The Good Liar (2019.)
Redatelj: Bill Condon
Glume: Helen Mirren, Ian McKellen, Russell Tovey

Starci na rubu egzistencijalnog preživljavanja imaju drugih briga, ljubavne su im na zadnjem mjestu. Pitanje je kako namiriti sredstva za osnovne potrebe u sustavu u kojem starost postaje teret. Ali ima i onih koji raspolažu imetkom, a usamljeni su i traže partnera iz svoje generacije.

Savršena laž ; Fotografiju ustupio Blitz Film & Video

Betty McLeish (Helen Mirren) i Roy Courtnay (Ian McKellen), nemaju novčanih problema, oboje su dobrostojeći, ona je osamljena udovica i preko internetskih portala traži ‘srodnu dušu’, a on je prevarant koji traži novu žrtvu, po mogućnosti osamljenu stariju damu, kako bi je šarmirao i suptilno opljačkao. Prva prepreka mu je njezin unuk (Russell Tovey) koji ga ne simpatizira, ali prevejani Roy polako će postaviti zamku za naivnu staricu u kojoj njih dvoje planiraju zajednički život i zajednička ulaganja koja će joj donijeti veliku financijsku korist…

‘Savršena laž’ ipak nije ispunio očekivanja koja smo imali u procjeni onoga što će se dogoditi, ali nas ipak uspije iznenaditi ishodom. U prvoj trećini filma mislimo da sve znamo, i da je film predvidljiv kao većina takvih filmova. Standardni zaplet o postavljanju prevarantske mreže dodatno se intrigira umetanjem događaja iz prošlosti koji su utjecali na živote glavnih junaka. Roy Courtnay kao profesionalni varalica naizgled je simpatičan starac brižni s emaptijom prema svojoj novoj prijateljici. Betty McLeish kao osamljena starica koja povremeno kontaktira s unukom, ima zdravstvenih problema za koje je Ray naizgled zabrinut, a to ga ne sprečava da odigra svoju igru do kraja u kojoj će njegova družica ostati bez ičega. Međutim, stvari nisu tako jednostavne kako se čine.

Već sama činjenica kako se radi o beskrupuloznom prevarantu koji sustavno pljačka svoje naivne žrtve, bila bi dovoljno intrigantna za film koji se odigrava u svijetu premreženom raznim prevarama. Kao da to nije dovoljno, ili da tome daju jednu dodatnu družtveno angažiranu težinu, scenaristi, od kojih je jedna autor knjige prema kojoj je snimljen film (Nicholas Searle), ‘začinio’ je priču s događajima iz ratne prošlosti glavnih likova, čime je dodatno zakomplicirao radnju. Bez tog (dodatka) film je mogao biti manje pretenciozan, ali aktualan baveći se značajnom temom (kao što je život starijih ljudi i izloženost prevarama uz napose putem suvremenih tehnologija kao što je internet).

Spomenimo na kraju da je redatelj Bil Condom zaslužan za filmove različitih žanrova, kao što su horror ‘Candyman: Farewell to the Flesh’ (1995.), biografski ‘Gods and Monsters’ (1998.), ‘Kinsey’ (2004.) i ‘The Fifth Estate’ (2013.), glazbeni ‘Dreamgirls’ (2006.), teen akcijski horori ‘The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1’ (2011.) i ‘The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2’ (2012.), drama ‘Mr. Holmes’ (2016.) i bajka ‘Beauty and the Beast’ (2017.).

Robert Jukić, Oxford, 24.01.2020.

Informacije o filmu:

Savršena laž
BRON Studios, Creative Wealth Media Finance, New Line Cinema, 2019.
Trajanje: 109 min.
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Jeffrey Hatcher & Nicholas Searle
Prema romanu: Nicholas Searle
Glazba: Carter Burwell
Još glume: Jim Carter, Mark Lewis Jones, Laurie Davidson, Phil Dunster, Lucian Msamati, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Tunji Kasim, Spike White, Stella Stocker, Daniel Betts, Nell Williams, Celine Buckens

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Savršena laž – Movie Site
The Good Liar – IMDb