Svečano, otvoreno &TD

U subotu 21. rujna 2019. u Teatru &TD u Zagrebu svečano je obilježena 200. izvedba predstave Mrzim istinu! autora i redatelja Olivera Frljića. Program obilježavanja kazališne uspješnice koja je od premijere 2011. godine dobila niz nagrada i drugih priznanja te se uspjela, što je samo po sebi osobito priznanje, tako dugo i takvim ritmom održati na kulturnom repertoaru, uključivao je dvostruku izvedbu predstave (u 19 h  i 21 h) te domjenak i koncert poslije završetka  kasnije izvedbe. Vitalnost predstave potvrđuje i njena uloga u otvaranju nove kazališne sezone Teatra &TD 2019./2020.

Fotografiju ustupio Teatar &TD

Kad su u pitanju umjetničke uspješnice, postavlja se pitanje kako su to postale? Što zadržava pažnju publike, osobito kad nisu u pitanju zabavne dimenzije i efekti spektakla, već komorna predstava koja se izvodi doslovce unutar četiri zida svakodnevice naoko ‘prosječne’ četveročlane obitelji, u kojoj su tenzije i sukobi tako snažni, da se nadamo da nije tipična, već izuzetak. Iako se radi o jedinstvenoj priči o teškom odrastanju, čini se da je bar dio tog repertoara traumatskih obiteljskih odnosa poznat publici, možda ne u tolikom intenzitetu ili eksplicitnim formama zlostavljanja, ali dovoljno da uznemiri idiličnu predodžbu obitelji koja se koristi u dobrotvorne društvene svrhe.

Obiteljski portret

Radi se o obitelji autora i redatelja Predstave. To nije implicirano niti skriveno, već se ističe, imenima, podacima, sjećanjima, svjedočanstvima. Kao u nekom postupku istrage u kojem se preispituju događaji koji su prethodili nekom nesretnom ishodu. A taj nesretni događaj nije jednokratan čin niti predstavlja ishod okolnosti, već sâmo trajanje, odrastanje u toj oskudicom (ne samo financijskih sredstava, već bilo koje plohe sukladnosti ili komplementarnosti) pritisnutoj bračnoj zajednici. Nema skrivanja neugodnih pojedinosti niti nostalgičnih retuširanja obiteljske prošlosti, autor čak nastoji pojačati slike u kojima se kompromitiraju njegovi najbliži u roditeljskoj i ljudskoj ulozi. Sve ono o čemu se u ‘klasičnoj’, ‘građanskoj’, ‘malograđanskoj’ ili na drugi način uopćenoj i ublaženoj kategoriji obitelji ne govori, ovdje se iznosi i komentira. Frljić ruši jedno od temeljnih pravila ‘dobrih obitelji’, a to je da se ne govori o onome što se nije smjelo dogoditi, on govori o čemu ne bi smio govoriti.  

A to što mu omogućuje da tako govori o ‘svojima’, a da izbjegne status ‘iz-roda obitelji’ je autorski čin, tekst koji piše i koji izvode glumci, odmak koji mu nudi pozornica (čak i kad je u razini s gledalištem), interpretacija, kazalište, kreacija. Sve to poništava isljedničku faktografičnost slučaja i isključuje konvencionalno moraliziranje. Toga je autor svjestan, to naglašava (ili se sâm uvjerava u to). Ali oslobađajući potencijal stvaranja uznemiruje blizina negativnih povoda stvaralaštva. Što bi bilo da nema tih ‘nesretnih obitelji’ ili ljudi? Ni u bajkama nije lako odrasti, a traumama djetinjstva nisu izloženi samo potomci ‘običnih ljudi’. U kakvom je obiteljskom gnijezdu izrastao Hamlet? Zastrašujuće je uopćiti vezu pojedinačnih i društvenih disfunkcija s umjetničkim interpretacijama.

Umjesto konvencije, provokacija

Autor predstave ‘Mrzim istinu!’ ne odustaje od istine, iako je ima razloga mrziti. Dječak  nije samo žrtva nesredjenih roditeljskih osoba i odnosa, već izaziva sudbinu odbijanjem kompromisa, kao, uostalom, i drugi članovi obitelji. Čini se da nedostatak konvencije, koja u pravilu isključuje prirodnost ljudskih odnosa, u nedostatku pravih vrijednosti koje dijele partneri može uzrokovati još pogubnije posljedice. I ti roditeljski negativci žrtve su ograničenja, stjecaja okolnosti, slučajnih izbora i propuštenih prilika. Uobičajeni problemi i nepostojeća rješenja. Nedostatak novaca,  razumijevanja, perspektive. I sve to neposredno prije rata u Bosni, koji će svojim dimenzijama potisnuti sve obiteljske nesuglasice.  

Umjesto zamora, zamah

Glumci Filip Križan, Rakan Rushaidat, Ivana Roščić i Iva Visković već su dvije stotine puta zajedno u ovoj kazališnoj prikazi obitelji i mogućnost da je nakon toliko izvedbi interpretiraju na tako motiviran način zaslužio je svečanu i ritmičnu proslavu. Ona je uključila nastup grupe Radio Clash s najpoznatijim punk rock repertoarom i poticajem na ples. Kazališta i koncerata! &TD.

Ada Jukić, Zagreb, 23. rujna 2019.

Podaci o predstavi:

Režija i koncept: Oliver Frljić
Igraju: Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Filip Križan i Iva Visković

Premijerno izvedena 26. svibnja 2011.