‘Plamen’ je fantastična zbirka posljednjih pjesama i spisa Leonarda Cohena, koje je Cohen odabrao i naručio u posljednjim mjesecima svog života. Knjiga sadrži opsežan izbor iz Cohenovih bilježnica, s tekstovima stihova, proznih komada i ilustracija, koje je u poetičnom obliku zadržao tijekom života, i nudi besprijekoran intiman pogled u život i um jedinstvenog umjetnika i mislioca.

Krajnje jedinstven glas, koji je nemoguće oponašati, koliko god se mi trudili.
Nick Cave

Podjednako snažan kao i kao pjesnik i kao glazbenik.
Guardian

Leonard Cohen (rođen 21. 9. 1934. u Montrealu – umro 10. studenog 2016. u Los Angelesu), kanadski pjesnik, kantautor i romanopisac. Diplomirao je na McGill University u rodnom gradu, živio u Londonu, na grčkom otoku Hidri, u New Yorku, Nashvilleu i Los Angelesu, a od 1994. do 1999. u zen-budističkom samostanu na Mt. Baldyju iznad L.A.-a, gdje je bio zaređen pod imenom Jikan (Tihi).

Njegova pjesnička karijera počela je ranih 1950-ih, kada je uz svoje mentore – danas klasike kanadske poezije – Louisa Dudeka, Irvinga Laytona i F. R. Scotta bio dio tzv. montrealske pjesničke škole koja je označila početak moderne kanadske poezije. Počinje pisati 1951., a prva zbirka pjesama objavljena je 1956. S godinama Cohen je postao svjetski slavan i priznat glazbenik, a njegov je književni rad ostao u sjeni karijere glazbenika kojoom je ušao u legendu. Cohena je put odveo u sasvim drugom smjeru te 1967. za Columbiju snima prvu ploču. Prvu koncertnu turneju odradio je 1970. godine i kontinuirano nastupao do 1993; 2008–13. održao je jednu od najhvaljenijih turneja u povijesti popularne glazbe koja mu je konačno donijela svjetsku slavu i komercijalan uspjeh.

Leonard Cohen autor je 11 kultnih studijskih albuma i brojnih književnih djela. Najranije Cohenove pjesme su ukorjenjene u europskoj narodnoj glazbi. U sedamdesetima, njegov opus obuhvaća pop, cabare, rock, blues i country. Njegov instrument je glas, a njegovi hitovi – riječi koje imaju bezbroj značenja i odlaze u vječnost.Glavne teme njegovih pjesama su ljubav, seks, duhovnost i religija. Vječito postavlja pitanja i traži odgovore, a upravo zbog toga pjesme ne gube neodoljivu emocionalnu snagu. Njegov prvi album ‘Songs of Leonard Cohen’ (1967), najavio je veliki talent ovog glazbenika i pjesnika. Uključuje pjesme koje su postale klasici: ‘Suzanne’, ‘Sisters Of Mercy’,’ So Long, Marianne’ i ‘Hey, That’s No Way to Say Goodbye’.

Godine 2010. dobio je Grammyja za životno djelo, a 2011. književnu nagradu Príncipe de Asturias.

Da nakon ovoga Cohen više nije snimio niti jedan album, svejedno bi ostao zapamćen i cijenjen. No sljedeći njegovi albumi potvrđuju kako veličanstvenost njegovog debitantskog albuma nije bila slučajnost.

Informacije o knjizi:

Leonard Cohen
Plamen: pjesme, stihovi, bilježnice, crteži

Naslov originala: The Flame
Godina izdanja: 2018.
Godina hrvatskog izdanja 2019.
Uredili: Robert Faggen & Alexandra Pleshoyano
Prijevod: Damir Šodan
Izdavač Vuković & Runjić
Uvez meki
Broj stranica 304
Godina izdanja 2019
ISBN 9789532862256
Format 14 x 20

[izvor informacije Vuković & Runjić]