Pod zajedničkim nazivnikom Kazališta lutaka Zadar i Koncertnog ureda Zadar, zadarska će publika u veljači imati priliku posjetiti niz događaja u odvojenoj izvedbi sestre i brata Šćekić, točnije koreografkinje i plesačice Marije Šćekić te skladatelja i inovatora Zorana Šćekića. Očekuje nas kazališna predstava, koncert i dva predavanja, a zajednička poveznica je preispitivanje odnosa umjetnosti i znanosti, uma i srca, klasičnog i inovativnog.

Predstava: Human Error

Predstava Human Error pod autorstvom i solo izvedbom Marije Šćekić održat će se u četvrtak, 13. veljače s početkom u 20:00 sati u Kazalištu lutaka Zadar uz slobodan ulaz.

Težište radnje usmjereno je ka čovjeku kao jedinom živom biću na planeti Zemlji koje je u konstantnoj potrazi za pravom istinom koja mu je u konačnici nedokučiva. Neurološka mjesta u tijelu zadužena za razumsko razmišljanje, ista su kao i ona zadužena za emocije, osjećaje i za preživljavanje. Ako je filozof Rene Descartes radikalno izjavio “mislim dakle jesam”, a nekoliko stoljeća nakon njega neurolog Antonio Damasio još radikalnije ukoričio naslov “Descartesova greška” tvrdeći nešto poput “osjećam, dakle promišljam”, Šćekić u predstavi “Human Error” vlastitim Tijelom kao misaono-tjelesnim instrumentom postavlja pitanja što je onda naše znanje i koja je stvarna istina naše spoznaje? Je li um ili razum jednako funkcionalan bez osjeta, emocija i osjećaja kao izrazito tjelesnih pojava? I to je ljudska greška, predstava o vječnoj polemici Uma i Srca, relativnosti ljudskog znanja, čovjekova sklonost greškama i učenju iz njih te stalna težnja prema istini i savršenstvu.

Posebnost predstave je u koreografiji čiji je središnji motiv duga vrtnja plesačice na mjestu koja priziva istinu, ljubav, vječnost a simbolički prikazuje derviš, kolo, krug kao zanos religijskih plesova. Predstava je nastala u uskoj suradnji autorice i radiologa dr. sc. Milana Radoša s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga u Zagrebu (Poliklinika Neuron) i tvrtkom Byte Lab IT Embedded Inteligence iz Zagreba koji su za potrebe predstave izradili sustav bežičnih motion capture senzora ušivenih u kostim plesačice.

Koncert: Just Music

U utorak, 18. veljače s početkom u 20:00 sati, u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, održat će se autorski koncert Zorana Šćekića Just music u izvedbi pijanistice Ane Žgur. Ulaznice po cijeni od 50 kn potražite u prodaji tri dana prije koncerta ili online na Ulaznice.hr. https://www.ulaznice.hr/web/event/38/7244

Predavanje: Uvod u Panmonizam

Za Zoran Šćekića slobodno se može reči da je jedan od najinovativnijih glazbenika na našoj sceni. Tako će dan nakon koncerta, u srijedu 19. veljače 2020. godine u 18:00 sati, u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, Šćekić održati besplatno predavanje i predstaviti svoj projekt pod nazivom Panmonizam, a koji obuhvaća mikrotonalnu glazbu, geometriju, mehaniku, grafiku i edukaciju.

Predavanje: Tijelo i mozak – neuroznanost plesnog pokreta

U petak 21. veljače 2020. godine s početkom u 19:00 sati održat će se besplatno predavanje u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači čiji su govornici Marija Šćekić i radiolog dr. sc. Milan Radoš, docent Hrvatskog Instituta za istraživanje mozga i voditelj laboratorija za funkcionalno oslikavanje mozga Poliklinike Neuron iz Zagreba.

Više informacija o svim gore navedenim programima možete naći na www.histerianova.com/human-error-just-music

Marija Šćekić je koreografkinja, plesačica i osnivateljica Umjetničke organizacije Histeria Nova u sklopu koje djeluje kao redateljica i nezavisna producentica. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za predstavu Sjena (2006) te posebnog priznanja Europske komisije za inovativni umjetnički izričaj i doprinos razvoju kulturnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj (2007). Suvremeni ples i koreografiju diplomirala na Sveučilištu Concordia u Montrealu gdje je pohađala i predmetnu nastavu iz područja planetarne geologije i elektroakustike što je znatno utjecalo na oblikovanje njene umjetničke vizije. Njenu karijeru krase mnogi autorski projekti i interdisciplinarne suradnje uključujući pedagoški rad za Ansambl Lado, Umjetničku Akademiju u Reykjaviku (ISland), OŠ za balet i suvremeni ples u Šibeniku i sl. Začetnica je vertikalne plesne umjetnosti u našoj zemlji te sunositeljica međunarodnog projekta Vertical Dance Forum. Od 2016. godine živi u Zadru gdje osniva i vodi Školu prirodnog pokreta i nastavlja intenzivnu suradnju s međunarodnom plesnom scenom

Zoran Šćekić je skladatelj, glazbeni inovator, aranžer i jazz gitarist. Osnivač je Udruge Humus te je autor multimedijskog projekta Panmonizam. Diplomirao na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu, a nakon diplome je nastavio postdiplomski studij kompozicije i aranžmana u Helsinkiju gdje je sudjelovao na Međunarodnom susretu glazbenih akademija kao predstavnik Muzičke akademije Sibelius. Kao skladatelj i gitarist sudjeluje na jazz festivalima, zagrebačkom Muzičkom biennalu i samostalnim koncertima pišući glazbu za big band, komorni orkestar, kao i glazbu za filmove, kazalište, ples itd. Skladao je glazbu za nekoliko projekata organizacije Histeria Nova kao što su Sjena (2004), One (2002) i Mala tragedija (2011). Koautor je reizdanja knjige Muzika i matematika prof. dr. Zvonimira Šikića, te je autor knjige Five Limit Intervals – theory & praxis u kojoj objašnjava glazbeno geometrijski sustav.

[izvor informacije Histeria nova]