„Glumim, jesam“ s Goranom Bogdanom, Lanom Barić i Lunom Zimić Mijović u domaćim kinima. Ultimativni film o glumcima koji postavlja pitanje što je glumljeno, a što stvarno u našim životima

Glumim, jesam, filmski triptih redatelja i scenarista Miroslava Mandića s Goranom Bogdanom, Lanom Barić, Lunom Zimić Mijović i Gregorom Zorcom u naslovnim ulogama stiže u domaća kina. Zagrebačka premijera filma održat će se u ponedjeljak, 9. prosinca u kinu Kinoteka, u prisustvu redatelja Miroslava Mandića, glumica Lune Zimić Mijović i Lane Barić te ostatka filmske ekipe, a tijekom prosinca film će se moći pogledati i u neovisnim kinima u Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Samoboru, Čakovcu i Daruvaru.

Glumim, jesam ; Fotografiju ustupila Kinoteka Zlatna vrata

Poznato je da mnogi slavni glumci i nakon napuštanja seta ostaju u svojim ulogama: Jack Nicholson podvrgnuo se za potrebe snimanja Leta iznad kukavičjeg gnijezda elektrošokovima, Robert de Niro vozio je taksi po New Yorku kako bi pripremio ulogu u Taksistu, a Marlon Brando je uoči snimanja filma Ljudi proveo mjesec dana u bolničkom krevetu. Čak je i Konstantin Stanislavski, tvorac tzv. sustava Stanislavskog, koji je kasnije utjecao na razvoj metodske glume, predlagao glumcima da nakon svake probe „otresu“ ulogu sa sebe kako bi očuvali mentalno zdravlje. 

Problemom „izlaženja iz uloge“ bavi se i ovaj dugometražni igrani film sniman u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani. Glumim, jesam ultimativni je film o glumcima koji gledateljima na dramatičan način približava svijet te umjetničke profesije, a istovremeno ih navodi na postavljanje pitanja – što je glumljeno, a što stvarno u našim životima.

Pripremajući se za ulogu lopova u sarajevskoj priči, mlada glumica Lina (Luna Zimić Mijović) počinje krasti u stvarnom životu. Nakon konflikta s redateljem, napušta snimanje i želi dokazati za što je sposobna. U drugom, ljubljanskom segmentu, kazališni glumac Niko (Gregor Zorc) dobije ulogu klošara na filmu. Tijekom pripreme druži se s beskućnicima, a sloboda života bez obaveza potpuno ga obuzima. U trećoj, zagrebačkoj priči glumac Luka (Goran Bogdan) i glumica Iva (Lana Barić) igraju uloge strastvenog para u TV sapunici. Nakon završetka produkcije, on tvrdi da je uistinu zaljubljen u nju. Za glumicu, sve što su radili ispred kamere nema veze s njihovim privatnim životima, ali glumac opsesivno ustrajava. 

Sporedne uloge tumače Mojca Funkl, Amar Čustović, Sabrina Noack, Senad Bašić, Dario Varga, Primož Bezjak, Olga Pakalović i Ivana Roščić, a na filmu je radio velik broj profesionalaca iz Hrvatske, uključujući scenografkinju Ivanu Škrabalo i kostimografkinju Ivanu Zozoli. Zanimljiv je podatak da je mlada sarajevska glumica Luna Zimić Mijović (Grbavica, Na putu, Disati, Mladost P. Sorrentina) ovim filmom napravila iskorak u režijske vode potpisavši se kao asistentica redatelja. Glumim, jesam nastao je u koprodukciji Slovenije (Filmostovje), Bosne i Hercegovine (SCCA/pro.ba) i Hrvatske (Fokus Media, Antitalent, Dinaridi Film).

Miroslav Mandić magistrirao je scenarij i filmsku režiju na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Njegov kratki film Brak radnika osvojio je Grand Prix Zlatni zmaj na Međunarodnom festivalu u Krakovu, a cjelovečernji igrani film Život radnika osvojio je Grand Prix na Festivalu europskog filma u Strasbourgu 1988. Autor je i zapaženog filma Adria Blues (2013) te kultne Top liste nadrealista (1989-90).

Tijekom prosinca Glumim, jesam moći će se pogledati u Splitu (3., 11., i 18. 12. Kinoteka Zlatna vrata), Šibeniku (4. 12., Kinoklub Šibenik), Varaždinu (5., 7., i 8. 12. Kino Gaj), Samoboru (7. i 8. 12., Kino Samobor), Zagrebu (9. – 14. 12. kino Kinoteka), Čakovcu (12., 14. i 16. 12. Centar za kulturu Čakovec) i Daruvaru (POU Daruvar). Distributer filma su Pari Pikule.

Službena stranica
Facebook

Glumim, jesam – IMDb

[izvor informacije Kino Kinoteka]
[Izvor informacije Vitamin C]

Premijera filma 'Glumim, jesam' u Kinoteci Zlatna vrata, >http://film-mag.net/wp/?p=40969. Fotografije ustupila Kinoteka Zlatna vrata

Objavljuje F.I.L.M.Četvrtak, 28. studenoga 2019.