Od 29. kolovoza do 8. rujna program obilježen velikim brojem uvrnutih komedija donosi i osvajače motovunskih nagrada te čak dvije premijere domaćih filmova

Nakon više nego uspješnog festivala i turneje jadranskom obalom, magija Brda filmova seli se u zagrebačku Laubu, gdje u četvrtak, 29. kolovoza počinje Motovun u Zagrebu.

Fotografiju ustupio MFF

Tradicionalni program najboljih motovunskih filmova ove je godine prepun komedija iz različitih kraljeva svijeta. Program će tako otvoriti romantična komedija Juliusz, poljski kinohit koji je osvojio i srca festivalske publike. Tu su i kanadski hit Djevojka mog brata nagrađen u Cannesu, o ženi čiji se brat zaljubljuje u njenu ginekologinju, kao i najuvrnutiji film ove godine, Jelenja koža o čovjeku kojem njegova skupa kožna jakna naređuje da čini sve bizarnije zločine.

Iz SAD-a u Laubu dolaze dvije komedije: politički nekorektni Kombi Sloboda o urnebesnim nevoljama vozača kombija za osobe s posebnim potrebama, te Podržite djevojke u režiji počasnog gosta ovogodišnjeg festivala Andrewa Bujalskog o dogodovštinama u jednom baru s golišavim konobaricama.

Zagrebačkoj publici predstavit će se i dobitnici Propelera Motovuna. U dugometražnoj kategoriji u Laubi igra islandska gorko-slatka drama Bijeli bijeli dan o čangrizavom policajcu koji pokušava razriješiti slučaj smrti svoje žene. Nagrađeni kratkometražni filmovi TetovažaRekonstrukcija i Aziza, koji svaki na svoj način progovaraju o problemima današnjice, igrat će prije dugometražnih filmova.

Socijalnim temama bave se šokantni Kler o sprezi Crkve i korumpiranog državnog aparata koji su u Poljskoj pokušali zabraniti, a postao je jedan od najgledanijih filmova u povijesti te zemlje, te slovački Nek bude svjetlost o gastarbajteru koji otkriva da mu se sin pridružio paravojnoj skupini odgovornoj za smrt školskog kolege.

Među domaćim filmovima važno je istaknuti zagrebačku premijeru kratkometražnog Janjeta Nine Violić, te besplatnu projekciju generacijskog filma Zagrebački ekvinocij Svebora Mihaela Jelića koji se bavi noćnim životom našeg glavnog grada.

Program će zatvoriti Vox Lux, žestoka glazbena drama o naličju industrije zabave koju su zajedno producirali i u njoj nastupaju Natalie Portman, Jude Law i glazbenica Sia.

Kako bi što vjernije u Zagreb preselili duh motovunskog festivala, čija je važna komponenta i zdrava doza hedonizma, prije filmova će se u Laubi održavati vinske uvertire na kojima će domaćini biti Morana Zibar i ekipa festivala.

Ulaznice su dostupne na https://mfftickets.kupiulaznicu.hr i u Laubi sat vremena prije projekcije. Studenti imaju pravo na popust od 50 posto, dok ostali mogu nabaviti značajno jeftinije ulaznice kupovinom paketa PET PO IZBORU.

RASPORED: Sve projekcije počinju u 21 sat

29.8. četvrtak
JULIUSZ (Aleksander Pietrzak, Poljska 97’)
+ pobjednik kratkih filmova TETOVAŽA (Farhad Delaram, Iran, 15′)

30.8. petak
KOMBI SLOBODA (Kiril Mihanovski, SAD, 110′)

31.8. subota
KLER (Wojciech Smarzowski, Poljska, 135′)

1.9. nedjelja
PODRŽIMO DJEVOJKE (Andrew Bjalski, SAD, 90′)

3.9. utorak
ZAGREBAČKI EKVINOCIJ (Svebor Mihael Jelić, HR, 94′) – ULAZ SLOBODAN!

4.9. srijeda
JELENJA KOŽA (Quentin Dupleux, Francuska, 75′)
+ kandidat za EFA-u REKONSTRUKCIJA (Jiri Havliček, Ondrej Novak, Češka, 15′)

5.9. četvrtak
Pobjednik Motovun FF-a – BIJELI, BIJELI DAN (Hlynur Pálmason, Island, 109′)

6.9. petak
NEK BUDE SVJETLOST (Marko Škop, Slovačka, 93′) & GOST: Marko Škop
+ AZIZA (Soudade Kaadan, Libanon, Sirija, 13′)

7.9. subota
DJEVOJKA MOGA BRATA (Monia Chokri, Kanada, 117′)
+ JANJE (Nina Violić, Hrvatska, 15′) & GOŠĆA: Nina Violić

8.9. nedjelja
VOX LUX (Brady Corbet, SAD, 113′)

Više informacija na Facebooku.

[izvor informacije Motovun Film Festival]