širom otvoriti upravo za Festival svjetske književnosti i mi smo iznimno sretni zbog toga.

Osmi Festival svjetske književnosti kao i svake godine ugostit će mnogobrojne domaće, europske i svjetske književne zvijezde. Ove godine kompletan program moći ćemo, za razliku od prethodnih izdanja Festivala, prezentirati tek u kolovozu. Dio programa održat ćemo virtualno, ali veći dio održat će se u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda u Gundulićevoj 6. Novost su programi u Knjižari Fraktura, koju otvaramo 4. srpnja u Ulici kneza Mislava na broju 17, te programi u Studiju na otvorenom Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju, koji će se ujedno prenositi uživo na Trećem programu Hrvatske televizije, tako da će Festival i doslovno ući u domove mnogih. Dio programa prenosit ćemo uživo putem internetskih platformi, a Festival će partnerski poduprijeti Styria kroz svoje kanale. Vizual Festivala ponovno je, četvrti put zaredom izabran na natječaju za izradu plakata koji zajednički uspješno organiziraju Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu i nakladnička kuća Fraktura. Među brojnim kvalitetnim rješenjima kao najbolji nagrađen je rad studenta četvrte godine Slikarskog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Mihaela Kolarića.

Kao i svih godina dosad, u Studiju Moderne galerije “Josip Račić” u Zagrebu otvorit ćemo skupnu izložbu radova dvadesetak hrvatskih likovnih umjetnika raznih generacija, inspiriranih književnim djelima, a u Galeriji Šira bit će izloženi radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, također inspirirani književnim motivima. I ovoga puta zahvalni smo profesorima Tomislavu Buntaku, Maji Rožman, Nataliji Nikpalj, Alenu Novoselcu i Miranu Šabiću na njihovu angažmanu i trudu te sada već tradicionalnoj uspješnoj suradnji, koja je ove godine, jer i zgrade Akademije teško su stradale u potresu, bila zahtjevnija za sve, ali i dalje iznimna.

Festival svjetske književnosti ponosi se svojim brojnim, izvanrednim programima – Tribinama Razotkrivanje, Dvostruki portret te Pisac i njegov čitatelj. Nastavljamo s jednim od naših najpopularnijih i najslušanijih programa Književnom matinejom, čiji je cilj približavanje suvremene književnosti mladim čitateljima, a koju ostvarujemo u suradnji sa zagrebačkim gimnazijama i srednjim školama, čiji će učenici ove godine razgovarati s Ivicom Prtenjačom, Mihaelom Gašpar i Antom Zlatkom Stolicom. Svoj dolazak u Zagreb na osmi Festival svjetske književnosti dosad su potvrdili Semezdin Mehmedinović, jedan od najomiljenijih pisaca naših jezika, Etgar Keret, najvažniji suvremeni pripovjedač kratkih priča, Francesca Melandri, autorica potresnog romana Prava krv i “pisma iz budućnosti” koje je odaslala svijetu iz izoliranoga Rima, Philippe Claudel, hrvatskoj publici omiljen francuski autor, dva veličanstvena pisca iz Norveške Geir Gulliksen, romanopisac i urednik knjiga Karla Ovea Knausgårda, te Ole Thorstensen, autor jedne od najprevođenijih i najčitanijih knjiga pripovjedne publicistike Raditi kako treba, Dorthe Nors iz Danske, kandidatkinja za Nagradu Man Booker International, Immanuel Mifsud s Malte, dobitnik Europske nagrade za književnost, Aslı Erdoğan, turska disidentica koja već godinama živi u egzilu u Njemačkoj, Michael Martens, autor najvažnije suvremene biografije Ive Andrića, njemačka pjesnikinja Sünje Lewejohann, te Bogdan-Alexandru Stănescu, najbolji rumunjski pisac srednje generacije, a od domaćih autora tu su Boris Buden, Đurđica Čilić, Ivana Rogar, Lara Mitraković i Ivana Sajko. Ove ćemo godine održati i niz okruglih stolova posvećenih aktualnim temama i prilikama koje nam kriza otvara da ostvarimo svijet koji će biti solidarniji, empatičniji i otvoreniji.

Kao i uvijek, svi razgovori prevodit će se simultano. Ulaz na neke od događanja naplaćivat će se po simboličnim cijenama, a na neke će biti slobodan.

Festivala svjetske književnosti ne bi bilo bez iznimne suradnje svih autora, pisaca, prevoditelja, likovnih umjetnika, glumaca, ali ni bez potpore Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, programa Kreativna Europa, Fondacije Jan Michalski, mreže Traduki, naših sponzora Hrvatske elektroprivrede, Barcaffea, Turističke zajednice Grada Zagreba, Akademije likovne umjetnosti, Moderne galerije, HDLU-a, suradnje s inozemnim institutima i veleposlanstvima i pomoći naših brojnih partnera: Hrvatskoga glazbenog zavoda, 24sata, Expressa, Večernjeg lista, Hrvatske radiotelevizije, Međunarodnog književnog festivala Vilenica, Međunarodnog književnog festivala Cúirt, Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića, EUROteh KONGRESa, zagrebačkih ugostitelja, restorana Apetit City Restaurant & Bar, Restorana Vinodol te Hotela Palace, koji je također stradao u potresu, a svoja će vrata otvoriti 1. rujna i prvi će gosti u obnovljenom hotelu biti upravo pisci. Zajedno s partnerima s kojima već godinama gradimo Festival, i u ovoj godini, poprilično teškoj za cijeli svijet, idemo pokazati zašto su književnost i umjetnost neophodne da uspješno spoznamo sebe, da budemo empatični i otvoreni.

[izvor informacije Festival svjetske književnosti]