Gemini Man (2019.)
Redatelj: Ang Lee
Glume: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen

Iako Ang Lee redateljski potpisuje ovaj akcijski uradak, ‘Blizanac’ izgleda kao da je izašao iz radionice nekog osrednjeg holivudskog filmskog studia, a ne kao da ga je radio redatelj poznat po kultnim naslovima kao što su ‘Razum i osjećaji’ (Sense and Sensibility , 1995.), ‘Tigar i zmaj’ (Crouching Tiger, Hidden Dragon / Wo hu cang long, 2000.), ‘Hulk’ (2003.), ‘Planina Brokeback’ (Brokeback Mountain, 2005.), ‘Požuda, oprez’ (Lust, Caution / Se, jie, 2007.) i ‘Pijev život’ (Life of Pi, 2012.). Njegova dobro ocijenjena akcijska sportska drama ‘Billy Lynn’s Long Halftime Walk’ (2016.) nije igrala u hrvatskim kinima. Redatelj koji je imao najkreativniji period u prvom desetljeću ovog milenijuma, pauzirao je po nekoliko godina između rada na filmovima.

Blizanac ; Fotografiju ustupio Cineplexx

‘Blizanac’ u žanrovskom određenju akcijski triler s primjesama znanstvene fantastike. Glavni lik je vrhunski specijalac za smaknuća nepodobnih negativaca (Will Smith) zaposlen u državnoj tajnoj službi (inačica CIA-e) koji se nakon jednog ‘posla’ sam nađe na meti svojih poslodavaca. Istražujući razloge svoje nagle nepodobnosti, ustanovi da zadnja negova meta nije bio negativac, a onda se uskoro sukobi s protivnikom koji mu je jako sličan. To je zapravo njegovo mlađe izdanje, godinama obučavano za zahtjevne akcije koje postojeći specijalci nisu u mogućnosti izvršiti…

Franšiza ‘Nemoguća misija’ utjecala je na trend snimanja sličnih akcijskih filmova, a svaki novi uradak obiluje ‘nemogućim’ akcijama. Ostarjeli Will Smith bori se žestoko protiv mlađahne verzije ‘samog sebe’ (računalno pomlađen, a što u nekim trenucima i nije najbolje odrađeno), istovremeno pokušavajući i zaštititi svojeg podjednako efektnog protivnika, odnosno svoje mlađe klonirano izdanje. Hoće li, uz sve kolateralne žrtve, naši junaci nakon niza akcijskih jurnjava preživjeti, možda za neki novi nastavak u kojem će Will Smith i njegov klon biti u borbi na strani Dobra.

Ljubitelji akcije neće biti razočarani, dok su Leejevi fanovi očekivali ipak nešto više od prosječnog akcijskog filma. Brojni faktori utječu na redateljsku kreativnost, a jedan od njih je i utjecaj velikog studija. A nekad je jednostavnije prepustiti se i pustiti da se stvari odvijaju bez autorskog inzistiranja. Možda će idući Leejev film, povijesna biografska drama ‘Thrilla in Manila’, biti povratak u prvu ligu autorskih redatelja.

Robert Jukić, Zagreb, 13.10.2019.

Informacije o filmu:

Gemini Man
Skydance Media, Jerry Bruckheimer Films, Fosun Group Forever Pictures, 2019.
Trajanje: 117 min.
Format: 1.85 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos | Dolby Surround 7.1
Scenarij: David Benioff, Billy Ray & Darren Lemke
Priča: Darren Lemke & David Benioff
Glazba: Lorne Balfe
Još glume: Benedict Wong, Douglas Hodge, Ralph Brown, Linda Emond, Ilia Volok, E.J. Bonilla, Victor Hugo, David Shae, Theodora Miranne, Diego Adonye, Lilla Banak, Igor Szasz

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Blizanac – Movie Site
Gemini Man – IMDb