Plesni performans Entangled Phrases ( Zapetljane fraze) u režiji koreografkinje i plesne umjetnice Alme Söderberg te izvedbi Anje Müller, Angele Peris Alcantud i Alme Söderberg održat će se 26. studenog u Velikoj dvoran Teatra &TD u 20:00. Ulaz besplatan.

„U predstavi Entangled Phrases ( Zapetljane fraze) prakticiramo “slušanje pokreta”. Koristimo svoje glasove kako bismo učinili pokret zvučnim i puštamo da zvuk utječe na pokret. Zapetljanost zvuka i pokreta kao i zapetljanost nas tri stvara bogatu i kompleksnu tapiseriju. S pomoću vizualnog i zvučnog, međusobno se uvezujemo posvećenošću i privrženošću. Odgovaramo društvu straha tako što razvijamo tehniku osjetljivosti, zajedništva te njegujemo mogućnost da mislimo nekoliko misli istovremeno dok odgovaramo na tu kompleksnost svojim punim kapacitetima. Poliritmija i polifonija dobrodošle su kao izazov dubini iskustva i razumijevanja“ pojasnila je redateljica.

Fotografiju ustupila Alma Söderberg

Alma Söderberg je koreografkinja i izvođačica koja radi s muzikom i plesom. Koristi svoj glas i tijelo kako bi svirala prostor kao da je instrument. Njezino trajno istraživanje bavi se time kako slušamo dok gledamo; promatra odnos uha i oka. Utemeljila je svoju praksu nizom solo izvedbi u kojima je razvila idioritmički način stvaranja. U trenutna dva muzička projekta wowawiwa i John the Houseband, radila je s umjetnicima Anjom Muller, Dennisom Deterom, Hendrikom Willekensom, Rogerom Salom Reynerom i Melkorkom Sigridur Magnusdottir. Trenutno se upušta u niz grupnih izvedbi koje započinju Zapetljanim frazama. Ova izvedba prva je u koju poziva druge izvođačice (Anju Muller i Angelu Peris Alcantud) da joj se pridruže u praksi koju je razvijala tijekom stvaranja svojih solo izvedbi. U svim svojim radovima blisko surađuje s glazbenim umjetnikom Hendrikom Willekensom.

“Kompozicija rečenica, riječi i morfema koja naprosto oduzima dah svojim savršenstvom i lakoćom.”

“Velika tajna ovog malog, šarmantnog rada jest u tome što je za gledatelja teško shvatiti kako radi. Doima se kao labava improvizacija tri prijateljice, a istovremeno je prilično jasno da bi se tkivo “zapetljanih fraza” raspalo zbog najmanje zamućenosti. To savršenstvo i lakoća ostaje s vama dugo vremena i čini vas sretnima.” (Honke Rombow, kulturwest.de)

Režija: Alma Söderberg
Koreografija i izvedba: Anja Müller, Angela Peris Alcantud, Alma Söderberg
Zvuk: Dechat “Hendrik” Lewillekens
Scenografija i svjetlo: Pol Matthé
Scenografija i tekstil: Veerle Hommelen, Annemie Boonen
Dramaturgija: Igor Dobričić
Umjetničko savjetovanje: Anja Röttgerkamp, Hagar Tenenbaum
Tehnički direktor: Nele Verreyken
Asistentica produkcije Zoë Demoustier
Zahvala: Alex Reynolds
Produkcija: Manyone (Eva Wilsens, Cillian O’Neill)
Koprodukcija: PACT Zollverein (Njemačka), Norrlandsoperan (Švedska), Tanzfabriek (Njemačka), Inkonst (Švedska), Kunstencentrum BUDA (Belgija) u okviru mreže apap-Performing Europe 2020.

Sufinancirano sredstvima programa Europske Unije Kreativna Europa.

Podržano od: Vlaamse Gemeenschap, Swedish Arts Council (Kuturrådet)

[izvor informacije Kultura promjene]