Stefan Hertmans
Obraćenica

S nizozemskog prevela Romana Perečinec
Naslov izvornika: De bekeerlinge
Godina izdanja: 2016.
Godina hrvatskog izdanja: 2019.
Izdavač: Fraktura
Format: 14,5*21,0
Uvez: tvrdi sovitkom
Broj stranica: 302
ISBN: 978-953358156-9
Cijena: 149,00 kn

U osvit križarskih ratova sedamnaestogodišnja Vigdis Adelais, kći napola kultiviranog Normana naseljenog u Rouenu, jednog dana prolazi uz ješivu i zagleda se u Davida Todrosa, sina glavnog rabina iz Narbonne. Premda njezin otac kritizira potpirivanje mržnje prema Židovima, kad sazna za zabranjenu ljubav, zatvori Vigdis u samostan. Nakon uspješnog bijega mlada obraćenica uzima ime Hamutal, a premda se čini da će u planinskom mjestašcu Monieuxu naći mir za sebe i svoju djecu, David i Hamutal nisu ni svjesni kakva ih sve iskušenja i tragedije tek čekaju.

Roman ‘Obraćenica’ flamanskog pisca Stefana Hertmansa sjajna je rekonstrukcija događaja koji se, premda stari gotovo tisuću godina, čine nevjerojatno suvremenima. Izvanredno oslikanim likovima i atmosferom, kao i dubinom povijesnog shvaćanja Obraćenica je nedvojbeno remek-djelo autora koji se već proslavio Slikarom i ratom.

“Obraćenicom je Hertmans napisao izvanredni roman, epski i lirski istovremeno, u kojem se političko i osobno isprepliću na dramatičan način, u kojem sadašnjost odjekuje u prošlosti. Najviše što od romana možemo očekivati.”
De Reactor

“Zadivljujuća priča… Hertmans oslikava srednjovjekovni svijet uz isti senzibilitet i osjećaj za detalj koji su bili toliko uspješni uSlikaru i ratu. Napeto i privlačno… Obraćenica je iznimno djelo.
Sunday Times

“Obraćenica je portret izuzetno čvrste žene. Hertmans je u njoj stvorio junakinju za sva vremena.”
Knack

“Obraćenica je ključna knjiga koji će dotaknuti srca i glave […] roman pun samokontrole tako tipične za veliko spisateljsko umijeće Stefana Hertmansa.”
De Standaard

“Hertmans daje živu i zahvaljujući detaljima gotovo opipljivu sliku tog nemirnog perioda. Ovaj se roman temelji na opsežnom istraživanju.”
Friesch Dagblad

[izvor informacije Fraktura]