Homicidal (1961.)
Redatelj: William Castle
Glume: Joan Marshall, Glenn Corbett, Patricia Breslin, Eugenie Leontovich

Zagrebačka Kino Kinoteka s novim programskim voditeljem filmskim kritičarem Mariom Kozinom djeluje ambicioznim i zanimljivim programima, upravo u stilu u kojem kinoteke trebaju djelovati. Uz izbor autora i naslova, uključene su i dodatne informacije o filmovima koji se projiciraju. Tako je, primjerice, prije projekcije horora ‘Ubojita’ Williama Castlea iz 1961. godine, Mario Kozina održao je uvodnu riječ o stvaralaštvu danas gotovo zaboravljenog redatelja kao i o njegovom marketinškom pristupu i utjecaju na buduće filmaše.

Homicidal © 1961, renewed 1989 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved ; Fotografiju ustupio kino Kinoteka

Spomenimo nekoliko žanrovskih filmova Williama Castela (kao redatelj potpisuje 67 naslova) koji su imali priličan odjek među fanovima, kao što su ‘House of the Hunted Hill’, ’13 Ghosts’ i ‘Homicidal’, koji je snimljen godinu dana nakon ‘Psiha’. Zanimljivo je na koji način je Castle privlačio publiku u kina. Film je prema kino najavama bio tolik strašan, da su gledateljima uz ulaznice dati i obrasci izjave koju su mogli potpisati desetak minuta prije kraja filma te dobiti povrat novca nakon što napuste kino prije kraja filma. I gledatelji u Kinoteci dobili su te izjave, a desetak minuta prije kraja dvoranom je prošao biljeter kojem smo mogli predati potpisanu izjavu i izaći iz kina uz povrat novca. Prije samoga filma prikazan je trailer, a nakon projekcije, prikazan je kratki film s američke premijere 1961. godine. William Castle naglašavao je važnost toga da oni koji su vidjeli film ne smiju otkriti rasplet.

‘Ubojita’ započinje dolaskom mlade djevojke (Joan Marshall) u jedan hotel, u kojem unajmi jednog od hotelskih poslužitelja kako bi se uz financijsku naknadu udala za njega. Nakon što izbode matičara, vraća se u kuću u kojoj živi s nepokretnom ženom koja je izgubila sposobnost govora i mladim poduzetnikom… Iako se ‘Ubojita’ u mnogim elementima naslanja na kultni ‘Psiho’ (1960.), ali nije dosegnula njegovu stilsku perfekciju. Ipak, redatelj film je razvio intrigantan zaplet čije je razrješenje i danas efektno. Marketinški štos s podjelom izjava za gledatelje slabijih živaca pokazao se kao privlačni reklamni potez i to bez financijskog rizika, jer teško da će netko priznati da nema snage izdržati do kraja filma. A iz današnje perspektive, nakon što smo gledali mnogobrojne horore s eksplicitnim ubojitim scenama, ‘Ubojita’ s jednom takvom scenom, i to na početku filma, ne djeluje tako ‘opako’ kako se reklamirala.

Ovaj pristup pravo je osvježenje na domaćem kino repertoaru, jer gledatelji uz film dobivaju i šire informacije. Moramo pohvaliti i dobru kopiju filma.

Program Kinoteke se nastavlja. U ožujku ove godine, povodom šezdesetgodišnjice Hitchockovog ‘Psiha’, najavljen je program ’60 godina Psiha: Svi ponekad malo poludimo’. Program je podijeljen u tri cjeline, a svaka je organizirana oko određene Hitchcockove inovacije u realizaciji svojeg remek-djela.

Robert Jukić, Zagreb, 04.03.2020.

Informacije o filmu:

Ubojita
William Castle Productions, 1961.
Trajanje: 88 min.
Format: 1.85 : 1
Color: Black and White
Zvuk: Mono (Westrex Recording System)
Scenarij: Robb White
Glazba: Hugo Friedhofer
Još glume: Alan Bunce, Richard Rust, James Westerfield, Gilbert Green, Wolfe Barzell, Teri Brooks, William Castle, Joseph Forte, Ralph Moody, ‘Snub’ Pollard, Hope Summers

Ožujak 2020. u kinu Kinoteka u znaku ‘Psiha’

Ožujak 2020. u kinu Kinoteka u znaku 'Psiha', >http://film-mag.net/wp/?p=41978. Fotografije ustupio kino Kinoteka

Objavljuje F.I.L.M.Ponedjeljak, 2. ožujka 2020.