1917
1917 (2019.)
Redatelj: Sam Mendes
Glumci: Andrew Scott, Benedict Cumberbatch, Richard Madden, Colin Firth
Žanr: Ratna drama
Trajanje: 118 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Napeta ratna drama prati dva mlada britanska vojnika, koji dobivaju naizgled nemoguću misiju. U utrci protiv vremena moraju prijeći neprijateljski teritorij i dostaviti poruku koja će zaustaviti ubojiti napad na stotine vojnika, koji nemaju pojma da se napad sprema, a među njima je i brat jednog od dvojice vojnika. Oscarovac Mendes u filmu prikazuje zaista fantastične, ali i zastrašujuće ratne scene nismo do sada imali prilike vidjeti na velikom platnu. Oscarom nagrađeni redatelj Sam Mendes, poznat po velikim hitovima poput Vrtloga života, Skyfall i Spectre, predstavlja spektakl o Prvom svjetskom ratu jednostavnog naziva 1917.

1917 – Movie Site
1917 – IMDb


Oprostite, mimoišli smo se
Sorry We Missed You (2019.)
Redatelj: Ken Loach
Glumci: Debbie Honeywood, Simran Kaur, Kris Hitchen
Žanr: drama
Trajanje: 101 minuta
Država: Velika Britanija

Sadržaj:
CANNES FILM FESTIVAL 2019. – službena konkurencija, CHICAGO INTERNATIONAL FILM FESTIVAL – najbolja glumica (Debbie Honeywood), LJUBLJANA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL – najbolji film, SAN SEBASTIAN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL – najbolji europski film (nagrada publike). Ricky, Abby i njihovo dvoje djece žive u Newcastleu. Snažna su obitelj u kojoj svaki član mari za onog drugog. Ricky je konstantno u potrazi za poslom, dok je Abby medicinska sestra koja voli svoj posao i koja skrbi za starije i nemoćne. Međutim, unatoč tome što rade duže i napornije, shvaćaju da nikada neće imati nezavisnost u smislu posjeda vlastite nekretnine. Uskoro se Rickyju ukaže zlatna prilika te se on i Abby oklade. Ona prodaje svoj automobil kako bi Ricky mogao kupiti blještavi novi kombi za dostavu te postati „freelance“ dostavljač u vlastitoj tvrtki. Moderni svijet ovu će obitelj tako opkoliti sa svih strana u privatnosti njihove kuhinje, a budućnost će im postati iznimno neizvjesna…

Oprostite, mimoišli smo se – Movie Site
Sorry We Missed You – IMDb


Djelo bez autora
Werk ohne Autor / Never Look Away (2018.)
Redatelj: Florian Henckel von Donnersmarck
Glumci: Tom Schilling, Sebastian Koch, Paula Beer
Žanr: povijesni, romantična drama
Trajanje: 189 minuta
Država: Njemačka, Italija

Sadržaj:
U svom djetinjstvu, u razdoblju nacističke Njemačke, Kurt Barnert je u pratnji svoje privlačne i ekscentrične tetke Elisabeth u Dresdenu posjetio putujuću izložbu ´Degenerirana umjetnost´, na kojoj ga je oduševila skulptura Plavokosa djevojka lokalnog kipara Eugena Hoffmanna. A kad je tetku ubrzo zatekao kako razodjevena svira glasovir, Eugen je od nje dobio lekciju koju će pamtiti čitav život, da nikad ne okreće glavu jer sve istinito što nas okružuje posjeduje posebnu ljepotu. Tetku će naposljetku nacisti prisilno sterilizirati te s dijagnozom shizofrenije ´eutanazirati´, a liječnik koji će ju poslati u smrt bit će ginekolog Carl Seeband, ravnatelj dresdenske klinike za ženske bolesti i časnik SS-a. Godinama poslije rata, u vrijeme podjele Njemačke, Kurt će kao mladi umjetnik uspjeti pobjeći iz Demokratske u Saveznu Republiku Njemačku, no time za njega neće početi miran život. Progonjen traumama iz djetinjstva, upoznat će studenticu Elisabeth, ljubav njegova života s kojom će se uskoro oženiti. Ubrzo će shvatiti i da slikama koje slika uspijeva prevladati ne samo vlastite traume, nego i obuhvatiti traume čitave svoje generacije. No Kurtovoj sreći s Elisabeth ubrzo će se ispriječiti njegov kompliciran odnos s njezinim ocem, profesorom Seebandom, koji je odgovoran za brojne važne događaje u Kurtovu životu.
Godine 2019. nominirana za Oscara u kategorijama najuspjelije fotografije (Caleb Deschanel iz filmova Put u svemir, Prirodno obdaren i Pasija) i najboljeg filma s neengleskog govornog područja, u kojoj kategoriji je osvojila i nominaciju za Zlatni globus, te godinu ranije ovjenčana dvjema nagradama na festivalu u Veneciji, dijelom na stvarnim osobama i događajima temeljena romantična drama scenarista i redatelja Floriana Henckela von Donnersmarcka (Život drugih, Turist) govori o snazi umjetnosti u kontekstu priče o odrastanju i suočavanju s traumama koje određuju i usmjeravaju pojedinačne sudbine. Kad stvara u okrilju domicilne kinematografije, von Donnersmarck se skladno uklapa u tendencije dobrog dijela današnjih njemačkih filmaša koji se bave tamnim mrljama iz nacionalne prošlosti, od nacizma i Drugog svjetskog rata (Hitler: Konačni pad, Sophie Scholl, Krivotvoritelji, 13 minuta) do politički turbulentnih zbivanja iz terorizmom obilježenih 60-ih i 70-ih godina (Kompleks Baader Meinhof). Nakon što je u Oscarom i trima Europskim filmskim nagradama ovjenčanom Životu drugih kreirao iznimno sugestivnu i dojmljivu sliku paranoidnog društva pod totalitarnom opresijom koja nikoga ne štedi, von Donnersmarck se u sugestivno režiranom i nenametljivo estetiziranom Djelu bez autora posvetio načinima na koje se umjetnost odražava na ljude koji se njome bave, na njihove živote i sudbine, u kontekstu triju desetljeća njemačke povijesti obilježene snažnim kolektivnim i pojedinačnim traumama. U glavnoj ulozi nastupa Tom Schilling (Kompleks Baader Meinhof, Ajme meni, serija Naše majke, naši očevi), a njegovi su partneri markantni Sebastian Koch (Život drugih, Crna knjiga, Ukradeni identitet) i sve traženija Paula Beer (Frantz, Tranzit).

Djelo bez autora – Movie Site
Werk ohne Autor / Never Look Away – IMDb


Capernaum
Capharnaüm (2018.)
Redatelj: Nadine Labaki
Glumci: Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Boluwatife Treasure Bankole
Žanr: drama
Trajanje: 126 minuta
Država: Libanon, Francuska, SAD, Cipar, Katar

Sadržaj:
Zain El Hajj 12-godišnji je klinac iz sirotinjske četvrti Bejruta koji zbog napada nožem na čovjeka kojeg naziva ´kurvinim sinom´ služi petogodišnju kaznu u zatvoru Roumieh. Ni Zain ni njegovi roditelji ne znaju točan datum dječakova rođenja, jer nikad nisu dobili izvod iz matične knjige rođenih. Zain je izveden pred sud nakon što je pokrenuo parnicu protiv svojih roditelja, majke Souad i oca Selima, a na sučevo pitanje zbog čega tuži roditelje dječak je odgovorio ´zbog toga što sam rođen´. Istovremeno, libanonske vlasti sudski procesuiraju skupinu ilegalnih imigranata, radnica i radnika među kojima je i mlada Etiopljanka Rahil. Pet mjeseci prije njegova uhićenja Zain je pomoću lažnog liječničkog recepta u više ljekarni kupovao pilule Tramadol, koje su on i njegova sestra Sahar mrvili u prah i skrivali u odjeći, da bi ih njihova majka Souad prodavala ovisnicima u zatvoru. Zain je radio i kao dostavljač za vlasnika lokalne prodavaonice Assada, ujedno i vlasnika stana u kojem živi dječakova obitelj, a sve se dodatno zakompliciralo kad je Sahar dobila prvi menstruaciju koju je uz bratovu pomoć odlučila zatajiti, vjerujući da će se u protivnom morati udati za Assada.
Godine 2018. na festivalu u Cannesu ovjenčana Nagradom žirija i Nagradom Ekumenskog žirija te godinu kasnije nominirana za Oscara, Zlatni globus i nagradu BAFTA u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja, obiteljska egzistencijalna socijalna drama libanonske suscenaristice i redateljice Nadine Labaki nakon premijere u konkurenciji kanskog festivala ispraćena je 15-minutnim ovacijama, a sa zaradom od 68 milijuna dolara na blagajnama diljem svijeta prometnula se u najkomercijalniji arapski film svih vremena. Riječ je o neosporno intrigantnom i zanimljivom te dovoljno sugestivno režiranom ostvarenju realiziranom na tragu neorealizma, koje sadrži nekoliko poetičnih sekvenci i koje odlikuju povremeno vrlo uvjerljivi glumački nastupi. No posrijedi je djelo opterećeno nezaokruženim scenarijem i nizom ne osobito svrhovitih i neelaboriranih detalja, poput pozadinskog konteksta rata u Siriji i protagonistova pretpostavljivog palestinskog porijekla. Filmu čiji scenarij supotpisuje čak petoro autor/ic/a nedostaje jasnije vizije i fokusa, zbog čega se doima dramaturški nekoherentnim i neurednim, a u cjelini je riječ o razmjerno manipulativnom filmu koji gledateljskim osjećajima manipulira nategnutim dramskim konstrukcijama i pretjeranom sentimentalnošću na rubu patetike.

Capernaum – Movie Site
Capharnaüm – IMDb


Jojo Rabbit
Jojo Rabbit (2019.)
Redatelj: Taika Waititi
Glumci: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson
Žanr: Ratna komedija
Trajanje: 108 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Radnja filma se zasniva na romanu ‘Nebo u kavezu’ autorice Christine Launens, a započinje kada usamljeni njemački dječak imena Jojo otkrije da njegova majka skriva mladu židovsku djevojku na svom tavanu. Jojo se, uz pomoć svog idiotskog imaginarnog prijatelja, Adolfa Hitlera, u ovoj satiri protiv mržnje, mora suočiti sa svojim slijepim nacionalizmom. Njegov svijet se tada okreće naopačke.
Film je osvojio prestižnu nagradu publike na ovogodišnjem filmskom festivalu u Torontu. Scenarist i redatelj Taika Waititi donosi svoj prepoznatljivi humor u satiri iz Drugog svjetskog rata koja prati usamljenog njemačkog dječaka koji odrasta u vrijeme mržnje i kaosa, u kojoj mu pomaže, ni manje ni više, nego Adolf Hitler.

Jojo Rabbit – Movie Site
Jojo Rabbit – IMDb


Savršena laž
The Good Liar (2019.)
Redatelj: Bill Condon
Glumci: Helen Mirren, Ian McKellen, Russell Tovey
Žanr: triler
Trajanje: 109 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Profesionalni prevarant Roy Courtnay ne može vjerovati koliko ima sreće kada putem interneta upozna dobrostojeću udovicu Betty McLeish. Njegov je plan pronaći bogatu stariju ženu kojoj će na kraju prevarom oduzeti svu životnu ušteđevinu. Dok mu Betty otvara vrata svog doma i života, Roy se iznenađujuće dobro brine za nju, pretvarajući se da je ono što nije. Uvjeren je da će njegov prevarantski plan i ovog puta biti uspješan. Uostalom, to je već radio. Ali tko je zaista čovjek koji stoji iza te prevare? Što je morao učiniti da živi takav prepun laži? A tko je morao platiti cijenu? Dobitnica Oscara® Helen Mirren i za Oscara® nominirani Ian McKellen u napetoj, provokativnoj i sofisticiranoj priči o čovjeku koji je lagao cijeli svoj život, i ženi koja će ga na kraju suočiti s pravom istinom o sebi. Film je temeljen na istoimenom svjetskom bestseleru.

Savršena laž – Movie Site
The Good Liar – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia i IMDb]