U srijedu, 6. studenog u 19 sati u Dokukinu KIC u sklopu programa Upoznaj autora predstavljamo nagrađivanog srpskog redatelja Srđana Keču. Nakon razgovora s autorom u 20 sati pogledajte hrvatsku premijeru dokumentarnog filma Prava društvena mreža.

Prava društvena mreža ; Fotografiju ustupio Dokukino KIC

Autor nagrađivanih filmskih eseja Pismo ocu, Posle rata, Mirage i Bijeg u razgovoru s domaćom publikom fokusirat će se na svoj rad sa studentima i obraditi temu kolektivnosti naspram singularnog autorstva. Razgovor će voditi redatelj i filmski kritičar Igor Bezinović. Nakon razgovora prikazujemo film o novim oblicima protesta Prava društvena mreža (2011.) koji je Keča surežirao kao član britanskog kolektiva Kitchen Sink.  Krajem 2010. godine britanska vlada odlučila je drastično podići cijenu školarina čime bi obrazovanje u Velikoj Britaniji postalo najskuplje na svijetu. Kao reakcija na vladine rezove nastao je masovni studentski prosvjedni pokret. Redateljski trio Ludovica Fales, Srđan Keča i Isis Thompson u stopu prati londonske studente koji hakiraju mrežne sustave, okupiraju sveučilišta i zatvaraju banke. Filmaši koriste nekoliko kamera kako bi zabilježili različita očišta protesta kroz prizmu nekoliko glavnih protagonista. Nova generacija prosvjednika, čiji radikalizam mnogo duguje modernoj tehnologiji i društvenim mrežama, zavladala je ulicama i prerasla u globalni pokret. Svjetska premijera filma održana je simultano na 40 sveučilišta u Velikoj Britaniji. U samom jeku pokreta Occupy film je prikazan na još stotinjak sveučilišta širom svijeta, kao i u brojnim protestnim šatorima. Film prikazujemo na engleskom jeziku a ulaz je besplatan.

Srđan Keča rođen je u Pančevu, studirao je eksperimentalnu i teorijsku fiziku u Beogradu, završio francusku školu za dokumentarni film Ateliers Varan te bio među osnivačima njezine beogradske inačice. Potom je studirao na britanskoj Nacionalnoj školi za film i televiziju, duže vremena živio u Londonu, da bi se odnedavno opet vratio u Beograd. Kečini dokumentarni filmovi, filmski eseji i videoinstalacije dobro su poznati hrvatskoj publici. Njegov najuspješniji film Pismo oca (2011.) intimna je priča o isprepletenosti individualnog i kolektivnog sjećanja. Autor, sin iz miješanog srpsko-hrvatskog braka, piše pismo mrtvom ocu i razgovara s njegovim prijateljima kako bi shvatio očevo sudjelovanje u bosanskoj tragediji. Riječ je o jednom od najemotivnijih dokumentaraca nastalih posljednjih godina na ovim prostorima, a u Hrvatskoj je, kao i prethodni Kečini filmovi, prikazan u Restartovoj distribuciji. Vrlo jednostavnim, nenametljivim filmskim jezikom Keča gradi most između prošlosti i sadašnjosti i vješto ih spaja svojim objektivom. Pismo ocu osvojilo je niz nagrada, uključujući za najbolji srpski dokumentarac na Beldocsu i najbolji balkanski dokumentarac na prestižnom Dokfestu.


THE REAL SOCIAL NETWORK

2012.; 76 mins; 16:9; Colour; Dolby Surround

Director/Camera Ludovica Fales, Srdjan Keca, Isis Thompson
Producer Gavin Humphries for Quark Films
Editor Adelina Bichis
Sound Editor Jay Price
Music Jon Wygens, Alcyona Mick, Stay+

SYNOPSIS
At the end of 2010, following the British government’s intention to raise tuition fees and make the country’s higher education the most expensive in the world, a broad student protest movement arose. A moment before the “Arab Spring” and protests for social justice around the globe, the British students already deployed methods that would characterize the new wave of protest: organizing in real time through social media, “occupying” the university; ultimately extending their scope to include wider social issues. The three directors used several cameras to observe the different centers of the protest and participants. Despite the protesters’ discernible lack of experience, the new passion they found in their struggle suggests that their protest has just begun.

SELECTED FESTIVALS

One World Film Festival, Prague, Czech Republic
Open City Documentary Festival, London, UK
Docaviv, Tel Aviv, Israel
Tempo Documentary Film Festival, Stockholm, Sweden
One World Romania Film Festival, Bucharest, Romania
Cronograf Film Festival, Chisinau, Moldova
Free Zone Film Festival, Belgrade, Serbia

ABOUT THE DIRECTORS

Directors:
Ludovica Fales ludofales@gmail.com
Srdjan Keca sk@skeca.com
Isis Thompson isis.thompson@gmail.com

Producer:
Gavin Humphries gavin@quarkfilms.com
Country of production: UK

[izvor informacije Dokukino KIC]