Najiščekivaniji film 2019., ‘Bilo jednom… u Hollywoodu’, najavljen kao zadnji Tarantinov uradak, privukao je golem interes publike ali dojmovi su vrlo podijeljeni – među publikom, kritikom; starim i mladim poklonicima kultnog redatelja. 

Na prvom gledanju imala sam zamjerki jer mi je film djelovao kao autoplagiranje (tko je gledao ‘Nemilosrdne gadove’, teško je pobjeći dojmu kojeg ste dobili gledajući ‘Uljeze’ ako ste prethodno pogledali ‘Šesto čulo().  Kad su počele službene promocije, nijedan sinopsis nije dao točan opis radnje, sve je predstavljeno jako šturo uz nekoliko fotografija prekrasne Margot Robbie. Imala sam drukčija očekivanja; primjerice, da će Sharon Tate imati veću ulogu, da će radnja biti prije ’69., bez ikakvog spomena Obitelji. Kad sam probavila sve što je dano, stvari stoje ovako: nezadovoljnici su uglavnom oni koji iz Tarantinovog opusa vole brzo i žestoko. ‘Bilo jednom… u Hollywoodu’ to nije. Glazbena podloga je očekivano savršena.

Emile Hirsch, Margot Robbie, Rebecca Rittenhouse, and Rachel Redleaf ; Ustupio CF

Film je Leonardov od početka do kraja – za njega je besmisleno govoriti da je dobar glumac, Leonardo DiCaprio je fenomen. Scene gdje glumi da „glumi“ (posebno dijalog s djevojčicom Juliom Butters) su vrhunac filma. Neću ga uspoređivati s Bradom Pittom jer su uloge i minutaža jako različite ali Brad ovdje nije upečatljiv (osim što u danom izdanju sliči na Roberta Redforda). Ne kažem to jer inače ne cijenim Pitta, baš suprotno – prvi njegovi filmovi koje sam gledala u životu, ‘Intervju s vampirom’ i ’12 Majmuna’, ostali su mi favoriti do danas i osim očitog da je jedan od najljepših muškaraca s velikog platna, uvijek sam o njemu mislila kao glumačkoj veličini. Kad je Pitt glumio u ‘Majmunima’ i ‘Kaliforniji’, za atraktivne mlade glumce nije bilo atraktivno birati mračnjačke uloge, nije bilo kao danas da Zac Efron odglumi Teda Bundya i baš svi kritičari pozdrave izbor uloge i glumu. Zgodna paralela, DiCaprio je krajem devedesetih odbio glavnu ulogu u ‘Američkom psihu’ zbog straha da mu krvoproliće ne uništi karijeru. Tamo je briljirao Christian Bale ali film je naišao na jako podijeljene reakcije, Bale je postao faca s desetljećem kašnjenja. Dok recimo Edward Norton nije imao etiketu ljepotana pa je odmah uletio u žižu s ‘Iskonskim Strahom’… Dakle, o Bradu Pittu mislim sve najbolje i to puno prije popularnosti koju je dobio zahvaljujući kulerskim ulogama u ‘Klubu boraca’ i ‘Zdrpi i briši’ (Snatch) no ovdje mi je doista sporedan.

A propos sporednih; Dakota Faninng je jako dobro iskoristila svojih pet minuta, čekam da ju u nekoj budućnosti snađe zasluženi Oscar. Kurta Rusella je uvijek dobro vidjeti, Margaret Qualley, kći Andie MacDowell – jako dobra uloga; Damian Lewis i Timothy Olyphant, odlični glumci najpoznatiji po TV serijama (Združena braća, Snovolovka, Deadwood) konačno na velikom platnu. Djevojčica Julia Butters i Mike Moh (Bruce Lee) su otkriće filma! Luke Perry je eto, dobio lijepi tribute. Ima tu previše poznate ekipe a malo tko ne glumi top-notch pa stajem na spomenu Ala Pacina koji ovdje opet glumi samog sebe.

Glede zamjerki o banaliziranju uloge Margot Robbie – ne slažem se. Obzirom na vrijeme i kontekst radnje, bilo bi puno kontroverznije dati više prostora. Sharon Tate je osim fizičke ljepote i bivanja supruge Polanskom, najpoznatija po tragičnom kraju a obzirom da je radnja baš ta ’69, ovo je lijepi hommage. Iako bi bilo još ljepše gledati neki film o njoj bez ikakvog spomena Charlesa Mansona.

Bilo je i nekih priglupih komentara i usporedbi koja je ljepša, očito ne može bez toga kad je riječ o ženama. Ako moramo o banalnim temama – ne vidim baš sličnost između Margot Robbie i Sharon Tate; glumac u ulozi Polanskog puno više sliči Polanskom ali danas ne postoji glumica tog tipa (padaju mi na pamet lica mladih Catherine Deneuve i Faye Dunaway). Jedna od čari starog Hollywooda jest da su sve filmske dive i nimfe bile specifične, era botoks klonova došla je s 2000-ima.

Da se vratim na Tarantina, kod njega doista ne vidim banaliziranje žena. Prve asocijacije na njegove uratke (koji očito nisu ‘Psi iz rezervoara’; uloge Ume Thurman, Pam Grier, Bridget Fonde, Jennifer Jason Leigh… Ono što jest kontroverza a donekle vezano uz temu – svi su mu filmovi do unatrag koju godinu, Weinstein produkcija.

Druga kontroverza, Emanuelle Seigner, aktualna supruga Romana Polanskog napisala je prigovor na svom Instagramu da je Tarantino bio nekorektan jer se nije konzultirao za ovaj film. S Polanskim se vjerojatno teško službeno konzultirati obzirom da je pobjegao iz SAD-a nakon presude za silovanje maloljetnice i otad ostao u statusu quo.

Prigovor koji će vjerojatno doći od strane gledatelja; nasilje u filmu i potencijalna mizoginija. Tko je pratio stvarni slučaj Obitelji zna da su se žene osuđene za ubojstvo, pod mentorstvom feministkinje i aktivistice Karlene Faith, odrekle Mansona i njegove ideologije. Dobar film na temu je ‘Charlie Says’ (2018). Mali dio publike vjerojatno misli da rasplet iz ‘Bilo jednom… u Hollywoodu’ nije korektan obzirom na njihovo pokajanje, bilo ono stvarno ili ne. Većini je teško shvatiti kako netko može biti izmanipuliran na ubojstvo nevine žene, trudnice – neovisno o životnoj pozadini i korištenju opijata. Ne znam tko je mjerodavan glede moralnih sudova. Ljudi smo, uglavnom se verbalno koljemo oko morala i definicije općeg dobra.

Konačno, opće prihvaćena teorija da je Tarantino plagijator špageti-vesterna i hongoških redatelja. Ako ćemo tako, što s time da zapadnjačka publika i kritika Kurosawine japanizirane verzije Shakespeara i jidaigeki „vesterne“ (Sedam samuraja, Tjelesna straža, Sanjuro i dr.) tretira kao nešto krajnje egzotično. Da ne bi bilo zabune, Akira Kurosawa jedan je od najvećih redatelja i vizionara filmske povijesti no nije skrivao inspiracije iz zapadnjačke kulture (kao što se američki redatelji nisu libili posuđivati od njega). Je li to doista osnova za kritiku?  

Teško je biti original ali nije loše biti vrhunska varijacija na temu. Umjetnik ostane na razini inspiracije, ne imitira. Ako Tarantino za ozbiljno misli fajrunt, onda možda i ne može bolje nego hommageom svemu što ga je inspiriralo. Pa i samom sebi.

Bilo jednom … u Hollywoodu – Movie Site
Once Upon a Time … in Hollywood – IMDb

Iva Esterajher

'Bilo jednom … u Hollywoodu' najbolje kino otvaranje u karijeri Quentina Tarantina , ≥http://film-mag.net/wp/?p=39902. Fotografije ustupio Continental film

Objavljuje F.I.L.M.Utorak, 30. srpnja 2019.

Američka premijera filma 'Bilo jednom … u Hollywoodu', ≥http://film-mag.net/wp/?p=39841. Fotografije ustupio CF

Objavljuje F.I.L.M.Srijeda, 24. srpnja 2019.