U MUO OTVORENA IZLOŽBA DIZAJNERSKOG I INDUSTRIJSKOG NAMJEŠTAJA

  • Na izložbi, koja prikazuje povijest namještaja, može se vidjeti više stotinu komada namještaja, nacrta, fotografske dokumentacije, prodajnih kataloga, modela namještaja, televizijskih priloga i dr.

Izložba dizajnerskog i industrijskog namještaja Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.“ otvorena je nedavno u Muzeju za umjetnost i obrt pred brojnom publikom i strukom koja je pozdravila odabir teme izložbe te inicijativu prezentiranja povijesti industrije i dizajna namještaja u spomenutom razdoblju.

Fotografiju ustupio MUO

Aktualnost izložbe je što po prvi put na jednom mjestu prikazuje dio asortimana nekih od najznačajnijih tvornica tog razdoblja poput Mundus ‒ Florijan Bobić iz Varaždina, Mobilia ‒ Ivo Marinković iz Osijeka, zagrebačkih tvornica Marko Šavrić i Jadran, DIP Novoselec, TVIN Virovitica, Oriolik iz Oriovca, Goranprodukt iz Čabra, Hrast iz Čakovca, Spin Valis, Stjepan Sekulić iz Nove Gradiške, Papuk iz Pakraca, DI Vrbovsko i drugih.

Otvorenju izložbe nazočili su brojni istaknuti pojedinci koji su svoj radni vijek proveli radeći u tvornicama namještaja kao dizajneri, drvni inženjeri, organizatori i promicatelji novih ideja i koncepata. To su, između ostalih, Dragan Roksandić, Božidar Lapaine i Goroslav Keller, koji su ujedno i predlagatelji teme, te Blaženka Kučinac, Mirjana Maračić, Natalija Štorga, Adam Petranović, Anđelko Živković, Marina Tomašić, Vlado Petričević, Vladimir Šobat, Mario Antonini, Mladen Orešić i drugi.

Autorica i kustosica izložbe Vanja Brdar Mustapić, voditeljica Zbirke namještaja Muzeja za umjetnosti i obrt, tom je prigodom istaknula: „Posebno smo ponosni što možemo publici predstaviti pregled industrijske proizvodnje namještaja u Hrvatskoj u spomenutom razdoblju, ali i istaknuti njezinu dugu tradiciju koja seže još od 19. stoljeća. Također želimo da izložba bude poticaj današnjoj industriji namještaja za široko prihvaćanje modela suradnje dizajnera i same proizvodnje.“

Izložbu je otvorio ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović koji je također istaknuo njezin veliki značaj u današnjem vremenu.

Autorica likovnog postava i vizualnog identiteta izložbe te kataloga je Ksenija Jurinec. Partner izložbe je Hrvatski drvni klaster.

Izložba je otvorena do 18. kolovoza 2019.

[izvor informacije Muzej za umjetnost i obrt]