Bad Boys for Life (2020.)
Redatelj: Adil El Arbi & Bilall Fallah
Glume: Will Smith, Martin Lawrence, Alexander Ludwig, Vanessa Hudgens

Prije dvadesetipet 🙂 godina hitmaker redatelj i producent Michael Bay snimio je ‘Zločeste dečke’ (Bad Boys; 1995.) s tada mlađahnima Will Smithom i Martinom Lawrenceom, akcijski krimić koji je bio pravo repertoarsko osvježenje. Iako se film svidio publici (a i kritičarima) trebalo je osam godina da se snimi nastavak ‘Zločesti dečki 2’ (2003.) s istim redateljem i glumcima. A onda nakon 25 godina, odnosno ove godine imamo prilike ponovo gledati ‘Zločeste dečke’ u akciji protiv zločestih gangstera. Da li se je nešto promijenilo za toliko vremena, osim što je svijetom zavladao Internet i mobilna telefonija. Ustvari, gotovo ništa, osim što su neke nove pridošlice preuzele primat u gangsterskom poduzetništvu.

Zločesti dečki zauvijek ; Fotografiju ustupio CF

Naši dobro poznati akcijski junaci Mike (Will Smith) i Marcus (Martin Lawrence) sada su malo stariji policajci i spremni za mirovinu, pogotovo Marcus koji je porodični čovjek, i želi uživati u mirovini i obitelji. Mike je nemiran tip, i još uvijek smatra da se može nositi s mladim kriminalcima. A pogotovo kada se pojavi bešćutni ubojica koji ubija sve po spisku iz jednog starog slučaja. Nakon nekoliko jurnjava po ulicama Miamija Mike shvaća da je to netko povezan s nekim koga dobro poznaje iz svoje prošlosti…

‘Zločesti dečki zauvijek’ bili bi možda dobar nastavak da Will Smith prije toga nije snimio jedan drugi film koji kao da je prekopiran u ovaj. Tko je prije par mjeseci gledao akcijskog ‘Blizanca’ dobro će znati o čemu se radi. Dok se u ‘Blizancu’ glavni lik, glumi ga Will Smith, bori, moglo bi se reći, sa samim sobom (računalno pomlađenim ili fotošopiranim), odnosno sa svojim mlađahnim klonom, u ‘Zločestim dečkima zauvijek’ Mike za protivnika ima vlastitoga sina za kojeg će saznati tek u završnici filma. Zanimljivo je kako holivudski producenti znaju istovremeno snimati slične filmove, ili filmove blizance, namjerno ili slučajno, nije ni važno dokle god imaju uspjeha na box officeu.

Osim što je dobro produciran ‘Zločesti dečki zauvijek’ ne nude ništa novo u akcijama kompilirajući ih s humornim elementima, što se u pravilu pokaže kontraproduktivno, jer krvavi dijelovi akcijskih scena i humor ne idu zajedno. Redateljski dvojac Adil El Arbi & Bilall Fallah zajednički surađuju na filmovima. Snimili su triler ‘Image’ (2014.), akcijski krimić ‘Black’ (2015.) i krimić ‘Gangsta’ (2017.) u Belgiji, sve do dolaska u Ameriku gdje su snimili ‘Zločesti dečki zauvijek’.

Robert Jukić, Oxford, 24.01.2020.

Informacije o filmu:

Zločesti dečki zauvijek
Columbia Pictures, 2.0 Entertainment, Columbia Pictures Mexico, 2020.
Trajanje: 124 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmo
Scenarij: Chris Bremner, Peter Craig & Joe Carnahan
Priča: Peter Craig & Joe Carnahan
Karakteri: George Gallo
Glazba: Carter Burwell
Još glume: Charles Melton, Paola Nuñez, Kate del Castillo, Nicky Jam, Joe Pantoliano, Jacob Scipio, Theresa Randle, DJ Khaled, Happy Anderson, Bianca Bethune, Dennis McDonald

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Zločesti dečki zauvijek – Movie Site
Bad Boys for Life – IMDb