Još jedan film koji devalvira temu koja bi se mogla bolje iskoristiti. Stav može biti blaži s obzirom da se radi o komediji, zapravo romantičnoj komediji (što daje još veći razlog za ublažavanje kriterija 🙂 ), ali prava komedija može i ‘ozbiljni predmet’ predstaviti duhovito, a neke od najboljih komedija nastale su po neznatnom povodu.

Jexi ; Fotografiju ustupio Blitz

Ovaj film nije ni osobito komičan, a romansa između glavnog junaka i njegove simpatije nije odviše romantična. Ali pitanje koje film postavlja i dijelom se njime bavi značajno je i nadam se da će je drugi autori bolje interpretirati. To je korištenje pametnih telefona, to jest rizik korištenja sve pametnijih telefona i tehnologije, odnosno umjetne inteligencije, koja kao u većini SF interpretacija poništava svoju inteligenciju 🙂 željom za emocionalnim doživljajima, to jest, izjednačavanjem s čovjekom (tko bi to poželio, osim onoga tko to nije?). Poznato je ‘iz literature’ da je čovjek ‘najjadniji od svih bića’, a i u istaknutim primjerima SF filmskog žanra (spomenimo samo ‘Blade Runner’ Ridleya Scotta ili Spielbergovu ‘Umjetnu inteligenciju’) savršeni strojevi žele postati ljudi. U ovom filmu ljudske reakcije pokazuje mobitel. A protagonist je toliko zaokupljen svojim mobitelom, da zaboravlja što znači biti čovjek.

Odnos pametnog telefona (Jexi) i čovjeka (Adam Devine) u početku nagovještava uzbudljiv zaplet, a kasnijim razvojem događaja i uvođenjem likova razvodnjava se i anegdotski riješi. Ono što bi se doista moglo dogoditi kad internetskom ‘oblaku’ otkrijemo sve svoje slike, brojeve i pinove (a neki su to već učinili), ne bi bilo smiješno.

Didaktički potencijal ove komedije svodi se na upozorenje da ne treba previše vremena provoditi uz zaslon mobitela, a u bajkovite reklamne poruke spada i ona da svijet prijateljstva i zadovoljstva čeka gubitnike, samo ako se sami otvore svijetu. Tu je i stav da uspjeh (na mreži) nije sve, kao svojevrsna inačica krilatice da novac nije sve, a znamo što se sve danas novcem može kupiti. Uzgredna poruka je i da neprivlačan muškarac može (doslovce na prvom izlasku) osvojiti ljepoticu (još uvijek je manje obrnutih slučajeva). Na tragu vulgarnih komedija generacije ‘Američkih pita’, i ovaj film pokušava nasmijati pretjeranim, gadljivim ili banalnim i nije isključeno da će zbog svega što mu se može prigovoriti, dobiti nastavak ili franšizu.

Ada Jukić, Zagreb, 06.12.2019.

Informacije o filmu:

Jexi (2019.)

Redatelji: Jon Lucas & Scott Moore
Glume: Rose Byrne, Adam Devine, Michael Peña, Alexandra Shipp

CBS Films, Entertainment One, 2019.
Trajanje: 84 min.
Format: 2.35 : 1
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Jon Lucas & Scott Moore
Glazba: Christopher Lennertz & Philip White
Još glume: Ron Funches, Charlyne Yi, Wanda Sykes, Kid Cudi, Justin Hartley, Gavin Root, Blake Grunder, Richard Harder, Ray Reinhardt, Diana Jackson, Aaron Wilton

Jexi – Movie Site
Jexi – IMDb

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir