The Dead Don’t Die (2019.)
Redatelj: Jim Jarmusch
Glume: Bill Murray, Adam Driver, Chloë Sevigny

Bill Murray ima iskustva kao zombie u dobroj horor komediji ‘Zombieland’ (2009.) Rubena Fleischera, i to glumeći samog sebe koji glumi zombija krijući se u svojoj kući u Hollywoodu. U novom filmu Jima Jarmuscha, horror komediji ‘The Dead Don’t Die’, Murray glumi hladnokrvnog policajca u mirnom američkom gradiću koji se s dvoje pomoćnika (Adam Driver & Chloë Sevigny) sukobljava s iznenadnom najezdom lokalnih zombija. U gradiću se počinju događati čudne stvari. Kućni ljubimci neobjašnjivo nestaju, a domaće životinje bježe od ljudi, radio i televizijske stanice imaju smetnje, a došlo je do i poremećaja u prirodi, na što navodi pogled na izobličeni uvećani mjesec. Sve to događa se u atmosferi opće neizvijesnosti uzrokovane promjenom nagiba zemljine osi (što bi zapravo trebalo uzrokovati veće katastrofe od zombiranja američkog provincijskog gradića) To već upućuje na parodijske intencije Jarmuscha koje ne ostvaruju puni efekt.

The Dead Don’t Die ; Fotografiju ustupio Universal

Redateljski rukopis Jima Jarmuscha najprepoznatljiviji je po izboru i stavu glavnih likova koji se ponašaju mirno u situaciji u kojoj je panika neizbježna. Angažirajući svoje ‘kućne’ glumce Billa Murrayja i Adama Drivera, poznate pjevače mlađe i starije generacije Selenu, RZA-u, Iggy Popa i Toma Waitsa, te Chloë Sevigny, Stevea Buscemija, Tildu Swinton, Rosie Perez i Dannyja Glovera, Jarmusch je imao je dobru podlogu za punokrvnu horor komediju koja je mogla biti žanrovski korak dalje, ali je i pored nekih redateljskih intervencija ispala prosječna komedija.

Jim Jarmusch svojim prethodnim ostvarenjima stekao kultni status, može ga neko vrijeme ‘trošiti’, tako da su njegovi ‘Mrtvi ne umiru’ prikazani na ovogodišnjem 72. Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu, i to kao film otvaranja Festivala, uz sve festivalske .

Prva četvrtina filma, kao priprema za susret sa zombijima, bolje funkcionira od dijela koji slijedi, a obiluje vizualno efektnom, pa čak i drastičnim horror prizorima. Jarmusch kompilira neke od viđenih situacija, kao primjerice borilačke scene Tilde Swinton (koja glumi vlasnicu lokalne mrtvačnice) sa samurajskim mačem u sukobu sa zobijima neodoljivo podsjeća na Umu Thurman iz Tarantinovog ‘Kill Billa’ (2003. & 2004.). Zombiji kao živi mrtvaci preslikani iz Romerovih fimova kod Jarmuscha nastavljaju svoju misiju nastavljajući slijediti svoje životne opsesije (kavom, vinom, hranom…). Neke scene i likovi čine se kao ubačeni zbog kalkuliranih efekata, kao što je scene sa Selenom i njezinim prijateljima, koji nemaju funkciju u razvoju radnje, a kada tragično završe u zombie napadu zaboravljenamo ih, kao da nisu ni bili prisutni u filmu.

Ironični odmak od steretopa zombie filmova nije pomogao Jimu Jarmuschu (koji je ujedno i scenarist filma) u kreaciji karakterističnog ‘jarmuschevskog’ svijeta, sve je već viđeno i predvidljivo. ‘The Dead Don’t Die’ ostaje film za žanrovske Jarmuschove fanove, te svjetske festivale koji u svojem programu žele imati film Jima Jarmuscha, kao veliko ime američkog nezavisnog filma.

Kao što je spomenuto, Jim Jarmusch je surađivao s protagnistima filma o svojim prethodnim filmovima. S Billom Murrayjom oduševio je suptilnom dramom ‘Slomljeno cvijeće’ (Broken Flowers; 2005.), Adam Driver naslovni je lik u ‘Patersonu’ (2016.) a Tilda Swinton u art hororu ‘Samo ljubavnici preživljavaju’ (Only Lovers Left Alive; 2013.). Bill Murray i Tilda Swinton pojavljuju se i u ‘The Limits of Control’ (2009.), a Steve Buscemi, Iggy Pop i Tom Waits u omnibusu ‘Coffee and Cigarettes’ (2003.). Tom Waits ima naslovnu ulogu u krimikomediji ‘Down by Law’ (1986.). Spomenimo i dokumentarac ‘Gimme Danger’ (2016.) u kojem nastupa Iggy Pop.

Na kraju navedimo da se Bill Murray ponovo pojavljuje kao Bill Murray 🙂 u Fleischerovoj horor komediji ‘Zombieland: Double Tap’ (2019.)

Robert Jukić, Oxford, 25.07.2019.

Informacije o filmu:

The Dead Don’t Die
Animal Kingdom, Film i Väst, 2019.
Trajanje: 110 min.
Format: 1.85 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Jim Jarmusch
Glazba:
Još glume: Tom Waits, Steve Buscemi, Tilda Swinton, Iggy Pop, Selena Gomez, Rosie Perez, RZA, Danny Glover, Eszter Balint, Maya Delmont, Taliyah Whitaker, Jahi Di’Allo Winston, Kevin McCormick, Sid O’Connell, Caleb Landry Jones

Film je pogledan u Multipleksu Curzon u Oxfordu

The Dead Don’t Die – Movie Site
The Dead Don’t Die – IMDb