Na konferenciji za medije održanoj u INK Gradskom kazalištu Pula, predstavljen je projekt Kazališna zima u Istri 2020. Prisustvovali su gospodin Vladimir Torbica, Pročelnik upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Ravnateljica INK, gospođa Gordana Jeromela Kaić.

Projekt Kazališna zima u Istri koju financira Istarska županija, održava se šestu godinu zaredom. Ove će godine istarsku publiku osvojiti čarobne glazbene arije, jer će se projekt predstaviti s operom Antonia Smareglie CACCIA LONTANA.

Press konferencija ; Fotografiju ustupio INK Pula

Novi je to korak, drugačiji, kako kaže Pročelnik, u odnosu na dosadašnje godine kad se njegovao čakavski izričaj, i gostovalo diljem Istre s predstavama iz produkcije Čakavske scene INK. Ravnateljica je podsjetila nazočne o važnosti ove koprodukcije s HNK u Varaždinu, o nasljeđu koje smo zajedno postavili na scenu, premijerno izveli u Puli i Varaždinu, o educiranoj i zahtjevnoj londonskoj opernoj publici koju smo prošloga ljeta oduševili s tri večernje izvedbe u sklopu festivala Opera in The City.

Kazališna zima u Istri započinje u ponedjeljak, 9. ožujka u Vodnjanu u 19 sati ( Zajednica Talijana Vodnjan), 10. ožujka u Pazinu u 20 sati (Spomen dom, dvorana Istra), 16. ožujka u Poreču u 20 sati (Kazalište) , te u Rovinju 18. ožujka u 18 sati (MMC-Multimedijalni centar).

O djelu:

Antonio Smareglia
CACCIA LONTANA / DALEKI LOV (LOV U DALJINI)
Autor teksta / libreto: Giovanni Pozza
Prevoditelj: Boris B. Hrovat
REDATELJ: Ozren Prohić

DIRIGENT I GLAZBENA PRATNJA: Stjepan Vuger / Ante Sladoljev
MADONNA BELLA: Jelena Štefanić (sopran)
FIORDALISO: Sofija Cingula (mezzosopran)

Koprodukcijom dvaju kazališta ostvarila se vrijedna umjetnička suradnja koja pruža publici nesvakidašnju priliku upoznavanja važnih djela istarske glazbene baštine. Riječ je o prvoj operi (diplomskom radu) iznimnog skladatelja Antonia Smareglie čije se djelo revalorizira na pravi način tek posljednjih dvadesetak godina. Zanimljivo je da se radi o operi koja nije orkestrirana već se izvodi samo uz klavirsku pratnju.

“USTRAJNOST
U djelcu “Daleki lov” poezija i glazba međusobno se natječu u ljupkosti, ukusu i eleganciji. Pjesnik Pozza i maestro Smareglia stvorili su iznimno simpatičnu stvarčicu. Stihovi su dobri, dobro složeni, te pretočeni u vedre slike. Glazba je tečna, melodična, a u isti čas prožeta harmonijom, bogato i ukusno popraćena orkestrom. Dijelovi se odlikuju odredjenom formom, te time što stoje na vlastitim nogama, s početkom, sredinom i krajem. Prizoru prethodi efektan orkestralni preludij lovačkoga stila: čini se poput Mendelssohna, ali u svakom slučaju imitacija je dobro napravljena i nije servilna.” FILIPPO FILIPPI

Praizvedba
DVORANA MILANSKOGA KONZERVATORIJA
(Sala del Conservatorio di Milano), 10. kolovoza 1875.

[izvor informacije INK Pula]