The Turning (2020.)
Redatelj: Floria Sigismondi
Glume: Mackenzie Davis, Finn Wolfhard, Brooklynn Prince

Zanimljivo je kako je poznati roman Henryja Jamesa ‘Okretaj zavrtnja’ (The Turn of the Screw) mnogim redateljima bio zanimljiv za ekranizaciju, od kojih ćemo spomenuti dvojicu, Jacka Claytona s filmom ‘The Innocents’ (1961.) s Deborah Kerr i Michaelom Redgraveom u glavnim ulogama, te Bon Bolta s ‘The Turn of the Screw’ (1999.) u kojem glumi mladi Colin Firth. Priča o guvernanti koja dolazi na velebno imanje kako bi podučavala dvoje djece opsjednuto duh(ovima), sama po sebi je intriganta, pogotovo što dolazi iz pera uglednog pisca kao što je Henry James (1843. – 1916.), poznatog po romanima kao što su ‘Daisy Miller’ (1879.), ‘Portret dame’ (The Portrait of a Lady; 1881.), ‘The Bostonians’ (1886.) i Poslanici’ (The Ambassadors; 1903.), od kojih su neki uspješno preneseni na film. Henry James autor je dvadeset romana, stotinjak kratkih priča, desetak drama te brojnih eseja.

Opsjednutost ; Fotografiju ustupio Blitz Film & Video

Vratimo se filmu. Najnovija verzija ‘Okretaja zavrtnja’ pod nazivom ‘Opsjednutost’ nije ispunila očekivanja žanrovskih fanova ni kritičara. Ocjena 3,7 na IMDb-u (do trenutka kada se ovaj tekst piše bilo je 2821 glasača) znači da je to slab film, s čime se ne bih složio. ‘Opsjednutost’ nije horor koji će obilježiti vrijeme u kojem je nastao, ali i nije toliko loš, jer uspio je nametnuti sablasnu atmosferu iščekivanja klimaksa. Problem je što se redateljica nije jasno žanrovski odredila prema filmu, tako da je gledatelj zbunjen. Pita se da li gleda horor ili psihološku studiju glavne junakinje koja gubi vezu sa stvarnošću, jer na mnoga pitanja nema pravog odgovora. Dobra produkcija doprinosi filma, ali ne u dovoljnoj mjeri, a završnica je neodređena i nejasna.

Redateljica Floria Sigismondi radi uglavnom videospotove, a njezin prethodni dugometražni igrani film je biografska glazbena drama ‘The Runaways’ (2020.) s Kristen Stewart, Dakotom Fanning i Michaelom Shannonom u glavnim ulogaam.

Robert Jukić, Zagreb, 06.03.2020.

Informacije o filmu:

Opsjednutost
Amblin Entertainment, Vertigo Entertainment, 2020.
Trajanje: 94 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital (Dolby 5.1)
Scenarij: Carey W. Hayes & Chad Hayes
Roman: Henry James
Glazba: Nathan Barr
Još glume: Barbara Marten, Joely Richardson, Niall Greig Fulton, Denna Thomsen, Kim Adis, Darlene Garr

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Opsjednutost – Movie Site
The Turning – IMDb