“ZAJC UZ VAS” ONLINE :  ČLANOVI RIJEČKOG OPERNOG ZBORA SNIMILI SKLADBU IVANA MATETIĆA RONJGOVA

U sklopu online programa “Zajc uz vas”, dan uoči 140. obljetnice rođenja Ivana Matetića Ronjgova, članovi muškog opernog zbora HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i u uvjetima razdvojednosti snimili su skladateljvu skladbu “Bilo vavik veselo”.

Budući da umjetnost ne priznaje daljinu i poništava granice, ona  je članove zbora ujedinila i u ovom vremenu nedaće, kroz zvuke zavičaja otete zaboravu trudom jednog čovjeka. Skladatelja Ivana Matetića Ronjgova.

Stvarajući na temeljima izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa, našeg dragulja koji se nalazi na popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici – skladao je djela koja se smatraju biserima kako hrvatske, tako i svjetske zborske a cappella literature.

Veliki motiv u ostvarenju ove izvedbe u otežanim uvjetima bile su i riječi samog skladatelja „… pokazati i dokazati čitavomu svijetu da je i naša istarsko-primorska muzika isto tako dostojna koncertnoga podija kako svaka druga, a možda još i više od toga jer je originalna.“.

Stoga su ovu Matetićevu skladbu optimističnog naslova članovi muškog zbora “Zajca” posvetili 140. godišnjici njegova rođenja koja se navršava 10. travnja, najavljujući, nadajmo se u skoroj budućnosti, i koncertno obilježavanje obljetnice našeg velikog skladatelja.

A do tada, poslušajte ovu skladbu na mrežnim stranicama i društvenim mrežama HNK Ivana pl. Zajca i svakodnevno pratite nove programske sadržaje “Zajc uz vas”.

[izvor informacije HNK Ivan pl. Zajc]