Sada više nego ikada svima nam treba bijeg u neki drugi svijet.

Ali od toliko bogate ponude, teško je izabrati najbolje nove naslove koje ćete poželjeti imati na svojoj polici. Zato smo pripremili nekoliko odličnih noviteta za svačiji ukus: od romana i zbirki poezije do nezaobilaznog feminističkog štiva i bezvremenskih bisera mudrosti.

Ako ste dosad već uživali u djelima nigerijske književne zvijezde Chimamande Ngozi Adichie, onda će vas njezin feministički manifest u petnaest savjeta oduševiti. U Dragoj Ijeawele Adichie progovara o tome kako osnažiti svoje kćeri da budu jake, neovisne žene i raskrinkava mnoge mitove još uvijek prisutne u našim društvima, kao onaj da su žene biološki predodređene da u obitelji preuzmu obavezu kuhanja ili uvjerenje da bi muškarci ženama trebali „dopustiti“ da grade karijeru. Draga Ijeawele „udara“ ravno u srž seksualnih politika dvadeset prvog stoljeća i započinje nov i hitno potreban razgovor o tome što danas doista znači biti žena.

Za sve ljubitelje mediteranskih boja, zvukova, slika i sjećanja tu je novi roman Marine Horkić Dobre zvijezde Mliječne staze. U romanu se dvoje daljih rođaka – prkosna i karizmatična Marga i bonvivan i sanjar talijansko-hrvatskog podrijetla, Gvido, susreću 1929. godine na obiteljskoj proslavi.Njihova isprekidana priča trajat će godinama i u jednom se trenutku nasilu prelomiti. Razbijajući strogi kronološki poredak, Marina Horkić napisala je kompleksan i intrigantan roman o sudbini jedne obitelji na čijim se leđima prelama teret podrijetla, odabira i tuđih zločina.

Izvori mudrosti idealno je štivo za one koji pokušavaju pronaći duhovno uporište i ravnotežu u trenutnoj situaciji. To je neobična, nesvakidašnja i osebujna knjiga koja pokušava čovjeka vratiti razmišljanju o temeljnim vrijednostima života. Obilje mudrih misli, Ariel Bonaventura podijelio jeu deset osnovnih poglavlja, u kojima je sadržano sve ono što okružuje čovjeka u njegovu životu.U oskudnoj literaturi ljudskih misli i mudrih izreka, ova knjiga predstavlja, rasporedom i prikupljenim izrekama, pravi smiraj i bogatstvo.

S druge strane, zbirka poezije Ježene kožice Darka Cvijetića koliko god bila zasićena smrću, otežala od rasapa, u sebi čuva iskru nade, kao nakon teških bolesti, kad netko ustane iz kreveta i sporo dobaulja do kuhinje da uzme jabuku. Prestravljeni gledamo u to čudo. I čekamo da se vrati na kauč, ili da se zauvijek sruši. O takvom pitanju govori ova knjiga, hoćemo li, nakon svega, moći do te jabuke, do tog novog života?

Mlada grčka autorica Kallia Papadaki, dobitnica nagrade EU za književnost, u svojem hvaljenom romanu Dendriti donosi priču o grčkim doseljenicima u Novi svijet koja nas podsjeća na to da su i Europljani stoljećima bili imigranti, pokušavajući preživjeti i naći bolji život. Dendriti su, osim na hrvatski, prevedeni i na francuski, albanski, bugarski, makedonski, mađarski, rumunjski, srpski, slovenski, poljski i španjolski.

I za kraj smo sačuvali Nemoj me buditi Marka Tomaša – roman, beskrajni košmarni dan u kojemu se ne pojavljuje svjetlo Andie MacDowell, a po mnogočemu studija alkoholizma, usporediva s filmom Leaving Las Vegas, potresan dokument o razorenoj deliričnoj svijesti koja u trenucima lucidnosti govori istine, da bi ih tren poslije posrala i prezrela i s lakoćom ih se odrekla. Ovaj će roman nesumnjivo postati kultan i nadgeneracijski.

Nismo zaboravili ni na naše najmlađe čitatelje. Uskoro stiže i Nevolja jednoga cara nagrađivane dječje autorice Melite Rundek, zabavna i poučna slikovnica pisana jednostavnim, smislenim i djetetu razumljivim jezikom.U središtu je priče mačak Maki koji voli izazivati nevolje i potom se izvući. No, jednog dana netko će ipak stati na kraj Makijevu nestašluku… Za vedre i maštovite ilustracije zaslužna je poznata ilustratorica Vanda Mikšić.

Nadamo se da ste upravo ovdje pronašli svoju novu omiljenu knjigu. Čitajte s nama i ostanite nam zdravi i sigurni. #ostanidoma

[izvor informacije V.B.Z.]