Zoran Ferić dobio nagradu “Grigor Vitez”, a Ena Katarina Haler ušla u finale nagrade Tportala!

U izdavačkoj kući V.B.Z. itekako postoji razlog za slavlje, štoviše, dva razloga! Nakon što je jučer Zoran Ferić osvojio nagradu „Grigor Vitez” za najbolji tekst za djecu u 2019. u ilustriranoj knjizi „SAN LJETNE NOĆI”, danas je stigla i vijest da je naša mlada autorica Ena Katarina Haler u finalu književne nagrade tportala te se romanom „NADOHVAT” natječe za titulu najboljeg hrvatskog romana!

Zoran Ferić afirmirani je hrvatski pisac bogate biografije i životopisa. Njegova su djela stekla kultni status u domaćoj književnosti, a prijevodom su ušla i na svjetsku književnu scenu. Jednostavno, ubacivanjem njegova imena u internetsku tražilicu shvatit ćemo kako se radi o piscu koji neprekidno potvrđuje svoje „mjesto pod suncem književne scene”.

S druge strane, mlada autorica Haler novo je ime te iste književne scene, ali kritičare je potpuno oduševila svojim stilom i baratanjem zahtjevnim književnim formatom. Posebnu pažnju privlači i činjenica kako je ovaj roman njezino prvo objavljeno djelo napisano prema istinitoj obiteljskoj priči, dok u njezinoj biografiji samozatajno stoji da je riječ o studentici arhitekture koja dolazi iz Osijeka. Vrlo smo ponosni na njezin ulazak u finale važne nagrade čiji žiri čine kroatistica Andrea Milanko, prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić. To je dokaz i potvrda da postoje sjajni mladi autori čiji se glasovi moraju prepoznati i čuti i kojima je nužno pružiti prikladnu podršku i prostor za daljnje stvaranje.

Izdavačka kuća V.B.Z. uvijek je otvorena za takve glasove i iznimno nas veseli rad s novim imenima književne scene, koje itekako treba pratiti!
Našem Zoranu čestitamo još jednom od srca, a Eni Katarini držimo palčeve da i ovom nagradom potvrdi ulazak među „velike”. Vas, dragi čitatelji, svakako pozivamo da pročitate oba djela i sami se uvjerite u njihovu izvrsnost.


San ljetne noći
Zoran Ferić
Ilustrirao Dominik Vuković

„San ljetne noći“ prva je u nizu dječjih priča prilagođenih ilustriranoj formi slikovnice koji je Zoran Ferić započeo s namjerom da u jednostavnoj formi, bliskoj djeci, obradi neke temeljne teme s kojima se djeca danas susreću: iskustvo smrti, razvod roditelja, nezadovoljstvo sobom i potreba za promjenom, status među vršnjacima, potraga za vlastitim ja, odabir životnog poziva.

Dado je znatiželjan i zaigran dječak koji voli svog oca ispitivati o izvanzemaljcima i zamišljati život na drugim planetima. Njegova je majka u bolnici, pa Dado uz pomoć svog brižnog oca, bujne mašte i nekih neočekivanih prijatelja mora naučiti kako se nositi s problemima koji se ponekad događaju i tako malim dječacima.


Nadohvat
Ena Katarina Haler

Nadohvat je prvi suvremeni književni tekst koji jasnim ženskim glasom i dokufikcionalnim prosedeom pripovijeda stvarnu priču o kontroverznim zbivanjima iz naše novije povijesti. U realističkom ključu i s čestim lirskim momentima roman uvjerljivo prikazuje seoski život Banovine, koji ljudi toga kraja nastoje voditi i u duboko tragičnim okolnostima Drugog svjetskog rata. A onda se kadar s njihova najbližeg susjedstva širi na čitavo mjesto Zrin, toponim dotad znan tek kao sjedište plemića Šubića Zrinskih, dok se epizodno oživljava i salonsko ozračje ratnog Zagreba.

[izvor informacije V.B.Z.]