U četvrtak, 21. studenoga 2019. u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu prisustvovala sam drugoj večeri Festivala Diapason na kojem je nastupila pijanistica Mia Miljković Đuzel. U zahtjevnom programu koji je obuhvaćao djela W.A. Mozarta, L. van Beethovena,  B. Šipuša te F. Chopina Mlada glazbenica uspjela je  ostvariti jedinstvene vrijednosti izraza. Osobito je dojmljiva bila izvedba Beethovenove sonate, napose prvog stavka poznate ‘Mjesečeve sonate’ (u cis molu, op.27 br. 2), koju sam čula u tolikom broju interpretacija, gotovo do granica zasićenja.

Začudni Adagio Sostenuto, Mia Miljković Đuzel ostvarila je bez patetičnog predavanja glazbenom iskušenju, usporeno i razgovjetno iznoseći glazbeno tkivo kao lice na dnevno svjetlo, bez straha da će se tim razotkrivanjem sastavnica remek djela, tim uvidom u strukturu glazbene materije poništiti čarolija Beethovenova djela.  I strašni Presto Agitato mlada pijanistica savladala je punom i potpunom energijom i ritmom.

Mia Miljković Đuzel – Foto AJ

U klasičnom i romatičnom kontekstu Programa, uz Mozarta  (Sonata u D duru, K 311) i Chopina (Nokturno u e molu, op. posth i c molu, op, 48 br.1 te Scherzo u h molu, op. 20 i b molu, op. 31), efektno  je djelovao segment suvremene glazbe, izbor iz  djela B. Šipuša Les Nuits.

Tijekom stanke u vitrini  u hodniku ispred Dvorane vidjela sam plakat s najavom koncerta koji je ostvarila Mia Miljković  prije desetak godina, kao studentica Glazbene akademije, kao dragocjeni suvenir iz vremena početka karijere pred kojom je više vremena i mogućnosti nego je prošlo i ostvareno.

Festival je otvoren 20. studenog 2019. nastupom  Dua Ivančić-Cikojević  i izvedbom kompozicija Papandopula, Poulenca, Bramsa i Milhauda. U petak 22. studenoga 2019. treći je i posljednji koncert Festivala u kojem je izvođač Vyacheslav Gryaznov, a program obuhvaća djela E. Griega, J.S. Bacha  te ruske autore, Borodina, Čajkovskog, Rahmanjinova i Glinke.

Festival Diapason predstavio je asocirani raspon glazbenih sadržaja i interpretacija, a svojim kontinuitetom ima ih prilike ostvariti u još širem ‘dijapazonu’.

Ada Jukić
Zagreb, 22. 11. 2019.