Održana medijska konferencija ekipe filma “Koja je ovo država”

Film Vinka Brešana „Koja je ovo država“ predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je producent Ivan Maloča izjavio kako je tajna filma u Vinku Brešanu. Priznao je ipak, da je rad na filmu bio baš mučan: „Bilo je izrazito teško i komplicirano snimati zbog vremenskih uvjeta, scena u Lepoglavu, izazovno je bilo napraviti Tuđmanovu grobnicu…“, pojasnio je.

Fotografiju ustupio PFF

Producentica Maja Vukić kazala je da je Brešan uvijek provokativan i zanimljiv te ih uvijek iznenadi temom filma. „Film je sjajan, ima odličnu temu i dobru međunarodnu glumačku ekipu“, dodala je. Riječ je o hrvatsko – srpsko – poljskoj koprodukciji.

Ana Bulajić Črček radila je masku i šminku na filmu s izazovnim zadatkom –  predočiti svima znane političare ali ne otići u karikaturu. „Cilj nam je bio da likovi izgledaju urbano i uredno, a inspiraciju smo nalazili svuda oko nas“, izjavila je.

Scenograf Damir Gabelica također je imao težak zadatak – dočarati sto kvadratnih metara veliku Tuđmanovu grobnicu i lijes za koji nije znao kako izgleda. „Naime, svuda je lijes sniman sa zastavom gore stoga smo jedva doznali kako zapravo izgleda. Igrom slučaja došli smo do osobe koja ga je radila i slučajno saznali da je radila i lijes Slobodana Miloševića pa smo tu imali sreće i doznali i kako je izgledao njegov lijes“, ispričao je Gabelica.

Kako je rekao, prilikom snimanja scena grobnice koristili su se tzv. tehnikom plavoga zastora. I scene snimane u zatvoru bile su izazovne, međutim imali su pomoć samih zatvorenika koji su bili susretljivi.

Film je već dobio nagradu na festivalu u Srbiji a uskoro gostuje i na drugim festivalima, dok se na jesen očekuje njegovo prikazivanje na HTV-u.

Ista producentska ekipa za dva dana predstavit će se filmom Dopunska nastava, a na jesen počinju snimanje filma sa Zrinkom Ogrestom.


Održana medijska konferencija filma “Rafael”

Najcjenjeniji nizozemski redatelj, Ben Sombogaart, redatelj je filma Rafael, manjinske koprodukcije Nizozemske, Belgije, Italije i Hrvatske koji je predstavljen na konferenciji za medije. Riječ je o drami snimanoj prema istinitim događajima, kalvariji koju prolaze bračni par, Nizozemka i Tunižanin. Za vrijeme Arapskog proljeća supružnici odluče otići iz zemlje no on ne uspijeva prijeći granicu i razdvaja se od trudne supruge te završi u prihvatilištu za izbjeglice.

Glavnog glumca, Nazira, igra Nabil Mallat koji je treći put u Hrvatskoj koju obožava. „Bilo je nemoguće pripremiti se za ovu ulogu kao što se i u životu nemoguće pripremiti za strahote koje prolazi jedna izbjeglica“, ispričao je o radu na filmu.

Fotografiju ustupio PFF

Na pitanje tko je Rafael nije htio previše otkrivati budući da slijedi projekcija za javnost ali rekao je kako je Rafael duša filma. „Rafael je sunce koje se pretvori u noć i strašno ti nedostaje“, dodao je.

Antonio Scarpa igra talijanskog policajca koji radi u ilegalnom kampu i mora se držati pravila koja, na žalost, u praksi ne funkcioniraju. „Ipak ih se kao karabinjer moram pridržavati pa dolazim u sukob s izbjeglicama“, ispričao je.

Ana Bulajić Črček zadužena je za masku na filmu i imala je mnogo intervencije. „Puno sam se pripremala za rad na filmu a s obzirom da je riječ o istinitom događaju, imala sam veliku odgovornost“, rekla je. Trebalo je dočarati strahote koje su ti likovi prošli, trebalo se vraćati u prošlost, stoga je proučavala dokumentarne filmove kako bi se što bolje pripremila. „Pazila sam da šminka ne odvuče pažnju a opet da bude vjerodostojna“, napomenula je.

Film je sniman u Biogradu, Vodnjanu i mnogim drugim hrvatskim mjestima koji su vjerno dočarali ulice Tunisa. Bulajić Črček smatra da Hrvatska ima veliku blagodat jer može glumiti bilo koje mjesto na svijetu.

Na kraju je Mallat izjavio kako mu je rad sa Sombogaartom bio dragocjeno iskustvo: „On mi je znatno olakšao snimanje teških scena. Bio je duhovit, vrlo prijateljski nastrojen i mogu reći da sam stekao doživotnog prijatelja“, ispričao je.


Održana medijska konferencija filma ‘Sam samcat’

Film Sam Samcat Bobe Jelčića već se godinu dana uspješno prikazuje po festivalima, a večeras će ga imati priliku vidjeti i pulska publika. Kako je rekao Rakan Rushaidat, glavni glumac, film ne cilja širu publiku.

Rushaidat igra oca koji čini sve ne bi li promijenio uvjete oko viđanja svoje kćeri koja živi s majkom. „Čim sam pročitao scenarij nadao sam se toj ulozi. Imali smo puno temeljitih proba, eksperimentirali smo na snimanju, a imao sam prostora i za improvizaciju“, ispričao je Rushaidat novinarima.

Fotografiju ustupio PFF

S obzirom na to da film ima jako puno glumaca, Rushaidat je imao priliku raditi s genijalnim ljudima i to mu je drago, a posebno mu se svidio rad s malom Leom Breyer koja igra njegovu kćer.

Lei je bilo jako lijepo i zabavno raditi na filmu. To je njena prva uloga koju je dobila putem audicije u školi. „Posebno mi je bilo smiješno raditi na nekim scenama“, rekla je i izrazila želju da postane glumica s obzirom na to da obožava filmove.

Malu ulogu na filmu ima Dejan Đonović koji inače radi u kazalištu. „Igram konobara i iako je to mala uloga, zahvalan sam da sam dobio priliku igrati u ovom filmu. Bilo nam je baš lijepo na snimanju“, ispričao je.

Montažer Vladimir Gojan imao je izazovan posao povezati pomalo klaustrofobičnu atmosferu filma u jednu cjelinu. „S Bobom je specifično raditi, jer se njegov režiserski pristup razlikuje od konvencionalnog. No, shvatio sam da on ne voli digresije kojih se treba riješiti i tako zadržati jedan glavni element“, rekao je Gojan dodavši da su imali plan film montirati kao privatni kućni video. U konačnici je montaža dodatno ubrzala priču.

[izvor informacije Pula Film Festival]