Na repertoar kina Kinoteka stižu Gremlini, jedan od najomiljenijih alternativnih božićnih filmova svih vremena. U sklopu ciklusa Zimske priče koji na velikom platnu objedinjuje filmove zimske ikonografije ili teme, 27. i 28. prosinca u kinu Kinoteka družimo se s gremlinima, malim, neobičnim monstrumima proizašlim iz redateljske radionice Joea Dantea.

Gremlini ; Fotografiju ustupio Kino Kinoteka

Ako spadate među one koji zimske praznike vole začiniti prstohvatom jeze, ne propustite Gremline, komediju strave iz 1984., koja je u popularnu kulturu uvela Gizmu – egzotičnu životinjicu koja je mazna i dobroćudna sve dok je se ne smoči i ne hrani nakon ponoći. No nakon što vlasnici prekrše navedena pravila, slijedi nešto što neće biti ni umiljato, niti mazno. Poigravajući se s nostalgičnim naslijeđem američkog filma i televizije 50-ih, posebice drama o malomišćanskoj svakodnevici i tzv. creature feature formata, ovaj šarmantan, duhovit i povremeno zastrašujući spoj komedije i strave Joea Dantea objeručke su prihvatili i publika i kritika. Zahvaljujući zaigranim specijalnim efektima, vrckavo-ironičnom glazbom Jerryja Goldsmitha, gomilom lampica, snijega, ponekom ogrebotinom i krvavom flekom, Gremlini su prerasli u jedan od najomiljenijih alternativnih božićnih filmova svih vremena.

U nastavku filma Gremlini 2: Novo leglo (1990) Dante je ublažio mračnu atmosferu iz originala, posegnuvši za stilom crtanih filmova i slapsticka. Uz to je Novo leglo nakrcao filmskim referencama i pogurao ga u smjeru parodije na račun medija, Hollywooda i uopće koncepta filmskih nastavaka. Rezultat je sasvim jedinstvena kreatura u povijesti američkog studijskog filma: anarhična, autoironična i ikonoklastična satira čiji monstrumi doslovno prijete da će prijeći na ovu stranu platna.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

[izvor informacije Kino Kinoteka]
[Izvor informacije Vitamin C]

from to
Scheduled Film FIlmske novosti Kalendar PRESS