Završio 17. Tabor film festival

„Udahnut život“ i „Temelji“ pobjednici 17. Tabor film festivala

U četiri dana prikazano je dvjestotinjak kratkometražnih filmova, a posjetitelje su oduševili i vrhunski koncerti stranih i domaćih izvođača

U subotu 13. srpnja 2019. uvečer proglašeni su pobjednički filmovi 17. Tabor film festivala. Među 26 filmova u stranoj konkurenciji žiri u sastavu Silvain Cruziat, Ognjen Glavonić i Edward Lawrenson odlučio je Grand Prix 17. Tabor film festivala dodijeliti slovenskom redatelju Peteru Cerovšeku za film „Temelji“ (Fundamenti) u kojem se na zanimljiv način isprepliće promatranje izgradnje luksuznog hotela s prozora stana u kojem ljubavni par proživljava raspad veze. Žiri u obrazloženju navodi duhovit, zavodljivo jednostavan pristup redatelja koji izvrće perspektivu okrenuvši kameru prema vani, kako bi prikazom gradnje izvanjskog objekta stvorio intimni portret ljubavnog odnosa koji propada unutar jednog stana. Posebno priznanje dodijeljeno je crnogorskom redatelju Ivanu Salatiću za film „Sinovi smo tvojeg stijenja“, o starcu progonjenom sumnjom da u blizini njegove kuće leže kosti davno strijeljanog talijanskog vojnika.

Temelji ; Fotografiju ustupio TFF

Sedamnaest je filmova ušlo u domaću konkurenciju, a žiri u kojem su bili prošlogodišnji pobjednik Igor Bezinović, dobitnica posebnog priznanja Sunčica Ana Veldić te filmski teoretičar Olaf Möler najboljim je proglasio film „Udahnut život“ redateljskog dvojca Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona. Animirani film o ženi koja svoj talent za prepariranje koristi kako bi “vratila” životinje koje obrađuje u njihov prirodni okoliš žiri je ocijenio kao rijetko viđenu ravnotežu između priče i forme, koja ide do razine na kojoj su emocije i ideje savršeno uklopljene u gestu i ritam. Istodobno, film je „predivna alegorija animacije kao ekspresije životne energije i snage“, zaključio je prilikom dodjele nagrada član žirija Olaf Möler. Posebna priznanja dodijeljena su za čak tri hrvatska filma: „Mačka je uvijek ženska“ Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, „Gradovi u kojima nisam bio“ Damira Čučića te „Jabuka, tri dvopeka, jogurt“ redateljice Anite Čeko.

Pored nagrada žirija, dodijeljena je i nagrada publike, koja je ove godine pripala animiranom filmu „Uporni duh“ o mački u borbi s birokracijom, u kojem slovenska autorica Ana Čigon na duhovit način propituje rodne teme.

Vikend nešto hladniji od uobičajenog te pokoji pljusak nisu omeli posjetitelje da uživaju u događanjima na otvorenome, a pored projekcija brojnih filmova u tri festivalske kino dvorane održano je desetak koncerata i glazbenih događanja, pa je tako prve večeri publiku oduševila australska zvijezda Dub Fx, premijerno su u Hrvatskoj na Taboru gostovali članovi beogradske Belle Technike, a jedan od rijetkih europskih nastupa održali su i britanski glazbenici Fujiya&Miyagi. Kvalitetnim izborom filmova i glazbe te opuštenom i vedrom atmosferom Tabor je još jednom potvrdio status festivala koji ima „ono nešto“ zbog čega mu se publika uvijek rado vraća, te dokazao da će spremno dočekati punoljetnost sljedeće godine.

[izvor informacije Tabor Film Festival]