‘Moje pjesme moje snovi’ ili nevjerojatna životna priča obitelji von Trapp. Na današnji dan 2. ožujka 1965. godine, u američkim kinima počeo je igrati film „The Sound of Music”. /V. DOLJE/ Bila je to adaptacija brodvejskog mjuzikla iz 1959. godine.

Svake godine u svijetu se proizvede velik broj filmova. A ipak svatko od nas može na prste jedne ruke nabrojati one koji nam mijenjaju život i način na koji ga osjećamo. Jedan od takvih filmova je “Moje pjesme, moji snovi” (The Sound of Music) iz 1965.godine u kojem glume Julie Andrews i Christopher Plummer. Priča je to o obiteljskim vrijednostima i ljudskim idealima, o ljubavi između muškarca i žene, o roditeljskoj ljubavi i ljubavi prema domovini za koju se spremno podnosi žrtva. Film je snimljen prema autobiografiji Marie Auguste von Trapp, a priča je, vjerujem, svima poznata: umirovljeni pomorski časnik nestale monarhije, nakon smrti supruge živi sam s djecom na imanju blizu Salzburga. Kao guvernantu zapošljava mladu Mariju Kutscheru, novakinju iz obližnjeg benediktinskog samostana. Stega i spontanost, glazba, dječji nestašluci i fin kućni  odgoj, rađanje ljubavi između muškarca i žene te bijeg iz nacističke Austrije teme su filma.

Malo tko međutim zna da postoji i autobiografija Georga von Trappa i da je taj najodlikovaniji podmornički kapetan propale Monarhije rođen i školovan u Hrvatskoj, gdje je upoznao i svoju prvu suprugu i gdje mu je rođeno prvo troje djece. Priča o njihovu susretu i ljubavi ujedno je međutim i priča o dva važna monarhijska središta: mornaričke Pule i trgovačko-industrijske Rijeke.

A još je manje poznato kako je Georg von Trapp, taj najodlikovaniji podmornički kapetan, dugi niz godina službovao u Zadru. Našu turističku zajednicu to ne interesira. Nigdje obilježja, znaka tomu, a to je priča koju bi drugi digli u zvijezde. Takve priče privlače turiste. Jedan Dubrovnik privukao je s tri minute filma snimanoga pod zidinama, tisuće turista, a mi smo proizveli s Rita Sahatçiu Ora, da ne kažem što, biti ću pristojan. Opet se pokazalo, kada se god kod imenovanja zaobilazi struka, događa se ovo, što se događa.

The Sound of Music – IMDb

Nikola Šimić Tonin