O Festivalu

U Tuzli se već osmu godinu za redom održava filmski festival koji je dijelom i međunarodnog karaktera. Tuzla Film Festival definira se kao festival južnoslavenskog filma, u kojem se u dugometražnoj igranoj konkurenciji prikazuju uglavnom filmovi iz regije (ex-Jugoslavije), a i prikazani filmovi snimljeni izvan tog područja određenim su aspektima također vezani za regiju. Radi se o produkciji iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Slovenije i Hrvatske, a među njima ove je godine i jedan film iz Nizozemske. Ovogodišnji naslovi igranih filmova su ‘Taxi Blues’ (Miroslav Stamatov; Srbija), ‘Sin’ (Ines Tanović; BiH), ‘Ajvar’ (Ana Maria Rossi; Srbija), ‘Take Me Somewhere Nice’ (Ena Sendijarević, Nizozemska), ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’ (Predrag Ličina; Hrvatska i Srbija), ‘Šavovi’ (Miroslav Terzić; Srbija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina), ‘God Exist, Her Name is Petrunija’ (Teona Strugar Mitevska, Makedonija).

Voditelj Otvaranja Mirko Ilibašić predstavlja glumicu Vesnu Čipčić i redateljicu Anu Mariu Rossi nakon projekcije filma ‘Ajvar’ – Foto RJ

Festival je počeo 12. listopada 2019. u 19:30 u Bosanskom kulturnom centru dolaskom gostiju na obveznom crvenom tepihu. Film otvaranja bio je ‘Taxi Blues’, srpska komedija koja je u Srbiji imala preko 350 tisuća gledatelja. Prije otvaranja, direktor Festivala Boris Balta dodijelio je Priznanje za doprinos u razvoju filmske umjetnosti u Tuzli Federalnoj ministrici kulture, Zori Dujmović, i Nagradu za životno djelo za doprinos u razvoju južnoslavenske kinematografije glumcu Zijahu Sokoloviću. Nakon završeka projekcije dio publike, odnosno organizatora, nagrađenih i gostiju, nastavio je druženje na domjenku u Hotelu Tuzla da kasnih noćnih, ili bolje rečeno, ranih jutarnjih sati.

Prema očekivanju, organizatori Festivala uspješni su u stvaranju atmosfere u kojoj se razvijaju kontakti i diskusije između gostiju i filmskih ekipa koje posjećuju Festival, napose prije i poslije projekcija filma te u cafeu karakterističnog imena Autor.

Na Festivalu se odvijaju, osim programa dugometražnog filma, i sljedeći programi: Kratki igrani film, Animirani film, Dokumentarni film, Future Ganerations (Short Film) i dječji program Kids Tuzla Film Festival. Održane su i radionice u okviru Festivala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Detaljne informacije dostupne su na ovom LINK-u.

O Gradu

Na web stranici Tuzla Film Festivala saznajemo zanimljivosti o Tuzli, gradu koji danas vežemo za pojam soli i način eksploatacije soli koja se proteže duboko u prošlost, do neolitika. Na osnovu istraživanja i nalaza, arheolozi su utvrdili da se u samom središtu grada sol eksploatirala prije sedam tisuća godina. Sol predstavlja ostatke Panonskog mora, koje je, nakon povlačenja, ostavilo velike naslage. Eksponati koji se čuvaju u Muzeju sjeveroistočne Bosne svjedoče o tome, kronološki prikazujući razvoj civilizacije na ovom prostoru.

Sačuvani su ostaci posuda u kojim se prvobitno ispravala slana voda, a sol prodavala u cijeloj regiji, što je Tuzlu činilo središtem trgovačkih puteva. Naslage soli odredile su razvoj grada, koji je u prošlom stoljeću bio jedan od značajnih industrijskih bazena, s razvijenom kemijskom industrijom. Uz nalazišta ugljena Tuzla je postala vodeća regija u proizvodnji energije.

Krajem prošloga stoljeća Tuzla se usmjerila prema novim tehnologijama i razvoju turizma, a danas ima oko 200 tisuća stanovnika. Prema podacima s navedene stranice, grad ima najveće površine parkova Bosni i Hercegovini. Uz šetnice i vidikovac ‘Bosanski ćilim’, poznat je i kompleks Slana banja te zoološki vrt. Turističkim atrakcijama doprinose restorani s bosanskom nacionalnom kuhinjom te plaža i šetalište oko Panonskih jezera i slanih slapova.

Robert Jukić, Zagreb, 16.10.2019.