Studij montaže na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) sljedećeg tjedna slavi 50. obljetnicu. Svečano će se obilježiti od 17-20. prosinca 2019. promocijom monografije, izložbom u galeriji f8 i Danima otvorenih vrata predviđenim i za organizirane posjete osnovnih i srednjih škola. Naime, Odsjek montaže je pripremio kraća predavanja primjerena dobi i uzrastu učenika (zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail jelena@odsjekmontaze.com).

Svečanost će započeti u utorak u 18h na pozornici Akademije na Trgu Republike Hrvatske 5, uz prigodni program i promociju monografije “50 godina Studija montaže 1969. – 2019.”, čiji je urednik filmolog prof. dr.sc. Hrvoje Turković. Monografija predstavlja povijest i razvoj ove filmske profesije i studija, kojeg su 1969. godine utemeljili vrsna montažerka i profesorica Radojka Tanhofer te priznati hrvatski redatelj i filmski teoretičar Branko Belan. 

Radojka T. sa studentima 1973. – na slici Martin Tomić, Damir German i Zlatko-Pušić ; Fotografiju ustupio ADU

Svečanost će se nastaviti u 19:30 sati uz otvaranje izložbe “50 godina Studija montaže”, u ADU Galeriji f8, te u prostorijama samog Odsjeka montaže (Trg Republike Hrvatske 8). Izložba se upravo danas počela postavljati, a na njoj će se moći pogledati studentski montažni radovi te dokumentarne fotografije koje prikazuju povijest studija. 

Na izložbi će se kroz “tajni prolaz” moći ući u same prostorije Odsjeka montaže. To je dio “Dana otvorenih vrata” namijenjenim javnosti, učenicima osnovnih i srednjih škola te svima koji žele doznati tajne ove zanimljive filmske vještine. Uz pregledavanje prostorija Odsjeka, posjetitelji će iz prve ruke moći porazgovarati sa studentima i nastavnicima Studija montaže te pogledati studentske radove. Dani otvorenih vrata će se kao i izložba održavati od 18-20. prosinca, od 12-19h.

Montažerska profesija oduvijek se smatrala samozatajnom granom filmske kreativnosti. Proteklih pedeset godina glavna zadaća za zanimanje montažera bila je prepoznati talent i kreativnost studenata, razvijati njihovo izanimanje za film, omogućiti im obrazovanje te usavršiti stručna znanja. 

Studij montaže danas nudi trogodišnji preddiplomski studij te dvogodišnji diplomski studij s dva usmjerenja: Montaža i Oblikovanje zvuka. Najvažniji element samog studija intenzivni je proces rada u obliku  samostalnih montažnih zadataka, koji predstavljaju poligon za istraživanje filmskoga izražavanja. To je ujedno i glavni razlog zbog čega ovaj studij već desetljećima odgaja generacije izvrsnih kreativaca.

Iva Brčić