Vrhunska glazbena, scenska, koreografska i glumačka izvedba.

U utorak 4. veljače 2020. u kazalištu New Theatre Oxford izveden je svjetski poznati musical ‘Cabaret’ .

‘Cabaret’ izveden je premijerno 1966. godine na Broadway, kao rezultat suradnje glazbenika Johna Kandera i tekstopisca Freda Ebba, uz inicijativu i redateljski angažman legendarnog Hala Princea, te doprinos Ronalda Fielda kao koreografa. Poticaj za pisanje musicala bila je kazališna igra Johna Van Drutena (I Am a Camera), koja je sama bazirana na romanu engleskog pisca Christophera Isherwooda ‘Goodby to Berlin’, na koji su se izvor autori musicala više oslonili. Uspjeh kazališnog ‘Cabareta’ potvrdjuje više od tisuću izvedbi u prvom izdanju (točno 1165) te osam Tony nagrada, medju kojima i u kategoriji najbolje predstave i režije.

Fotografiju ustupio The New Theatre Oxford

Veliki uspjeh postigao je Musical i na filmu. Brodvejski redatelj i koreograf Bob Foss 1972. godine režirao je ‘Cabaret’ koji je osvojio osam Oscara, između ostalim za režiju te glavnu žensku ulogu (Liza Minelli) i sporednu mušku ulogu (Joel Grey).

Zanimljive su izmjene koje je Bob Foss unio u odnosu na kazališnu uspješnicu. S jedne strane, u glavni lik promovirao je Sally Bowels, a potisnuo središnji lik Mastera of Ceremony (skraćeno MC, to jest Emcee). Pomicanje žarišta na mladi (nesretni) ženski lik s oštrog, satiričkog komentatora društvenih i moralnih kretanja u tadašnjem kozmopolitskom Berlinu, ukazuje na preferencije tadašnje filmske publike, a Fossove ‘karakterne zahvate’ reflektiraju kategorije u kojima su nagradjeni glumci. Liza Minelli (koja je izgubila u natjecanju za ulogu Sally u premijernoj kazališnoj podjeli uloga, u korist Jill Haworh) ostvarila je zvjezdani skok koji je poslije kao osoba teško izdržala, a nevjerojatni Joel Frey, koji je ulogu Emceea izvodio i na kazališnim daskama, nagradjen je u ‘epizodnoj’ kategoriji. Ali ono što je Bob Foss svojim izmjenama ostvario kao dodanu vrijednost, to su nove glazbene ‘numere’. Kako bi nadomjestio material koji je izbacio ili ‘premjestio’, tražio je komponiranje dodatnih pjesama, medju kojima je, uz sentimentalnu ‘Maybe This Time’, legendarni i jedinstveni ‘Money, Money’. U kazališnoj izvedbi prikazanoj u New Theatre Oxford, ova je točka u trećoj sceni drugog čina (prema preglednom programu kojim pratimo radnju, mjesta, likove i songove) bila jedna od najatraktivnijih. U duhovito zamišljenom kostimografskom i koreografskom rješenju, izvanredni John Partridge koji kao Emcee snažno, kreativno i autoritativno vodi ‘ceremoniju’ i publiku kroz cjelokupni sadržaj ‘Cabareta’, ostvario je fantastičnu glumačku i plesnu metaforu. Doslovce ‘napuhan’ u neumjerenosti volumena bogataškog odijela, na kraju ‘novčane pjesme’ (The Money Song), on se ispuše u jadnika na kojem visi odijelo.

Medju atraktivnim točkama dvosatnog programa od dvadeset scena u dva čina (deset u prvom činu, a devet plus Finale u drugom) mogu se izdvojiti i uvodni spektakularni ‘Willkomen’, znakoviti ‘Mein Herr’ te upozoravajući ‘Tomorrow Belongs to Me’. U lakšim, duhovito osmišljenim prizorima (u kojima nikad ne nedostaje dvosmislenosti ili nagovještaja napetosti) su ‘Two Ladies’ ili ‘If You Could Her’. Zapravo sve scene su tako zanimljive da zadržavaju krhku pažnju publike, a energični i dinamični kabaretski nastupi izmjenjuju se s romantičnim napjevima o neispunjenim željama i čežnjama, medju kojima posebni dojam ostvaruje duo usamljenih staraca koji nemaju vremena odgadjati ni uvjeta ostvariti svoju vezu (dojmljiva Anita Harris kao Fraulein Schneider i James Paterson kao Herr Schulz). U blještavilu i buci spektakla učljivi su namjerni i znakoviti zastoji radnje u kojima se u hedonističku atmosferu uvlače slutnje neizvjesne budućnosti.

Izvodjačka ekipa uvježbana je, raspoložena i izražava punu energiju, što se reflektiralo na reakciju publike. Uz spomenute glumce, istaknimo u složenoj glumačkoj i pjevačkoj ulozi Karu Lily Hayworth kao Sally Bowles te Charlesa Hagertyja kao njezinog (ne samo njezinog 🙂 ) partnera.

Gotovo bauhausovski funkcionalna konstukcija scene omogućava dekonstrukciju njenih elemenata te mehanizme njene izmjene. Sjajni svjetlosni efekti, napose u ostvarenju atmosfere noćnog kluba i nastupa na njegovoj pozornici. U redateljsku uspješnicu Rufusa Norrisa ugradjeni su drugi kazališni ‘posebni dodaci’.

Bilo je užitak doživjeti ‘Cabaret’ u Kazalištu. Predstava koja je radni utorak depresivne veljače promovirala u karnevalski blještavu atmosferu, ali s društveno relevantnim sadržajem i porukom.

Ada Jukić
Oxford, 05.02.2020.

Informacije o predstavi:

Cabaret
New Theatre Oxford
04. veljača 2020
19.30 – 22.50, jedna stanka
Ambassador Theatre Group
Redatelj: Rufus Norris
Uloge: John Partridge, Kara Lily Hayworth, Anita Harris, Charles Hagerty, James Paterson, Nick Tizzard

Informacije i na linku Cabaret returns to Oxford