Scensko uprizorenje zabranjenog predavanja Miroslava Krleže u izvedbi Ozrena Grabarića na redovnom repertoaru Hrvatskoga glazbenog zavoda!

Jedno od najvažnijih predaavanja Miroslava Krleže održano je upravo u Hrvatskom glazbenom zavodu 1930. pred više od 800 slušatelja, kako izvještava tadašnji Jutarnji list. Drugo predavanje, ono o hrvatskoj književnosti, trebalo je biti održano 1933., ali zabranila ga je tadašnja policija. Prvo je predavanje bilo osnovom za slavnu Krležinu knjigu “Moj obračun s njima”, a o drugome znamo samo s najavnih plakata da je trebalo biti o hrvatskoj književnosti.

Polazeći od Krležinih tekstova, prije svega sinopsisa samoga predavanja i Krležine marginalije o novijoj hrvatskoj književnosti, u Hrvatskom glazbenom zavodu oživljena je Krležina riječ s, koliko je to moguće, asocijacijskim poveznicama na suvremene prilike. Sam tekst priredio je krležolog Vlaho Bogišić, Miroslava Krležu interpretira jedan od prvaka suvremenoga hrvatskoga glumišta Ozren Grabarić, uz pratnju na klaviru Mateja Meštrovića, a režiju potpisuje Aida Bukvić.

Poslije premijere na Festivalu svjetske književnosti 11. 9. 2019. u prepunoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda slijede izvedbe 22.10., 23.10., 29.10., 30.10., 16. 11. i 30.11. – u 20 sati.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Hrvatskoga glazbenog zavoda.

Blagajna tijekom listopada radi od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati, a od 1. studenog od 18 do 20 sati.

[izvor informacije Hrvatski glazbeni zavod]
[izvor informacije Fraktura]