Can You Keep a Secret? (2019.)
Redatelj: Elise Duran
Glume: Alexandra Daddario, Tyler Hoechlin, Sunita Mani

Još jedan film o vezi samokritične junakinje s poželjnim partnerom. On je ‘savršen’ (to podrazumijeva njegove mišiće i proporcije, a ne poznavanje klasične filologije ili filozofije) i samo ga sitna tjelesna mana može učiniti ‘stvarnim’. Uz to, zauzima i visoku društvenu poziciju, a kao vlasnik tvrtke u kojoj je zaposlena, konkretno je nadređen junakinji. Mladi marketinški poduzetnik predstavlja današnjeg princa, pa ako junakinja i nije Pepeljuga, sve upućuje na mogućnost njene romantične preobrazbe.

Znaš li čuvati tajnu? ; Fotografiju ustupio Blitz Film & Video

Emma nije klasična ljepotica (tu ulogu u ovom filmu ima muškarac), ali je ‘drugačija’ i time privlačna. To je efektan argument za tisuće gledateljica koje film uvjerava u masovnu dostupnost prinčeva. To podrazumijeva, razumije se, i nevjerojatnu dozu slučajnosti, u ovom slučaju avion koji se trese ali ne padne, a osoba kojoj ustrašena putnica povjeri svoje tajne, sljedeći dan osvane u njenom uredu. Romansa se odvija u predvidljivom tijeku, uključivo i prepreke i svladavanje prepreka.

Brzi početak intimne veze, u novije vrijeme sve uobičajeniji (ljubavne bajke u pravilu su završavale sjedinjenjem ljubavnika, a sad se ljubavnici počinju upoznavati nakon što spavaju poslije prvog izlaska). A za taj izlazak, u ovom slučaju, u nekom redundantnom spolno emancipatorskom nastojanju, organizaciju preuzme žena, a ne muškarac koji ju je pozvao na večeru. A što se večere tiče, ona je skromna da skromnija ne može biti, iako je financira bogataš. Sve to upućuje na romantični slogan o tome da novac nije važan, već se može živjeti od ljubavi. S time se slažu oba protagonista, iako žena ne zapostavlja svoju karijeru. Iza idile slijede nesporazumi, sumnje, gotovo kraj, pa obrat…

U ‘staroj ljubavnoj’ priči koristi se nova tehnologija. Mobitelizira se i mrežno komunicira, pa u određenim okolnostima dođe do ideje da se putem društvenih mreža prenese poruka na štetu partnera koji je to ‘zaslužio’. Ali film šalje snažnu moralnu poruku o granicama takvih postupaka. Iako protagonistica raspolaže informacijom koju bi mogla iskoristiti, neće to učiniti jer se radi o tjelesnoj deformaciji.

Zanimljiv detalj odnosi se na kućnog ljubimca, kojeg filmovi ove vrste rado i proračunato koriste kako bi šarmirali publiku. U stanu koje dijele protagonistica i prijateljica (ne zna se zapravo, čiji je) živi mali pas. Upoznali smo ga u animiranoj špici filma, u kojoj je udomljen i živahno šeta na uzici. Ali u igranom filmu taj se simpatični minijaturni pas uopće ne kreće. On ostaje u rukama likova ili na mjestu na kojem ga ostave, kao dekoracija. Ne znam da li je u pitanju dresura ili genetska manipulacija kojom se od životinjice čini igračka, ali ni jedno ni drugo mi se ne sviđa. Pitanje je koliko oni koji se ‘raznježe’ nad životinjama misle o njihovoj prirodi ili njihovoj ulozi u ‘našem filmu’.

Ada Jukić, Zagreb, 25.12.2019.

Informacije o filmu:

Znaš li čuvati tajnu?
BCDF Pictures, Big Indie Pictures, 2019.
Trajanje: 94 min
Format:
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Peter Hutchings
Prema romanu: Sophie Kinsella
Glazba: Jeff Cardoni
Još glume: Kimiko Glenn, Laverne Cox, Sam Asghari, Judah Friedlander, Kate Easton, Ashlyn Alessi, Bobby Tisdale, David Ebert, Olga N. Bogdanova, Chris LeMonda, Sydney Veronica Lee

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Znaš li čuvati tajnu? – Facebook
Can You Keep a Secret? – IMDb