Bong Joon-ho stvara filmove već više od dvadeset godina. Kao Južnokorejac čija su djela primarno na njegovom rodnom jeziku dobio je priznanja kojima se rijetko koji azijski redatelj može pohvaliti. Njegovo stvaralaštvo ima univerzalnu privlačnost i nadilazi kulturološke razlike koje se nameću “zapadnom” gledatelju. Te razlike su, moglo bi se reći, velik dio privlačnosti pa čak i dodatna stimulacija prilikom uživanja u Joon-hoovim djelima. 2013. godine on se prvi puta okušao u stvaranju na primarno Engleskom jeziku i moglo bi se reći da je test prošao s odličnim ocjenama. Snowpiercer je u svojoj glavnoj ulozi imao Chrisa Evansa, pobrao je simpatije publike i kritike, a prema tom predlošku ove godine izlazi TV serija. S Parazitom se Bong Joon-ho vinuo u dosad nepoznate visine. Film mu je nominiran u čak šest kategorija za najprestižniju filmsku nagradu Oscar od kojih su najvažnije za najboljeg redatelja, najbolji film i najbolji strani film.

Pogled iz suterenskog stana.

Kada utipkate pojam parazit u jedan od mnogih online riječnika definicija glasi ovako: “Organizam koji se stalno ili povremeno hrani na račun drugih živih organizama, koji se nazivaju njegovim domaćinom ili hraniteljem, ne uništavajući ih neposredno.” Zaista, iz samo te definicije, mnogo toga se može pretpostaviti o radnji filma, osobito ako ste pogledali foršpan ili negdje načuli nešto o filmu. A vjerojatno jeste jer je film već mjesecima tema rasprave velikog broja ljudi.

Početna predvidivost nije neka posebno velika mana pošto su finese uvođenja u radnju svejedno kvalitetno odrađene i nimalo dosadne. Već prvi kadar, u kojem vidimo pogled kroz prozor suterenskog stana u kojem naši “paraziti” žive, djeluje živopisno i intrigantno. Naime, obitelj koja se sastoji od oca – gospodina Kima, majke Chung-sook, kćerke Ki-jeong i sina Ki-wooa žive u siromašnim uvjetima i imaju ambicije uspjeti u životu. Uspjeti, za njih znači, na bilo koji način dokopati se novca i imetka. To uključuje manje ili veće prevare i podvale te krivotvorenje svih mogućih i nemogućih dokumenata u čemu je kćerka Ki-jeong posebno spretna. Sin Ki-woo se uz pomoć svog prijatelja studenta dokopava posla davanja instrukcija jednoj imućnoj srednjoškolki Park Da-hye.

Obitelj Park živi u prekrasnom, modernom i ogromnom zdanju koje kroz film upoznajemo do najmanjih detalja. Dom obitelji Park toliko je esencijalan dio radnje da sam imao osjećaj da je taj prostor jedan od glavnih likova (shodno tome poster, koji je ovdje u naslovu, postaje upečatljiviji). Ki-woo postepeno zapošljava svoju sestru Ki-jeong u domu Parkovih kroz pažljivo smišljen plan. Na isti način dolaze i otac Kim koji se zapošljava kao privatni vozač gospodina Parka te majka Chung-sook koja postaje glavna kućna pomoćnica. Iako postoje određene naznake, gospodin i gospođa Park naivno misle da su zaposlili radišne ljude s iskustvom, koji nemaju veze jedni s drugima, a zapravo su ih Kimovi u tome vješto izmanipulirali.

Song Kang-ho koji tumači oca i glavu obitelji Kim glumac je koji se pojavljuje u gotovo svakom Bong Joon-hoovom filmu. Već sam navikao povezivati tog glumca s tim režiserom, a njegove odlične i raznovrsne predstave savršeno kanaliziraju redateljeve namjere. Uz njega su jednako impresivni svi prisutni ispred kamera, a istaknuo bih Park So-dam kao hladnu, inteligentnu i manipulativnu kćerku obitelji Kim te Chang Hyae-jin kao ratobornu i nemilosrdnu majku.

Parasite je u dovoljnoj mjeri poetičan, a da ne prijeđe u patetiku. U određenoj mjeri je nasilan, ali taman toliko da ne preraste u eksploataciju. Emotivan je na način da će se gotovo svatko u nekom dijelu moći poistovjetiti s njim. Uvrnut je tako da dodatno zaintrigira, a povrh svega je neočekivano i poprilično svjesno duhovit. Iako predvidiv u svojoj prvoj trećini, radnja kasnije zaokreće u nekoliko neočekivanih smjerova tako da gledatelj nikada nije na “sigurnom terenu” što je također karakteristično za Bong Joon-hoa. Do sada sam Memories of Murder (2003) smatrao najboljim Bongovim filmom, a Parasite je mjestimično uspješno evocirao sjećanja na taj davno pogledani krimi-triler. U određenim aspektima Parasite je važniji, snažniji i zreliji od dva filma.

Tekst i fotka preneseni s bloga SuvljevePreporuke

Parasite / Gisaengchung – IMDb

Tomislav Suvala

Južnokorejski komični triler 'Parazit' u hrvatskim kinima, >http://film-mag.net/wp/?p=41335. Fotografije ustupio Discovery Film

Objavljuje F.I.L.M.Petak, 27. prosinca 2019.