Per USPinjača ad USPer

S Antiphonusom do glazbenog Parnasa na otvaranju koncertne sezone u Crkvi sv. Katarine

Vokalni ansambl Antiphonus, koji i kod struke i publike uživa sve veću popularnost te uspješno njeguje prepoznatljiv glazbeni izričaj, pod umjetničkim i dirigentskim ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, u nedjelju 29. rujna, s početkom u 20 sati, u zagrebačkoj Crkvi sv. Katarine na zagrebačkom Gornjem gradu, veličanstvenim koncertom otvara svoju tradicionalni i najposjećeniji glazbeni ciklus Trinitas. 

Ansambl Antiphonus ; Fotografiju ustupila IC

Na pozornici će im se pridružiti Hrvatski barokni ansambl, a za uvertiru u raskošnu programsku sezonu koja donosi šest vrhunskih koncerata, Antiphonusovci će glazbene sladokusce počastiti božanstvenom baroknom venecijanskom glazbom, koja stoljećima odolijeva zubu vremena, a koju u svom najopsežnijem djelu, ‘Compositioni armoniche’, potpisuje cijenjeni istarski skladatelj Francesco Usper. 

  • Dođite 29. rujna u 20 sati u crkvu sv. Katarine i upoznajte dvojicu USPera – Franju i netjaka mu Gabrijela, koji vape da iz kaveza enciklopedističke natuknice uđu u vaš život. Rođeni Ištrijan proveo je život u Mlecima, učio kod Gabrielija, s Monteverdijem bio među odabranim skladateljima omnibus Requiema za papu Cosima II i iza sebe ostavio pozamašni opus, iz čije ćemo zbirke Compositioni armoniche (od zastrašujućih 300 stranica) izvesti za vas izbor za pamćenje!
  • Usper je, naime, majstor melodijskih USPješnica koji bi, skladani par sto godina poslije, zasigurno harali valovima etera.  Sav sjaj Serenissime, tromboni stopljeni s glasovima, na krilima od violina, opleteni nezaustavljivim kornetima i poduprti izdašnim continuom – od solističkih brojeva, sonata za blokove instrumenata do završne Battaglie za pjevanje i sviranje, uvjerit ćete se još jednom kako za neke epohe jednostavno – nema loše glazbe, pozvao je maestro Fačini na dugoiščekivano otvaranje ciklusa Trinitas i putovanje s Antiphonusovcima do glazbenog Parnasa.

Ulaznice se mogu kupiti na samom ulasku u Crkvu sv. Katarine, sat vremena prije početka koncerta, i to po redovitoj cijeni od 80 kuna, za studente, grupe i umirovljenike od 50 kuna te 35 kuna za članove umjetničkih glazbenih udruga i prijatelje Ansambla, kao i online putem LINKA.

[izvor informacije Iva Cikojević]