Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru
10&11/12/2019, Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
otvorenje izložbe, predavanja, projekcije

Tko su partizanke danas? – centralno pitanje izložbe Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru koja se otvara u Galeriji Nova

U zagrebačkoj Galeriji Nova u srijedu 11. prosinca u 20 sati otvara se grupna izložba 19 domaćih i inozemnih umjetnika/ica i umjetničkih kolektiva Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru kustosica Što, kako i za koga/WHW. Pripadajuća događanja – predavanja, prezentacije i projekcije počinju dan ranije, u utorak 10. prosinca, također u Galeriji Nova. Izložit će se radovi Sanje Iveković, Vlatke Horvat, Rajkamal Kahlon, Gülsün Karamustafe, Želimira Žilnika, Marte Popivode, Ane Vujanović, Adele Jušić i mnogih drugih.

Theo Prodromidis; (Αμαρτωλό) (Pjesma kao slika); 2019; State of Concept Athens ; Fotografiju ustupila Galeija Nova

Nazvana po stihu pjesme 25. svibanj (1978.) pjesnikinje, glumice i anarhistice Katerine Gogou (1940.-1993.) izložba Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru polazi od figure partizanke u isprepletenim povijestima antifašističkih borbi u Jugoslaviji i Grčkoj i poslijeratnim konstelacijama Hladnog rata. Izložba je realizirana u suradnji s kustosicom iLianom Fokianaki i atenskom galerijom State of Concept Athens gdje je prvotno pokazana u proljeće 2019. Nastojeći iz suvremene perspektive promisliti nasljeđe antifašističkog i drugih oblika emancipatorskih otpora, zagrebačka verzija izložbe proširena je sudjelovanjem nekoliko lokalnih umjetničkih i aktivističkih pozicija koje te teme angažirano istražuju.

Izložba nastaje na pozadini društvenog krajolika složenih jugoslavensko-grčkih odnosa smještenih u slične, ali povijesno različite, političke pozicije na evropskoj polu-periferiji, čije su povijesti antifašističkog otpora vođene i inspirirane komunističkim idejama otišle u neočekivanim smjerovima. U obje zemlje recentna repatrijarhalizacija društva tek je jedna od mnogih nuspojava političkih kriza povezanih s vazalskom pozicijom unutar Evropske unije koja za posljedicu ima ukidanje radničkih prava, pauperizaciju, porast rasizma i fašizma. U nastojanju da združi različite glasove i pristupe koji se opiru trenutnim uvjetima retradicionalizacije, nametanja patrijarhata i devastirajućeg kapitalističkog rasta, izložba se dotiče ključnog pitanja: tko su partizanke danas?

Na izložbi izlažu: Marwa Arsanios, Barbara Blasin i Ana Lovreković, Lela Čermak, Alinta Dimitriou, Dora Economou, Vlatka Horvat, Yota Ioannidou, Sanja Iveković, Adela Jušić, Rajkamal Kahlon, Gülsün Karamustafa, Davor Konjikušić, MAZ DISTRO, Mujeres Públicas, Marta Popivoda i Ana Vujanović, Theo Prodromidis i Želimir Žilnik.

Raspored događanja:

Utorak, 10/12/2019.

19h Davor Konjikušić – predavanje Crveno svjetlo: Jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret temelji se na istoimenoj autorovoj knjizi te nudi uvid u ulogu fotografije, važnost i načine na koje se koristila u sklopu Narodno oslobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu.

20h Marwa Arsanios – projekcija video rada Tko se boji ideologije? 2. dio (2019) uz uvod umjetnice. Video se bavi političkim pitanjima koja proizlaze iz eko-feminističkih eksperimenata koje provode žene u ratom razorenim mjestima. Umjetnica je dokumentirala gerilu u planinama Kurdistana, žene u rožavskom selu Jinwar i zadrugu u dolini Bekka pored sirijske granice.

Srijeda, 11/12/2019.

18:30h Adela Jušić – prezentacija projekta Nepoznata partizanka, (2016-17) o akciji postavljanja nadgrobne ploče Nepoznatoj partizanki u Sarajevu. Autorica će objasniti kako ploča problematizira temu sudjelovanja žena u NOB-u i politike sjećanja.

19h Marta Popivoda i Ana Vujanović – izvedbeno predavanje Pejsaži revolucije u tri poteza četkom. Rad je umjetničko-političko putovanje kroz jugoslavenske pejzaže antifašističkih i komunističkih sjećanja – poetično, afektivno, osjećajno i iskustveno, dok konceptualno elaborira problem brisanja tih sjećanja iz povijesti današnjeg evropskog društva.

Izložba je otvorena do 25. siječnja 2020., a radno vrijeme Galerije Nova je od utorka do petka 16 do 20h, subotom 11 do 14h.

Program podržavaju: Foundation for Arts Initiatives, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Zaklada Kultura nova.

[izvor informacije Galerija Nova]