1793.! Četiri su godine prošle od pada Bastille i više od godinu dana nakon smrti kralja Gustava III. Zavjerenički šapat i paranoja Švedsku su pretvorili u bačvu baruta. Za eksploziju je dovoljna iskra, a ta bi iskra lako mogla biti tijelo koje je iz kužnog jezera Fatburena izvukao pripadnik stockholmske gradske straže, obogaljeni bivši vojnik Mickel Cardell. Tko je mladi muškarac bez nogu i ruku, očiju, zuba i jezika? Tko ga je i zašto podvrgnuo tako okrutnoj smrti?

Istraga koju uz Mickelovu pomoć vodi briljantni pravnik Cecil Winge nije samo potjera za ubojicom, nego i utrka sa smrću, koja je na mladom istražitelju već ostavila svoj neizbrisivi trag. Od krčmi i straćara u sirotinjskim četvrtima pa sve do palača stockholmskog visokog društva, u gradu i čovjeku postoje mjesta koja skrivaju najmračnije tajne i gotovo nezamislivo zlo, a Niklas Natt och Dag u Čuvaru i vuku odvest će nas na svako od njih i ostaviti bez daha.

Svaki redak ovog povijesnog noira potez je na veličanstvenom portretu Stockholma 18. stoljeća, grada koji nije tek pozornica, nego još jedan u nizu moćnih i životnih protagonista čije sudbine Niklas Natt och Dag plete u roman toliko dobar, šokantan i uzbudljiv da ćete još dugo pričati o njemu.

“Izvrsno napisan povijesni triler pun okrutnosti, ali i topline i ljudskosti.”
iz obrazloženja Nagrade za najbolji prvijenac Švedske akademije pisaca krimića 2017.

“Veličanstveni Stockholm Noir… Povijesni roman koji razotkriva korijene moderne Švedske pune proturječja.”
Aftenposten

“Sjajan roman, ‘Čuvar i vuk’ ne dopušta vam da ga prestanete čitati! Niklas Natt och Dag nemilosrdno odbija odvratiti pogled od blata, pijanstva, prljavštine, cinizma, bijede i bolesti. Tek ponekad, usred te neutješne, najcrnje odbojnosti, vješto će umetnuti prizore melankolične nježnosti, koji nas pogađaju utoliko jače zato što nisu zamišljeni da bi pružili nadu, već da bi istaknuli ono što je nemogućnost života. Ako povremeno i zaplačete, ne sramite se – ovaj roman i želi da vas zaboli.”
Aftonbladet

“Grub, hladan, ciničan i povremeno krvav roman u kojemu ćete pronaći i toplinu i suosjećajnost.”
DAST Magazine

Niklas Natt och Dag
Niklas Natt och Dag, punim imenom Niklas Carl Bosson Natt och Dag, rođen je 1979. u Stockholmu. Njegova je obitelj najstarija živuća plemićka obitelj u Švedskoj. Od 2000. do 2003. studirao je u Kalmaru, a od 2006. do 2008. radio kao urednik časopisa za muškarce Slitz. Roman ‘Čuvar i vuk’ (2017.) prva je knjiga koju objavljuje. Švedska akademija pisaca kriminalističkih romana prozvala ju je najboljim debitantskim romanom 2017. godine, a 2018. uvrštena je u uži izbor za najbolju knjigu godine u Švedskoj. Niklas Natt och Dag živi u Stockholmu sa suprugom i dvojicom sinova. U slobodno vrijeme svira gitaru, mandolinu, violinu i shakuhachi, japansku flautu od bambusa.

Informacije o knjizi:

Niklas Natt och Dag
Čuvar i vuk

Naslov izvornika: 1793.
Prijevod: Sandra Ljubas
Jezik izvornika: švedski
Broj stranica: 384
Datum originalnog izdanja: 2017.
Datum hrvatskog izdanja: 2017.
ISBN: 978-953358006-7
Vrsta uveza: meki
Visina: 225 mm
Težina: 485 g
Cijena: 149,00 kn

[izvor informacije Fraktura]