KONCERT U MUZEJU DOBRE GLAZBE – Schubertijada u izvedbi Ansambla Antiphonus i pijanista Danijela Detonija

U sklopu svog tradicionalnog glazbenog ciklusa Triade u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, Ansambl Antiphonus pod umjetničkim ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, svim zaljubljenicima u klasične note šalje pozivnicu za svoj drugi koncert. Sljedeći tjedan, u utorak 28. siječnja 2020. u 20 sati vodi ih na jedno čarobno mjesto, Cafe Schubert, gdje caruje duh 1800., a kava je metafora za druženje u najboljem društvu.

Ansambl Antiphonus ; Fotografiju ustupila IC

U oživljavanju tog minulog vremena očekuje ih glazbeni susret s austrijskim skladateljem Franzom Schubertom koji je u samo 31 godinu svog života ostavio grandiozni opus; više od šestotinjak pjesama, deset simfonija, obilje komorne glazbe, velikih i malih misa, oratorija, rekvijema, opera i scenske glazbe, pa čak i skladbu za arpeggione.

Antiphonusovci će, uz pratnju virtouza za klavirom, Danijela Detonija, izvesti poznate i nepoznate pjesme, kvartete, podoknice i najsjajnije glazbene trenutke tog velikog majstora niskog rasta, koji je često kazivao: „Čim ujutro ustanem, započinjem pisati skladbu. I, kada je dovršena, započinjem novu.“

„Schubert je u promjeni psihološkog govora glazbe bio pravi revolucionar, u njezinoj arhitekturi osoba koja razumije što je iza njega i kamo se ide, a u razvoju pjesme Prometej“, naglasio je maestro Tomislav Fačini u najavi koncerta.

Ulaznice za koncert koji će se održati u foajeu Muzeja za umjetnost i obrt mogu se kupiti svakoga dana na njihovom info pultu, kao i sat vremena prije početka koncerta na istom mjestu, te online na entrio.hr.


„Kad ujutro ustanem, započinjem pisati skladbu. I, kad je dovršena, započinjem novu.“

S takvim se stavom, ili nagonom, uistinu može ostaviti opus od šestotinjak pjesama, deset simfonija, obilja komorne glazbe, velikih i malih misa, oratorija, rekvijema, opera i scenske glazbe..pa čak i skladbu za arpeggione..u svega trideset i jednu godinu života.

I ne bilo kakav opus. U promjeni psihološkog govora glazbe pravi revolucionar, u njezinoj arhitekturi osoba koja razumije što je iza njega i kamo se ide, u razvoju pjesme Prometej.

U Muzeju dobre glazbe, pozivamo Vas da udahnete duh 1800, u Café Schubert, gdje je kava metafora za druženje u najboljem društvu!

Na ovoj Schubertijadi izvest ćemo poznate i nepoznate pjesme, kvartete, podoknice i glazbene trenutke velikog majstora niskog rasta.

Vaš Antiphonus i Danijel Detoni

[izvor informacije Iva Cikojević]