‘Polaroid’ je još jedan horor gdje je u fokusu zlo iz ukletog objekta, kamere. U središtu pozornosti je osamljena srednjoškolka Bird Fitcher koja kao poklon, dobiva zlosretni Polaroid SX-70 i igrom slučaja, uvuče krug poznanika u kletvu koja snađe svakog tko završi u objektivu.

Premisa najbolje izvedena u japanskim hororima (primjerice, kultni ‘Krug’ i jednako dobra američka inačica Gorea Verbinskog iz 2002.) i tajlandskom ‘Okidaču’ (Shutter) koji je također dobio poznatu (ali slabu) američku inačicu 2008. Zapravo, rijetko koji horor iz azijske kinematografije danas nema svoj holivudski remake a rijetko koji remake (uz spomenutu iznimku Verbinskog) može stati uz bok originalu.

Polaroid ; Fotografiju ustupio Blitz Film & Video

‘Polaroid’ začudo, nije remake azijskog horora iako će publici, starijoj od dobi protagonista, asocijacija na ‘Okidač’ doći kao prirodan refleks jer je glavni motiv i obrazac kletve iz aparata potpuno identičan. Prijeteća atmosfera je uspješno izgrađena, film je tehnički dobro napravljen (sablast iz kamere, vrlo efektna) ali neupečatljiv zbog generičkog prikaza tinejdžera,  plitkog humora i činjenice da film publici ne može ponuditi ništa što već nije stoput viđeno u boljim varijacijama.

Pojava Mitcha Pileggija u sporednoj ulozi dobrodošla je. Pileggi ima iza sebe solidnu televizijsku karijeru a publici je najpoznatiji po ulozi Waltera Skinnera u ‘Dosjeima X’. Završnica filma nudi mnogo originalnije rješenje nego što bi se dalo pretpostaviti iz uvoda (stavljanje u prvi plan krimi aspekt i motiv bullyinga) ali kao cjelina, kad stavimo po strani solidnu produkciju – zbog nedostatka bar jedne jake karike među mlađom glumačkom postavom i manjka originalnosti, film će publici starijoj od petnaest godina teško zadržati pozornost.

Polaroid – letterboxd.com
Polaroid – IMDb

Iva Esterajher