Dru┼ítveni komentar u formatu bilo kojeg umjetni─Źkog djela najbr┼żi je, najsigurniji i najdosadniji put do priznanja i presti┼żnih nagrada. Tko god prati ‘distribuciju’ nagra─Ĺivanja kulturnih sadr┼żaja, ne mo┼że ne vidjeti dugogodi┼ínji trend priznavanja radova i autora┬á za koje se ÔÇô ovisno o dominantnoj politi─Źko-svjetonazorskoj struji u bran┼íi ÔÇô vjeruje da promi─Źu ÔÇ×praveÔÇť i upozoravaju na ÔÇ×kriveÔÇť vrijednosti. Profitiraju djela koja isti─Źu nepovoljan polo┼żaj odre─Ĺenih dru┼ítvenih skupina i kritiziraju ÔÇ×kriviÔÇť sustav vrijednosti ili op─çenito, politi─Źki sustav.

Parazit ; Fotografiju ustupio Discovery Film

Ovogodi┼ínji slavljenik 92. Oscara, ju┼żnokorejski Parazit, potvr─Ĺuje pravilo ali uz spomenutu formulu dru┼ítvene kritike ima izuzetnu umjetni─Źku vrijednost. Bong Joon-ho, ┼íiroj publici najpoznatiji po Sje─çanjima na umorstvo i Doma─çinu ÔÇô dva izvrsna uratka s kojima se svrstao me─Ĺu najbolje, ne samo ju┼żnokorejske, ve─ç i svjetske filma┼íe ÔÇô uspio je objediniti nekoliko elemenata za izvanserijski dobar film: kvalitetnu gluma─Źku postavu, zanimljiva scenaristi─Źka rje┼íenja kojima pri─Źa ne (p)ostaje razvodnjena ni razvu─Źena niti gubi misao vodilju; izbjegavanje kli┼íeja i patetike.

Dvije obitelji koje su u fokusu radnje (Kimovi i Parkovi), lako izazivaju simpatije i odbojnost publike. Obitelj Kim prikazana je kao dio najsiroma┼ínijeg dru┼ítvenog sloja ali po─Źetnu empatiju gledatelja polako gubi kroz nekonvencionalne planove kako pobolj┼íati ┼żivotni standard. Parkovi su kao stereotipni bogata┼íi skloni snobizmu, siroma┼ítvo im smrdi; publika ih pomalo prezire ali i ┼żali.

Kako film odmi─Źe kraju, scenaristi─Źka rje┼íenja sve su bolja i originalnija iako pri─Źa u su┼ítini nije neki novitet (sukob klasa, dualnost ljudskog karaktera, kritika kapitalizma). Ono ┼íto je tako─Ĺer va┼żno istaknuti ÔÇô Ju┼żna Koreja jedna je od najrazvijenih i najbogatijih zemalja svijeta, po svim recentnijim indeksima ekonomskog rasta i razvoja. Zanimljivo je da se radnja smje┼íta u sada┼ínjost umjesto u prethodne periode te┼íkih ekonomskih kriza. Naravno, imam na umu da veli─Źina statisti─Źkog uzorka mo┼że varirati te da u doba ekonomskog rasta postoji dio dru┼ítva koji ne u┼żiva nikakvu korist od istog.

Ono ┼íto je tako─Ĺer zanimljivo, gluma─Źka postava je mnogobrojna i o─Źekivano je, obzirom na izra┼żenu satiri─Źku notu, da netko od glumaca pretvori svoj lik u karikaturu no to se nije dogodilo. Song Kang-ho posebno je upe─Źatljiv kao otac Kimovih ali u ekipi nema slabe karike.

Parazit je, slo┼żit ─çemo se mnogi, uspjelo i va┼żno ostvarenje ali odu┼íevljenje publike ne┼íto je skromnije naspram onog kriti─Źkog. ┼átovi┼íe, me─Ĺu obo┼żavateljima ju┼żnokorejske kinematografije ima glasova kako je film osrednji, ─Źak i u komparaciji s drugim uradcima Bong Joon-hoa (npr. prethodno spomenuta Sje─çanja na umorstvo). Probat ─çu izbje─çi generalizaciju ali vjerujem da je mnogima ju┼żnokorejska kinematografija impresivna zbog uvrnutih trilera i horora, ┼żanrova na koje se ─Źesto gleda patroniziraju─çe. Ju┼żnokorejski filma┼íi nisu optere─çeni stereotipima, biraju se izraziti originalnim i brutalnim rukopisom, ┼żanrovskim hibridima. Moj miljenik, Park Chan-wook stekao je slavu kultnom trilogijom osvete (Simpatija za gospodina Osvetu, Oldboy, Simpatija za gospo─Ĺu Osvetu). Prepoznat globalno, kre─çe s filmovima u ameri─Źkoj produkciji (Stoker) a 2016. vratio se na scenu s jednim od svojih najboljih filmova, Slu┼íkinjom.

Kim Jee-woon istaknuo se odli─Źnim horor dramom Pri─Źa o dvije sestre i trilerom Vidio sam vraga, Na Hong-jin s Do┼íljakom ─çe prije ili poslije ste─çi kultni status. Me─Ĺutim,┬á da se tekst ne izgubi u nabrajanju (ionako ne mogu pokriti sve zanimljive redatelje), ostanimo pri tome da ju┼żnokorejski film nudi mnogo i privla─Źi pa┼żnju gledatelja diljem svijeta.

Dijelu publike naviklom na surove i odli─Źne trilere, Parazit ─çe se doimati mlako i nema┼ítovito. Tako─Ĺer, netko ─çe uo─Źiti da film ima kratku parodiraju─çu referencu na televizijski program Sjeverne Koreje, dodatni potencijalni faktor svi─Ĺanja ameri─Źkoj publici. Da se vratimo na uvodnu konstataciju ÔÇô politi─Źka korektnost sigurna je karta za uspjeh, pogotovo u kombinaciji s talentiranim autorskim glasom. Ameri─Źka filmska industrija vjerojatno dulje vrijeme prati Bongove radove – nagrade Parazitu mo┼żda su poticaj redatelju na ─Źe┼í─çu suradnju s ameri─Źkom produkcijom. ┼áto mo┼że donijeti nove kvalitetne uratke, kao ┼íto je bio primjer s Park Chan-wookom. U svakom slu─Źaju, s velikim zanimanjem pratimo ┼íto ─çe nam┬á Bong Joon-ho sljede─çe servirati i ─Źestitamo na povijesnom uspjehu!

Gisaengchung / Parasite ÔÇô IMDb

Iva Esterajher

Ju┼żnokorejski komi─Źni triler 'Parazit' u hrvatskim kinima, >http://film-mag.net/wp/?p=41335. Fotografije ustupio Discovery Film

Objavljuje F.I.L.M.Petak, 27. prosinca 2019.